Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично

НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар
Обновена: 2 дек 2023 20:07 | 2 дек 2023 19:23, Анисия Иванова
920
Столтенберг: Украинската контраофанзива не постигна целите, положението е критично
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинската контраофанзива не постигна своите цели, а големите руски атаки напоследък поставят Украйна в критично положение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за ARD.

"Винаги съм предпазлив да правя предсказания, защото войните са по принцип непредвидими. Но е ясно, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще приключи тази война", посочи той.

Столтенберг обяснява:

За нас трябва да е ясно, че за Украйна ще е пълна трагедия, ако Путин спечели войната. Но това ще е опасно и за нас. В наш общ интерес е да се погрижим за това Украйна да се наложи. Да, през последните месеци по фронтовете не настъпиха големи промени, но трябва да погледнем какви бяха изходните позиции. Украинците успяха да нанесат на Русия сериозни поражения с удари дълбоко в тила, осъществени чрез крилати ракети.

Там бяха разрушени самолети и хеликоптери, те успяха да отблъснат руския военен флот в източната част на Черно море. Това означава, че те са способни да поддържат отворен морския път, по който житото от Украйна се транспортира през Черно море. Тоест става дума за големи победи, макар и да не успяха да изместят фронтовите линии.

Ние трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена. Това е война на изтощаване – битка за ефективност, битка на логистиката. Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение.

Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както би било необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация, подчерта генералният секретар на НАТО, цитиран от DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


920
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
655
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АНГЕЛАвдеевка не е паднала ,откъде си го измисли това?
654
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До полковник сложих ти плюс само защото баща ми беше полковник.
653
16
 
5
 
! Отговори
Жоро хитлера преди 5 месеца
Русия печели битката, но губи войната. Отново.
652
19
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
Къкъв ручки политически елит бе? То останаха ли милиардери там? Всичкото се изнесе с парите си. Русия е пред фалит, рублата стърже дъното. Опашки за олио и банани имало от месеци в Москва.Ти четеш фалшиви новини за Русия. Били победили мухахаха. Западът ги уби икономически. Преди войната Русия беше в топ 5 на петрол доставки за Европа, сега е топ 70.
651
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия трябва да иска преговори защото няма да ги получи и ще продължи.
650
6
 
15
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 5 месеца
Руския политически елит цитиран от Руските медии говорят за тотална капитолация на Украйна. Изобщо и дума няма да става за преговори защото Руснаците ще искат всичко и ще получат всичко. НАТО знаят това много добре и да запазят някакво достойнство готвят сценарий с който да обвинят Украинската управляваща клика в огромни по мащаб кражби и корупционни схеими с цел да оставят Украйна САМА в последния си път !!
649
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 82-ОМБР Рекетътъ на Киев е 1:3. Както Дани Трехо потвърди. Цялата "помощ" за украйна се разпределя по същият начин. 30% за Слугите на народа на Зеленски. 30%. за Киевската държава, просто да съществува и 30% за ЗСУ, да умират по-бързо на фронта. Руснаците подпукаха последните Бандеровски крепости, градени от 2015. Скоро фронтът ще се разпадне и няма да има кой да спре ВКС на Русия.
648
0
 
7
 
! Отговори
Баба чичолина преди 5 месеца
Този мъж вместо да даде личен пример се оплаква като дете.
647
0
 
2
 
! Отговори
АААама преди 5 месеца
вас какво ви засягат чужди проблеми ??? - нахални, нали не е натяхна територия....
646
5
 
16
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 месеца
Укрите от 7 денабягат обратно към Киев и най вероятно като пристигнат войските на Залужни първото нещо което ще направят е да сложат зелето в бидона . Руснаците необезпокоявано напредват по всички фронтове.Авдиевка падна и то без бой.Това не се говори по нашите медии разбирасе . Страх ги е от реваншизма който Българския народ ще им присъди . Но колкото и да се правят на глухонями ,всички ще си получат заслуженото!!
645
3
 
19
 
! Отговори
DW преди 5 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
644
4
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХХАХАХАХАХАХ преди 5 месеца
Нали знаете че победениете страна после прави кавали на победителя ! Само че Русия не е умряла за вашето фелацио. От сега нататък като се заговори за страни от третия свят ,вие първи ще вдигате ръка !
643
2
 
19
 
! Отговори
Ние в ЕС сме длъжни преди 5 месеца
да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена.. Извинете, но ако се женя за някой, обикновено ме питат искам ли!!!
642
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"В това отношение трябва да видим общата картина че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси".................."Тесногръдите" национални интереси са с приоритет пред болните мечти на кукловодите ти. На първо място е държавата, безроднико.
641
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Публичното осъзнаване може да има много нюанси, но по никакъв начин не може да бъде скрит провалът на отворените двери на НАТО.
640
1
 
16
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 5 месеца
"Това е война на изтощаване битка за ефективност" - е видяхме кой кого изтощава и кой е ефективен!
639
1
 
13
 
! Отговори
Bad face преди 5 месеца
Само 2 500 фашистки тира са блокирани на Полската граница и още 600 на Унгарско-Словашката. Само ние сме евроатланцици който се кефим когато ни перкат в дупето!
638
3
 
15
 
! Отговори
АКО??? преди 5 месеца
Путин спечели войната!
637
2
 
19
 
! Отговори
дами канят :):) преди 5 месеца
"НАТО да се погрижи за победа над Русия" ????- тоя какво?, иска ядрена пустина за севернотот полу-кълбо ли?
636
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"НАТО да се погрижи за победа над Русия, призова генералният секретар"------------Нали нямаше да се месите във войната бе съсухрен cмeшнuк?