Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна

Консенсусът е изненадващ, тъй като групата е дълбоко разделена
9 сеп 2023 18:25, Анисия Иванова
198
Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход". (В. Арангелов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С подкрепата на САЩ и НАТО Украйна има възможности да фърля месо на фронта поне още 20 години ако фърля по 500 хиляди парчета годишно, има поне 10 милиона мъже са останали, а Русия може да издържи максимум още една. Преди да се срути икономически. От друга страна Украинците вече им счупиха носа на Руската армия и при Киев, Изюм, и Херсон, а тази есен ще им счупят носа и нейде около Токмак или на некое друго место, още преди да дойдат Ф16, така че смятайте. Просто трябва да продължим са сапортваме Украйна само още една година и Русия със сигурност ще рухне и ще бъде победена.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Требе да си много прос комундер, за да си въобразяваш, че изостанала Русия може да победи модерната армия на Украйна обучена и въоръжена по стандартите на НАТО. Русия няма апсолютно никакъв шанс да спечели. Със сигурност без никакво съмнение с пълна увереност може да се твърди, че Украйна спечели войната, това го разбират всички хора на запад и всички цивилизовани демократични свободни медии от година и половина ежедневно и ежечасно го повтарят, но само пpocтите копейкаджии не могат да го разберат това нещо.
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Загубите на Украйна растат всеки ден, гробищата са препълнени.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Жълтото и синьото на украинския флаг се развяват над всеки гроб от лекия бриз!
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чия "победа" каза 111 ?-:))))
106
0
 
0
 
! Отговори
До 110 преди 8 месеца
И по-добре, че са ги изключили, защото русофилите няма как да си цъкат фалшиви плюсчета. :)))
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво значение има това? Важното е, че военната помощ и санкциите си вървят, и така ще бъде до украинската победа.
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма нужда да "коментираме" днес тук в този сайт! БГ Днес са изключили "опцията" да Кликаш плюс или минус на коментарите тук! Много удобно така по "парливи теми"!-:) Бягам с 200 от тук!
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Русия защо бомбардира България на 14 октомври 1916г, а?
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парадът на наглосаксонците и техните пудели се провали!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението?
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако започне война, Русия може да изравни със земята цялата територия на бившата УССР буквално за няколко часа, не Киев за 3 дни, ами цялата територия на бивша УССР за няколко часа. И за това не и трябват 100 или 500 хил или 1 мил армия. Дори ядрено оръже не и трябва. Не и трябва да унищожава и цяла Украйна, достатъчно е да изравни със земята Киев и Лвов за 2 часа, и укрофашистите ще се влачат по корем пред Путин да молят за милост и пощада. В момента тази измислена държава съществува само благодарение на милостта и благородството на Русия, на сдържаността и хуманността на Владимир Путин.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всъшност най-важното от тази среща е създаването на нов глобален икономически коридор с център Индия. Индия - Близкия Изток - Европа.
98
0
 
0
 
! Отговори
Още... преди 8 месеца
...десетина годинки без енерго суровини и доста още природни ресурси и Г20 ще стане като глас в пустиня. Такова настъпване на мотиката американски президент НИКОГА не си е позволявал.
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЕЗУСПЕШЕН ОПИТ НА ЗАПАДА ДА ЯХНЕ СВЕТА
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проблем ли им е на западналяците, че повечето страни предпочитат да са неутрални или да не спонсорират муфтаджийските Укропиттеци? Да ги спонсорира май ка им. Разумните си гледат интересите
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руската операция гасне! Сега руснаците изстрелват четири пъти по малко ракети по Украйна! Предпоследни издихания на ypoдлuвoто начинание!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Естествено!! украйна скоро приключва и теърва предстои да се мисли как да се нормализират нещата с Русия, че бе енергоресурси, редки метали и други ресурси положението е меко казано трагично!
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Което значи,че скоро ще има мир!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Индия е третата световна икономика ведната след САЩ. Четврърта е Япония, пета е Русия.