Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна

Консенсусът е изненадващ, тъй като групата е дълбоко разделена
9 сеп 2023 18:25, Анисия Иванова
198
Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход". (В. Арангелов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
я излезе от бункера я е в затвора в хага като международен престъпник
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
путинчо се е зазидал в бункера и не смее да излезе
149
0
 
0
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
До 156 Кравар к0х, отговори си на въпроса - Кога се живееше по добре, преди или след санкциите с/у Русия. То ясно, че за полираните жълтопаветни мозъци това е въпрос с повишена трудност но все пак пробвай.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Г-20 е икономически форум а не циркаджилъците на ООН. Затова.
147
0
 
0
 
! Отговори
Не извъртайте преди 8 месеца
и не лъжете професионално:=="Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания"== Истината е, че Москва се оттегли защото запада не изпълняваше споразумението!
146
0
 
0
 
! Отговори
Лайковете не работят преди 8 месеца
Пълен Фейк!
145
0
 
0
 
! Отговори
231 преди 8 месеца
Българските копейки са единствените хора на света които мечтаят страната им и съюзите в които членува страната им да слаби , да се разпаднат и икономиките им да се сринат. Един въпрос - как мислите, ако случайно Русия победи и организира нов световен ред България дали ще е по добре като победена страна? Сега очаквам някоя копейка да ми развие теорията за добрата империя Русия. Копейките се правите се на патриоти, а всъщност сте просто предатели.
144
0
 
0
 
! Отговори
до 149 преди 8 месеца
не вовата, измислената украйна отдавна я е окъсала, защото не знае че срещу ръжен не се рита!
143
0
 
0
 
! Отговори
Закривай Окрайна! преди 8 месеца
Вън наглеците!
142
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 8 месеца
Днес БГ вие с раздвоено съзнание ли живеете. Да се прегледате при присхиатър, веднага!За една и съща тема имате две различни статии и двете статии са с различно послание и смисъл.
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Следва преврат-атентат-розстрелят-обесят-колВгазят на зеленияглистят, ликвидация на сегашната УкроАдминистрация и възстановяване на газопроводите. Европа иска живване на економиката, смъкване на инфлацията, инвестиции в Русия и стоп на ограбването на държавните им бюджети и данакоплатци както и зофортно имидително и сейчасно извозване с конските вагони на 10 милиона укроивници обарот-цурюк-бак ф УКР
140
0
 
0
 
! Отговори
Сълза и смях преди 8 месеца
Ех Вова,Вова..закъса го като Марко на Косово полье
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А между тях и военните части беше осигурена по-ефективна и сигурна комуникация, включително чрез полагане на полеви кабели и използване на по-сигурни радиокомуникации. Чрез преразглеждане на тактиката на пехотата, организиране на артилерия в специални бригади и използване на евтини атакуващи дронове, Русия успя да използва своето предимство в огневата мощ и броя на пехотата. Статията също така отбелязва, че подобрената комуникация между разузнавателните системи и войските е позволила на руската армия да нанася удари по врага по-бързо и по-точно.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Руснаците стават по-добри" е заглавие във Foreign Affairs. Авторът на статията сравнява тактиката на руската армия в началото на конфликта и сега. "Те се научиха да атакуват украински части и оръжия по-ефективно и да защитават по-добре собствените си системи за командване и контрол. В резултат на това Русия успя да използва по-добре своите числени и огневи предимства, превръщайки това, което мнозина се надяваха да бъде бърза офанзива, в бавна, брутална и трудна борба", се казва в статията. Командните пунктове станаха по-добре защитени, като бяха заровени в земята и преместени от фронтовата ли
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Украйна британски наемник е намерен в езеро с вързани ръце - Sky News. Британското външно министерство съобщи за смъртта на още един британски наемник в Украйна. Става дума за Джордан Чадуик, който преди това е служил в шотландската гвардия. Според Sky News Чадуик е отишъл в Украйна, за да се присъедини към Международния легион. Намерен е мъртъв в езеро с вързани ръце на гърба.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изглежда, че Русия се връща в световната търговия", оплака се един от авторите на доклада Винсент Стамер.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия се завръща в световната търговия Insider. Въпреки санкциите търговската активност на Русия се е увеличила през август, според доклад на Института за световна икономика в Кил, съобщава Insider. Според изследователите броят на контейнерите, пристигащи в пристанищата на Санкт Петербург, Владивосток и Новоросийск, е "почти" равен на нивото, наблюдавано преди началото на украинския конфликт. "Това се случва въпреки санкциите, наложени от западните страни и обезценяването на рублата, което е разочароващо. Изглежда, че Русия се връща в световната търговия", оплака се един от авторите на докла
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Германия сравняват бежанците от Украйна с кучета. Реклама в германски магазин за пиротехника гласи: "Важно: звукът от фойерверки може да изплаши котки, кучета и бежанци от Украйна! Нека се погрижим за нашите беззащитни приятели! Сравнението със зомбираните украинци е, разбира се, обидно. Но те не поискаха мнението и на любителите на кучета и котки? Приятели ли са им бежанците от площада?
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В районите на Работное и Вербовое зомбакнацистишен атакуваха 39 пъти. Отбелязва се, че в запорожското направление зомбитата на киевският наркокартел продължават да се опитват да пробият отбраната на ВС на РФ. "За тази цел зомбакнацистишен хвърля в бой 39 пъти щурмови отряди от 46-тa аеромобилна, 47-Ma механизирана, 82-pa десантно-щурмова бригада, както и 15-тa бригада на Националната гвардия на Украйна", се казва в доклада на военното ведомство. Всички атаки на зомбираната по натонски стандарт биомаса са отбити.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Украйна вече започнаха да мобилизират инвалиди. Така е мобилизиран човек без ръка и око в Сумска област.