Валерий Тодоров: Каква е тази навалица от руски шпиони?

Предполагам, че има и други разузнавачи, заяви той
6 фев 2024 16:23, Анисия Иванова
66

Вчера при специализирана акция беше арестуван служител на ГДБОП. Сигналът е получен от чужда разузнавателна служба. По първоначални данни задържаният е имал достъп до разследвания срещу руски фирми. Именно тази класифицирана информация мъжът предавал на бивш дипломат на Москва у нас, който в момента е персона нон грата.

"Това е наистина притеснително. Става въпрос за български гражданин, български служител, в българска силова структура, който работи за чужда държава. Би трябвало нашите служби да бъдат водещи в това разследване. Възможно е да има връзка и с други държави, тоест да бъде разкрита някаква мрежа от хора, които са работили за Русия и нашият служител да бъде част от тази мрежа. Чужди правителства и чужди служби да ни казват, че имаме къртица, е несериозно", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

През годините са разкривани множество руски шпиони на територията на България.

"Забелязвам, че има закономерност. Предстоят посещения в САЩ, предстоят избори и други събития. Скоро ще влезем в рекордите на Гинес по разкрити руски шпиони. Не знам каква е тази навалица тук. Или те са много, или ние работим по-усърдно от другите служби. Предполагам, че има и други разузнавачи, не само от Русия", каза журналистът проф. Валерий Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него е притеснителен фактът, че задържаният работи в отдел "Киберсигурност" и има достъп до сериозно количество информация.

И двамата гости отбелязаха, че е възможно причината за шпионажа да е както финансова, така и базирана върху личностни политически възгледи.

"Има сериозни симпатии, включително и на служители на външното министерство, и на отбраната. Някои от тях даже са учили в Русия или свързани с това, държави, но според мен има и финансов аспект. Пренебрегвайки тези случаи, е възможно през следващите години отново да избухне скандал", посочи Керемедчиев.

Проф. Тодоров е убеден, че е необходимо държавата да предоставя повече информация на гражданите за такива случаи, при които биват открити пробиви в сигурността на България.

"Доста оскъдна е информацията, включително и в предишните случаи. Беше изгонен служител, беше изгонен журналист. Дайте повече информация - каква шпионска дейност са извършвали тези хора? 85% от това, което набираме, са от явни източници за информация. Нека да стане ясно дали е извършена превантивна дейност или премахваме агенти на влияние, или хора които имат достъп и са изнесли информация, каква информация са изнесли, дали тя е засегнала националната сигурност. Когато се мълчи, стигаме до иронията, че се получава кампанийно с актуални поводи", обясни проф. Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По време на война се действа по съкратена процедура .Интересно как нашите го разкриха защото американците имат ухо в Кремъл а вече колко години руснаците нищо не са разкрили.
39
3
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
Зная поне 200 и....диота които работят за друга държава но не и за България!
38
6
 
9
 
! Отговори
да преди 3 месеца
ако ловят американски шпиони - навалицата ще е пет пъти по-голяма!...ама тях нищо не ги лови, те са като люк скайуокър!
37
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Не само потенциални, 31.
36
1
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Петър Дертлиев, 34. Стефан Савов, Екатерина Михайлова. Още?...
35
0
 
8
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Ще ни приспаднат ли от данъците, с които издържаме тези специални служби, щом в тях има такива като това лице?
34
6
 
10
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
Параноици които си избиват фобските комплекси...жалка картинка.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"....който работи за чужда държава" Гледай ти! Ние имаме ли политик в момента който не работи за чужа държава?!?!?! Отдавна сме нямали такъв който да работи за България. От към 1945-та до сега.
32
3
 
9
 
! Отговори
А ВАЛЕРИ КАКЪВ Е? преди 3 месеца
МНОГО СЕ Е РАЗВЪЛНУВАЛ...
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навалицата от руски шпиони в България е като навалицата при излизане от пълен стадион.
30
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вън всички руснаци никакви паспорти и имоти само в посолството да останат пет шест човека това е достатъчно. Всички от БСП и Вазраждание са руски потенциални шпиони !
29
7
 
12
 
! Отговори
!! преди 3 месеца
Едно е да си про-руско настроен, друго е да си анти-българско!Когато интересите ни съвпадат с тези на Русия - няма нищо лошо да ги обичаме. В момента обаче техните интереси са силно против нашите.
28
2
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
До САЩисан вие на луна Просто пускам фактите, нема нужда да се пънеш за демагогика по руския учебник. Какво подслушват червените близачи - само те си знаят. А дали още могат да подслушват след като изхвърлихме 110 "дипломати" всичките с инжинерни специалности?
27
11
 
9
 
! Отговори
Россия=Психиатрия преди 3 месеца
Дано да не е някаква случайност но това може да се окаже първия случай в който ДАНС залавя руски шпионин самостоятелно без помощ от приятелска разузнавателна служба. Надявам се че следователите няма много да се церемонят и ще използват всички средства да изтръгнат цялата информация от този родоотстъпник. Нищо чудно скоро да изгърмят и други ятаци и шпиони по веригата.
26
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
75% от българите са руски шпиони.
25
14
 
10
 
! Отговори
Розмари Гугуткова преди 3 месеца
То почти целия български народ е проруско настроен и е потенциален шпионин на Москва! Трябва всички да бъдат затворени,бити и осъдени за предателство към евроатлантизма и НАТО
24
12
 
10
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 3 месеца
До Кравар Евроатлантик мда, подслушват глупостите дет ги ръсите козяшките вувузели, и си водят записки..и слагат новичок в кюфтетата на правоверният атлантик Глиган пеефски.
23
12
 
12
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Руски шпиони НЯМА! Има руски дипломати, руски представители, руски пребиваващи, руски представляващи и т.н. А това, че на руското посолство има 19 параболични антени и още толкова други видове антени е чиста случайност, те нищо не подслушват.
22
1
 
13
 
! Отговори
към 1 преди 3 месеца
Затова пък "правителствените лица" се координират с DARPA....голям смях е цялата обстановка...
21
12
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Всеки руснак в чужда държава , ако му свалиш пуловера ,ще видиш отдолу риза с пагони.