Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
635
2
 
21
 
! Отговори
Да не сме женени за преди 5 месеца
Украйна???сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена..
634
0
 
20
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
- Командирът на противотанковия отряд на 82-ри пехотен батальон на ВСУ младши сержант Виталий Иванов каза, че е бил обучен в Германия: "Един месец обучение, след което ни върнаха в Украйна. Започнаха местни обучения. Инструкторите бяха американци. Проведено беше и "психологическото обучение" от чуждестранни специалисти, Виталий също беше изненадан от доброто отношение на руските военни: "Момчетата бяха толкова човечни, че дори не очаквах да видя това".
633
2
 
16
 
! Отговори
Според тоя деебил преди 5 месеца
Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.
632
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Военнопленници от ВСУ говориха за хуманното отношение от страна на руснаците: "Изпратиха ме на отбранителния пост на командния пункт и на третия ден бяхме нападнати. Влетя бойна машина на пехотата, хвърлиха гранати, удариха и землянката. Естествено решихме да се предадем", каза командирът на взвода за огнева поддръжка на 82-ри пехотен батальон на ВСУ младши лейтенант Андрей Сакар. "Момчетата, които ни взеха в плен, се държаха много добре с нас. Те оказаха първа помощ и след това се евакуирахме", отбеляза плененият украински военнослужещ.
631
1
 
15
 
! Отговори
Според тоя деебил преди 5 месеца
Колкото повече продължаваме войната в Украйна, толкова по бързо тя ще приключи!!
630
1
 
14
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
Огромните загуби на зомбираната по натовски стандарт биомаса причиняват морален упадък в редиците на зомбитата на киевската хунта, което води до масово предаване в плен.
629
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
"Всеки 100 метра ни струват 4-5 зомбита": ВСУ признаха огромни загуби в биомаса. Медиците от ВСУ се оплакват пред The Kiev Post, че украинското командване толкова много рекламира контранастъплението си, че ВС на РФ е предвидила всички стъпки на зомбитата на киевският наркокартел на фронтовата линия. "По-лесно ми е да мисля за това така: хората в падащ самолет нямат шанс, а ние имаме 30% мъртви и 40% ранени, което означава, че има шанс да оцелеем. Така че всичко не е толкова лошо", оптимистично говори едно зомби.
628
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Зеленски вече е на ръба, поради масово дезертиране и неподчинение на ВСУ - Макгрегър. "Лидерството на Зеленски е поставено под въпрос. Украински офицери стрелят по войници, които отказват да влязат в битка. Има огромен брой дезертьори, които се предават по взводове", каза Дъглас Макгрегър в своя видео блог. Той отбеляза, че украинците с готовност отиват при руснаците, които се отнасят добре с тях. Това помага на военнослужещите от ВСУ да не изпълняват безсмислените заповеди на киевският наркокартел за да оцелеят.
627
2
 
7
 
! Отговори
Повтаря почти 3 годи преди 5 месеца
колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война
626
1
 
14
 
! Отговори
Превод от преди 5 месеца
Лош английски с норвежски акцент: Украйна загуби, Нато се провали и сега си нямаме никакъв план и стратегия освен да продължаваме с още от същото..и да вярваме в магията на Коледа!!
625
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Соледарско направление, Артемовски участък. Части на руските въоръжени сили напредват към Ивановское (известно още като село Красное). Руските бойците се закрепват в позиции, наскоро отвоювани от зомбитата на киевският наркокартел.
624
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Донецко направление, Авдеевски участък. Боевете се водят по направление Новокалиново. ВС на РФ се опитват да разширят северния фланг. Ожесточени боеве се водят и в района на АКХЗ (Авдеевски коксохимически завод) и Северни (на южния фланг).
623
21
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
За Синковка се бият от 7 месеца така,че нищо ново не ни казваш. Селото си е под украйски контрол
622
1
 
15
 
! Отговори
Превод от преди 5 месеца
Лош английски с норвежски акцент: Украйна загуби, Нато се провали и сега си нямаме никакъв план и стратегия освен да продължаваме с още от същото..и да вярваме в магията на Коледа!!
621
1
 
13
 
! Отговори
2 преди 5 месеца
времевите параметри, представени от германски анализатори, са твърде оптимистични. Ако искаме да избегнем война, тогава страните от НАТО, разположени на източния фланг, трябва да приемат по-кратък 3 годишен времеви хоризонт за подготовка за конфронтация.Това е времето, когато трябва да се появи потенциал на източния фланг, което е ясен сигнал за възпиране на агресия", каза ръководителят на BBN в интервю за Nasz Dziennik. Според него отбранителната индустрия в Русия "е в състояние да възстанови ресурсите през следващите три години".
620
1
 
14
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Страните от НАТО на изток трябва да изградят своя потенциал за противодействие на Русия за три години, казва Яцек Сивера, ръководител на полското Бюро за национална сигурност (BBN). На Сивера е зададен въпрос как оценява неотдавнашния анализ на Германското общество за външна политика (DGAP), който гласи, че на страните членки на НАТО в Европа им остават 6-9 години преди конфронтация с Русия. "Този ​​анализ съвпада с проучванията, изготвени в САЩ. Въпреки това,
619
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Старобелско направление, Купянски район. ВС на РФ в настъпление. В източните покрайнини на селото се водят боеве за Синковка. Зомбитата на киевският наркокартел контраатакуват в Ивановка.
618
13
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Блатная загуби
617
1
 
16
 
! Отговори
Демек преди 5 месеца
Украйна загуби..
616
16
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
Бахмут е полу обкражен,а Маринка все още не е в руски раце!