Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна

Консенсусът е изненадващ, тъй като групата е дълбоко разделена
9 сеп 2023 18:25, Анисия Иванова
198
Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход". (В. Арангелов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лидери бяха Рейгън и Горбачов! Тези са палячовци!
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 137- не не сме -само продажните като тебе за един пробит долар
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до агента от цру василев,абе пийте тези хапчета доктора не напразно ви ги предписва :))
128
0
 
0
 
! Отговори
патриот преди 8 месеца
българите сме с Украйна и не искаме руско иго
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И това, ако са лидерите на човечеството, аз трябва да съм Зевс!
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия потъва! Ще за влече много, включително и нас!
125
0
 
0
 
! Отговори
Армагедон преди 8 месеца
Рестарт! 7 милиарда лош материал!
124
0
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо преди 8 месеца
Че за какво да я осъждат? Той виновника за тая война е друг : "димократичния запад" !! Анадъмо?
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма росийска агресия, има западна алчност.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ca kвo, 3eлeния шe rи зanишe ли тия вcичkитe в "Mиpoтвopeц", a nъk Бaйgън в "Marнитckи"?
121
0
 
0
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 8 месеца
Българските рашки мъpши намерили светлина в тунела. От рашката фидирация може и да остане държава рассиа в която те да продължават да вярват. Рассия трябва да остане - Някой все пак ще трябва да плаща репарации срещу съществуване.
120
0
 
0
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 8 месеца
***....дано войната да не стига до вашия дом ,че тогава ще ви гледам сеира !!!Страх ви е от едно джудже...
119
0
 
0
 
! Отговори
Ц преди 8 месеца
Ами това е доста показателно. Нека се върви към мир! Споразумейте се с Русия - взаимни отстъпки са нужни. Не е необходимо цялото човечество да страда заради някаква земя , колкото и богата на изкопаеми да е тя.
118
0
 
0
 
! Отговори
Гaля oт nocoлcтвoтo преди 8 месеца
Kak cмeят, нe e cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo?
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съседа има олио, бе!
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А осъждат ли инфлацията в цяла Европа ?
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честит празник на нормалните,либерастите подкрепяте пак фашисти в лицето на Азов,Айдар,Десен сектор ,нищо ново под слънцето.
114
0
 
0
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 8 месеца
Рушката икономика умира. В Москва вече има опашки за олио и банани. Все едно Жан Виденов е на власт. Това колко ще продължи до гражданска война? Аз му давам 6 месеца максимум.
113
0
 
0
 
! Отговори
Долу ЕС преди 8 месеца
ами глада *** на вратата, храната ще става по скъпа, ориз, зърно, зехтин, плодове, месо,, всичко. Големите ще си направят картел за храните, а сащ и ес ще печатат хартия ..... с природните промени света се пренарежда от лято на лято много бързо. Познйте ние дали не гризнахме дръвцето..... ще купиваме оръжие с кредити до последния етнически българин
112
0
 
0
 
! Отговори
До116 преди 8 месеца
Десет милиона невъзвращенци,двайсет процента загубена територия,стотици хиляди жертви,икономика на изкуствено дишане,ако на това викаш победа-съгласен съм с теб!