Путин за възможността за конфликт между Русия и НАТО: В съвременния свят всичко е възможно

Планетата би била на крачка от Трета световна война
Обновена: 18 мар 2024 09:27 | 18 мар 2024 09:25, Нели Христова
129
Путин за възможността за конфликт между Русия и НАТО: В съвременния свят всичко е възможно
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че пряк конфликт между Русия и ръководения от САЩ военен алианс НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война, но заяви, че едва ли някой иска подобен сценарий, предаде ТАСС.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам. Путин често е предупреждавал за рисковете от ядрена война, но твърди, че никога не е изпитвал необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да изключи разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще, като много западни държави се дистанцираха от това, докато други, особено в Източна Европа, изразиха подкрепа.

Запитан за забележките на Макрон и за рисковете и възможността за конфликт между Русия и НАТО, Путин се пошегува: "В съвременния свят всичко е възможно".

"За всички е ясно, че това ще бъде на крачка от пълномащабна Трета световна война. Мисля, че едва ли някой се интересува от това", заяви Путин, след като спечели най-голямата победа в постсъветската история на Русия.

Путин обаче добави, че в Украйна вече има военни от НАТО, като заяви, че Русия е доловила, че на бойното поле се говори на английски и френски език.

"В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там и то масово", каза той.

Преди изборите в Русия на 15-17 март Украйна засили атаките срещу Русия, като обстрелваше гранични райони и дори използваше пълномощници, за да се опита да пробие руските граници.

Запитан дали смята за необходимо да превземе украинската Харковска област, Путин заяви, че ако нападенията продължат, Русия ще създаде буферна зона от повече украинска територия, за да защити руската територия.

"Не изключвам, че имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, ще бъдем принудени в някакъв момент, когато сметнем за необходимо, да създадем определена "санитарна зона" в териториите, които днес са под киевски режим", каза Путин.

Той отказа да даде повече подробности, но заяви, че такава зона може да се наложи да бъде достатъчно голяма, за да не позволи на чуждестранно произведено въоръжение да достигне до руска територия.

Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки голяма европейска война след осемгодишен конфликт в Източна Украйна между украинските сили, от една страна, и проруските украинци и руските пълномощници, от друга.

Путин заяви, че би желал Макрон да спре да се стреми към изостряне на войната в Украйна, а да играе роля в намирането на мир: "Изглежда, че Франция би могла да изиграе роля. Все още не всичко е загубено."

"Казвал съм го отново и отново и ще го кажа отново. Ние сме за мирни преговори, но не само защото на врага му свършват патроните", каза Путин.

"Ако те наистина, сериозно, искат да изградят мирни, добросъседски отношения между двете държави в дългосрочен план, а не просто да си вземат почивка за превъоръжаване за 1,5-2 години."

Путин отхвърли критиките на САЩ и Запада относно изборите, които според Белия дом не са били свободни и честни, като заяви, че изборите в САЩ не са демократични и разкритикува използването на държавна власт срещу Доналд Тръмп.

"Целият свят се смее на това, което се случва там", каза Путин за Съединените щати. "Това е просто катастрофа - това не е демокрация - какво, по дяволите, е това?"

На въпрос за съдбата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина при неизяснени обстоятелства в руски затвор в Арктика на 16 февруари, Путин заяви, че просто е "починал", използвайки името на Навални за един от първите пъти в публичното пространство.

Путин заяви, че няколко дни преди смъртта на Навални се е съгласил да го размени. През февруари беше съобщено, че е била договорена сделка за размяна на затворници за Навални малко преди смъртта му.

"Казах: "Съгласен съм", каза Путин за одобрението си за размяната на затворници. "Имах едно условие - разменяме го, но той никога няма да се върне."

Вдовицата на Навални, Юлия, обвини Путин, че е убил съпруга ѝ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това твърдение е просто погрешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БобиБобка, нали разбираш че в така описаната от теб ситуация, руснака няма да има какво да губи и ще играе вабанк, всичко или нищо. Разбирам че си фантазираш, щото хората на тази земя не са се появили когато си се появил ти, а мнооого преди теб
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не забравя Шопия . Щото един мормот гербев завива снаряди за Украйна . Да га окопчи с куфарчето . Ще реши много проблеми с един бутон .
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Н-ние Запорожие. Продължават боевете в Работино, където руските бойци държат позиции южно и източно от н.м.. Малко на изток, в района на Вербовое, има напредък в северозападната част на н.м.. В североизточната част на Ореховския сектор войниците на руската армия освободиха от фашисткия бандеровски ботуш н.м. Мирное. Някои източници съобщават, че Мирное е под контрола на руските въоръжени сили от януари 2023 г. и не е имало скорошни битки в тази зона.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В Русия няма смъртно наказание, но предателите от РДК винаги ще бъдат третирани като терористи", каза Владимир Путин, намеквайки, че Русия не се интересува много от заловените терористи. РДК е терористична организация, състояща се от руски предатели и нацисти, воюващи за Украйна. Под техният флаг украински войници влизат на руска територия.
29
4
 
