Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна

Консенсусът е изненадващ, тъй като групата е дълбоко разделена
9 сеп 2023 18:25, Анисия Иванова
198
Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход". (В. Арангелов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Русия воюва грешно преди 8 месеца
"Воюваме в Украйна погрешно". С тези думи може да се опише лайтмотивът на редица изказвания за хода на спецоперацията, които напоследък прозвучаха и сред народа, и в специализираните Телеграм канали, и дори от някои военни експерти. Грешно? Как според тях? Ето как. Русия не взривява мостове през Днепър. Не подлага Киев на килимни бомбардировки. Не унищожава бункера на Зеленски с "Кинжал". Не мобилизира милиони войници на фронта. Някои дори са възмутени, че Русия се въздържа от използване на тактически ядрени оръжия.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия провежда специална операция, а не война. Ограничена военна намеса с цел изпълнение на ясно декларирани и необходими за страната задачи. Постижими и за народа, и за държавата. Без да се излиза от границите на възможното. И сред тези задачи няма и не може да има нито пълното унищожаване на Украйна(и още повече на украинския народ), нито превръщането в прах на руските градове, разположени на територията на бившата Украинска ССР.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съгласно заповедта на МО следните групи заболявания не са основание за обявяване на лице за негодно за военна служба: 2в клинично излекувана туберкулоза; 4в вирусен хепатит; 5в ХИВ; 12в хронични заболявания на кръвта и кръвообращението; 13в заболявания на ендокринната система; 14в краткотрайни болезнени прояви на психични разстройства; 17в невротични, стресови и соматоформни разстройства (фобия, тревожност, адаптация, неврастения, реакции на силен стрес); 21в бавно прогресиращи заболявания на централната нервна система; 22в епизодични и пароксизмални разстройства.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как да я осъди като разбраха че украийна е блато заразено от протофашизъм който се прехвърля и в други страни
87
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
Такава формулировка по същество отрича и самопровъзгласеното право на САЩ да нападат който им скимне. Нещо превърнало се в редовна практика напоследък.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Останаха си с проекта за железница, за която трябва да преговарят с Иран и Ирак и Сирия!
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Останаха си с проекта за железница, за която трябва да преговарят с Иран и Ирак!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Диабетици, астматици, бедняци с костни протези, със сърдечни шънтове и пейсмейкъри, сърдечни пороци, джуджета, с мозъчни травми, с разлика в дължината на краката, епилептици и други инвалиди ще станат щурмова пехота. В допълнение, хората с всякаква степен на затлъстяване вече могат да се присъединят към десантните сили, морската пехота и специалните сили.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Платените студенти на платено обучение заминават за месо.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не сте все още разбрали, в Индия правят тестове и карат по-добри коли от тукашните Дачии за 50 и умрели Рина и Пижа за 100к които не съм сигурен кой купува?
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 1 октомври 2023 г. ще започне мобилизацията на жiнки, засега медицински работници, но в бъдеще се предвижда да бъдат призовани готвачи, IT специалисти, шофьори и такива с други важни за Въоръжените сили на Украйна специалности.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Полското издание Rzeczpospolita съобщи, че процеса депортиране на украински мъже бежанци, подлежащи на военна служба е започнал в Полша. Украйна отправи искане към ЕС за депортиране на всички украински мъже от 18 до 65 години.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Планът на запада - нека руснаците се избият един друг. И този план изглежда ще се осъществи, но частично, едните руснаци ще бъдат избити до крак.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добро решение! Организираната ЕвроАмериканска " кампания" Всички Срещу Русия е към Краят си! Оказа се,че от началото на войната в Украйна до днес,Русия се държи достойно! -:) Громи на фронта всякаква Натовска " военна техника" " подарена" на Хохлите! Иначе не е спирала да продава Петрол който има Бол! Вече продава според пазара в Света!-:)
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зеленски до последно се е съпротивлявал на тоталната мобилизация, с основание смятайки, че това няма да укрепи кой знае колко позициите му в навечерието на изборите, за което Западът категорично настоява, но той е бил принуден лично да разпорежда всички горепосочените мерки, което сякаш подсказва, че нещата на фронта за нацистите не са много добри.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пуснете инфорнация дали България ще изпълни искането на Зеленски за депортиране на избягалите призовани в армията. Любопитно, на коя страна ще е Тагаренко.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропагандисти на режима формираха завишени очаквания сред украинците относно изхода от конфликта и резултатите от настъплението (не по-малко от границите през 1991 г.). Еми колко трябва да си пpoc, да ти формират очаквания, че може да победиш 8 пъти по-голяма по население страна, водеща в света военна сила и първа икономика в Европа, когато нямаш нито оръжие, нито индустрия, нито военна промишленост, само с омразата към всичко руско възпитаване 30 години още от люлката.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На делегацията на ЕС им е дадена инструкция повече да слушат и да бъдат по-малко ароганти.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Киев започна да мобилизира оптимално - възрастни мъже, чиято болест е скрита вътре в тях и видима отвън, както и тези, които са си купили "бял билет". Жiнките също ще вземат оръжие. Това със сигурност ще спаси Украйна, с абсолютна увереност без никакво съмнение този път Украйна ще победи, защото, приятели мои, зaщото доброто винаги побеждава злото.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Индия и Русия НИКОГА не са воювали една с друга.