Лавров обяви, не бил против Велика Сърбия

Тези решения трябвало да бъдат взети от сърбите
1 дек 2023 15:53, Стела Стоянова
77
Лавров обяви, не бил против Велика Сърбия
Снимка БГНЕС

Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия. Това е решение, което трябва да бъде взето и в интерес на сръбския народ, и в интерес на другите народи на Балканите.

Това заяви пред БГНЕС Сергей Лавров, руският външен министър, който участва в срещата на ОССЕ в Скопие, предаде специалният пратеник в македонската столица Димитър Русков. Според Лавров "тези решения трябва да бъдат взети от сърбите и хората сами трябва да преценят какво ще стане в бъдеще".

Запитан за позицията му по отношение на сръбската политика за обединение на всички сърби в една държава, включително тези, които живеят в съседните държави Черна гора, БиХ и Косово, Лавров отговори: "Историята на Балканите е доста сложна. Нещата не вървят плавно дори и днес. Наблюдаваме дискусии по темата, и в Република Сръбска. Неотдавна чухме някои опции относно размяна на територии между Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат постигнати споразумения, които да направят сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено не само от нас, но и от държавите в целия регион.

"Може би не всички страни ще бъдат щастливи, защото ЕС вярва, че когато някой друг прави нещо на Балканите, това означава, че той не се съобразява с интересите на ЕС и неговата идея за стабилност", каза още Лавров и поясни: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси. Сърбия иска да бъде част от ЕС, но всичко зависи от хората".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Сергей ЛавровБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
13
 
! Отговори
Учете история преди 5 месеца
"Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!"(Захари Стоянов, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
50
7
 
10
 
! Отговори
Учете история преди 5 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците как работят тия глупави сърби не е истина.Само ги гъделичкат на тема Великосръбски шовинизъм и ония палят от първото ритане...
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ясно разбрахме за кво е идвал коня. Не да си платят вноската към организацията която не са плащали от 2 години, а да създават конфликти и на Балканите. Нищо ново де, тия друго си и не могат. Не че ше им се получи..
47
1
 
5
 
! Отговори
Да видим преди 5 месеца
До :))): Да воюваме със сърбите за Австралия? Трудно ще стане, там аборигените са повече от нас. А казват че имало и човеко'ядци. Сохрани боже!
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тез горките още не знаят в коя година се намират
45
10
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 месеца
До Георги: Не само че знаят сърбите, но и Лавров не го казва просто така. Запитал го е някой от Сърбия (я политик, я журналист) какво мисли за етническите проблеми в бивша Югославия. А там наистина са останали проблеми. До самите ни граници НАТО бомбардираше Сърбия. Една американска ракета падна в Горна Баня и улучи покрива на къща там. Това нашите медии го премълчаха. За щастие жертви нямаше.
44
2
 
5
 
! Отговори
:))) преди 5 месеца
Значи, ще се бием със србете за Австралия!?
43
1
 
1
 
! Отговори
По въпроса преди 5 месеца
Какво мисли Кеба?
42
2
 
1
 
! Отговори
Така е преди 5 месеца
До До малко история: И българи има в Австралия.
41
7
 
5
 
! Отговори
Георги преди 5 месеца
А дали сърбите знаят този какви ги говори и дали им пука за старци от миналия век, Сърбия е една модерна европейска държава с хубави и трудолюбиви хора гостоприемни.
40
1
 
3
 
! Отговори
До малко история преди 5 месеца
Сърби има и в Австралия....
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Днес, защо всички излизат страшни на снимките?
38
1
 
5
 
! Отговори
Малко за историята преди 5 месеца
До Анонимен 26: Чети и ще разбереш. Под "Велика Сърбия" комшиите разбират обединение на всички територии, на които живеят сърби. Добро ли е това или лошо? Ами да си припомним, че нашият национален идеал след Освобождението е бил "обединение на всички територии, на които живеят българи". Излиза, че сърбите искат това, което и ние сме искали за себе си, но заради безумията на Фердинанда не сме успели да постигнем. За съжаление Балканите са много малки за да могат всички да са велики.
37
2
 
11
 
! Отговори
А питахте ли го преди 5 месеца
Дали е против Велика Гърция, против Велика Албания, против ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ?...Че както е тръгнало на "велики" няма да останат НОРМАЛНИ държави!
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Откак руската църква отвори пак, много се увеличиха проруските коментари!
35
6
 
10
 
! Отговори
Георги преди 5 месеца
Лавров е изплискал лигена сърбите отдавна са свободни граждани още от времето на Тито Велика Сърбия в кой век живеете бе руска пляска
34
2
 
14
 
! Отговори
Хейт преди 5 месеца
Кво не сте против, нали вие им я създадохте? После не можахте да убедите българите там, че са сърби. Та измислихте македонизма, барем да ги убедите, че не са българи.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Умното куче не *** повече от един кокал!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заглавието е манипулативно и подвеждащо!