9
 
! Отговори
микрон преди 1 месец
парле не перле най обичам да си хапвам синьо сирене директно от мандрата на баба ми която ми е и жена , европейски ценности мосю
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Русия и трябват пет минути за да неутрализира целият така наречен Запад и още пет минути за да го изпари във вечността. Русия ще победи във всякаква война, най - вече ядрена!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Донецко н-ние. В Первомайское е регистрирано леко настъпление на руските витязи. Боевете в н.м. се водят отдавна и за ВС на РФ все още не е възможно да го освободи - зомбакнацистишена оказва яростна съпротива. Продължава системното настъпление на ВС на РФ в Красногоровка. Сблъсъците се водят в южните покрайнини. Зомбакнацистишена продължава да прехвърля допълнителни резерви за задържане на н.м.. Водят се боеве в Георгиевка. Зомбираната по натовски стандарт биомаса контраатакува, пречейки на руските бойци да се укрепят на новозаети позиции.
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Авдеевско направление. Най-тежките боеве се водят в района на Бердичи, където ВС на РФ атакуват с бронирана техника, а противникът периодично контраатакува. Унищоженото н.м. по същество е в сивата зона. Нито една от страните не успява да постигне сериозни успехи в настъплението. Продължават боевете в Орловка и Тоненкойе. Зомбитата на киевският наркокартел категорично не желаят да дадат н.м. под пълен контрол на ВС на РФ, като че ли пъпа им е хвърлен там.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Артемовско н-ние. ВС на РФ продължава Щурмът на Богдановка и Ивановское (Красное). В последното има напредък. ВС на РФ вече контролират около 70% от н.м.. В Богдановка - без промени, зомбитата на киевският наркокартел държат южната част на н.м.. Локални успехи на ВС на РФ на южния фланг - в района на Клещеевка и Андреевка има леко напредване.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Границата. През изминалото денонощие зомбитата на киевският наркокартел няколко пъти атакуваха Белгородска област. Целите са били селищата Козинка и Сподарюшино. Зомбакнацистишена дори успя да навлязе в покрайнините на Козинка, но не успя да се закрепи там и бяха избити. Освен това те обстрелваха населени места в Белгородска област, включително и самия Белгород - има загинали и ранени.
23
3
 
8
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Изданието пише, че според Радакин атаките срещу Крим и руския флот са ключът към успеха на Украйна през 2024 г.
22
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 месец
"НАТО и Украйна се сринаха психологически, защото не можаха дори да унищожат Кримския мост." Според Sunday Times Великобритания е препоръчала на Киев да отложи настъпателните операции в Украйна и да се съсредоточи върху атаките срещу Крим и Черноморския флот. Изданието пише, че министърът на отбраната на страната Грант Шапс и командващият британската армия Тони Радакин са препоръчали на украинците да задържат линията, особено на северния и източния фронт.
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папа Франциск поздрави Владимир Путин за победата му на изборите.
20
2
 
10
 
! Отговори
2 преди 1 месец
Руските военни забелязали ранения и го пренесли в убежище, където се грижили за него почти цял ден. След евакуацията той беше откаран в една от болниците в Луганск, където човекът претърпя три сериозни операции. Близо месец Евгений се е смятал за мъртъв.
19
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Авдеевец оцеля по чудо благодарение на руските военни. 25-годишният Евгений Лантух беше в Авдеевка по време на най-ожесточените боеве. През тези месеци Евгений е видял много ужасни неща: от грабежи от зомбитата на киевският наркокартел до най-жестоките обстрели. В резултат на друг обстрел няколко ракети удариха къщата му и той се е озовал под развалините. "Успях да се измъкна, но когато започнах да повдигам плочата, разбрах, че пред носа ми стърчи арматура. Удари ми окото", каза Лантъч.
18
10
 
4
 
! Отговори
DEPM преди 1 месец
Пита се , жалките рашисти имат ли потенциал за това ? Ами не !
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да натиска копчето . Ко толкоз ще стане . Най много София да се справи с безумното строителство , бордеите и незаконото стрителство във Факултето . Без путин никога няма да се справим с тия проблеми . Да не забравя и за другите големи проблеми като Брюксел и Франкфурт . Само тия проблеми да реши Путин трябва да сме благодарни . Нищо лошо не може да стане . Само към добро ще е истинската промяна а не подмяна като наще перестройки по Брюкселски .
16
5
 
10
 
! Отговори
Мдааа... преди 1 месец
НАТО е един огромен американски тумур и май само Путин може да му види сметката. Дано е по-скоро. Свят без САЩ - прекрасен.
15
6
 
9
 
! Отговори
с.т. преди 1 месец
Чудя се, путин дали притежава чувството за срам? Че се е скрил като мишка в бункера, откъдето и гласува, скрил се е, но по-добре за целия свят ще бъде и да не говори! Старостта не прощава на никой, включително и на путин!
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свят без Русия е за предпочитане пред сегашния свят с Русия. Така че Путин няма защо да плаши хората с ядрена война. Целта ликвидацията на Русия си заслужава жертвите.