МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна

"Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно", каза председателката
20 мар 2024 20:45, Елка Василева
339
МНС: Путин няма да избегне правосъдието за военните престъпления в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраната председателка на Международния наказателен съд (МНС) Томоко Акане изрази категоричното си убеждение, че руският президент Владимир Путин, срещу когото съдът в Хага издаде заповед за арест, ще бъде изправен пред правосъдието заради военните си престъпления в Украйна, предаде Киодо.

В ексклузивно интервю за японската осведомителна агенция Акане цитира китайската пословица - "Отмъщението на небесата е бавно, но сигурно" - с която имаше предвид, че Путин ще получи това, което заслужава.

Още по темата
Шейсет и седем годишната Акане, която на 11 март ще стане първият японски председател на МНС, взе участие в издаването на съдебната заповед за арест на Путин през март миналата година за предполагаемата си замесеност в принудителна депортация на украински деца.

Макар и да е малко вероятно Русия да се съгласи да предаде Путин на съда с оглед на това, че тя не членува в него, руският президент може да бъде арестуван, ако посети някоя от членуващите в МНС държави, включително и в Япония, отбелязва Киодо.

Въпреки бурните реакции от страна на Москва и поставянето му в списъка на руските власти с обявени за международно издирване лица, Акане отказва да отстъпи под този натиск и казва, че "щом има доказателства и необходимост, съдът не бива да се притеснява да издава (подобни заповеди за арест), без значение от обстоятелствата и политическия фон".

По-рано този месец МНС издаде заповеди за задържане на двама висши руски офицери, командвали съответно руската стратегическа авиация и военноморски сили, за нападенията срещу украинската електроенергийна инфраструктура и други граждански обекти, което беше индикация, че кръгът на разследваните от Съда лица за военни престъпления се разширява.

Но Акане призна предизвикателствата, които стоят пред МНС по тези дела с оглед на това, че "за последните две години не е имало нито един арест въпреки издадените международни заповеди за задържане".

В резултат на нестихващите боеве в Украйна и между Израел и радикалната групировка "Хамас" в Ивицата Газа "се появиха много случаи, които изискват реакция", каза тя.

Родом от префектура Айчи в Централна Япония, Акане започва работа като прокурор в родината си през 1982 г., след което заема длъжности като преподавател по право и ръководител на център за обучение на ООН. Става съдия в МНС през март 2018 г., допълва Киодо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
17
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
Неизвестно защо, ме трият. Да не би да има някакви правила, които не спазвам ?Та, да питам пак.Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
249
12
 
0
 
! Отговори
Тая преди 1 месец
вярвали ли си :-)))
248
18
 
9
 
! Отговори
ьаьааььа преди 1 месец
Путин е велик чевек и лидер, няма да го съдят, защото е свободен. Хага е един фарс на ЕС и Сащ
247
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама тука са смеха,ам тъй са смех , че са разривах от смех
246
15
 
11
 
! Отговори
Капитан Америка преди 1 месец
Ние този съд не сме го признали.Значи не е демократичен.
245
15
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Кой ще го съди? До колкото знам е издадена заповед за ареста на гл. прокурор на Хага. Този съд са го признали само наивниците.
244
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дс ги заредят всичките на пангара! Путин, Нетаняху, Порошенко, Зеленски, Буш и още една тумба латино и африкански *** и тогава ще съм съгласен с безпристрастието на МНС
243
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахайа тая и тя се е нашмъркала яко....Путин си го мести от единия крачол в другия.
242
14
 
11
 
! Отговори
до Анонимния преди 1 месец
"небесата" няма да подминат никого, това включва Клинтан, Нетаняхо .... и теб включително! :)
241
16
 
11
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
А Буш ще го съдят ли и него, или там май ги заплашиха, и буквално вкараха закон че ще ги нападнат ако го арестуват.
240
20
 
15
 
! Отговори
От автора преди 1 месец
Извинете за грешката в заглавието. Трябва да се чете Зеленски вместо Путин.
239
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А нещо за Нетаняху, който извършва тотален геноцид казва ли се? Или за Ердоган? Или за Саркози? Или за Клинтън, Буш, Обама, Байдън? Въобще за другите военни престъпници ще има ли някакви действия, или те са ангелчета и не са убили нито един човек?
238
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И гледах разговорите на Коломойски по телефона, превземането на Укрнафта и събитията в Одеса(тях не ги доизгледах, беше ужасно), гледах и кадри от преследваните, бити българи, запалените български знамена, нещо друго за Карлуково да напишеш? Или например гледах разкъсаните тела на майки, деца, младежи и всякакви хора, от нацистките Бандеровски бомбандировки или персонални техни убийства и още и още много?
237
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 272 АнонименМного се отвиваш и като нищо ще истинеш
236
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй де... Тъй.... Ама така и никой не се наема да отиде да му връчи една призовка поне. Странна работа! Но с приказки нищо не става. И сега, ако има избори у нас, вероятно ще спечели някоя партия, която е против война в Европа, против въоръжаване на нацистите, против изпразване на нац. ни хазна в полза на някакви наркомани и терористи. И след това тази партия естествено ще бъде обявена за популистка... И така! Лъжи и манипулации...
235
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАми не живях 30 години в България, на запад ги гледах, а и да живях в България, не е задължително да познавам руснаци или рускини, от какъв зор?
234
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 270 Ами вярвай си, радвай се на измишльотините си, кой те спира? Защо не ги пратиш за доказателствен материал в Амнести интернешънъл? КГБ-то знае ли за твоите видеа? Поне там ги изпрати. )))) Ама и те няма да ти повярват)))
233
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече е произведен патрона, чиито куршум трябва да пръсне черепа на путин. Според осведомени източници, той (патрона) е български. Въпрос на време етова да се случи. Няма да се отърве гадът. Любимите му олигарси ще го предадат.
232
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАбе ти си пиши, че нямало такива видеа, но присъди ще има за тези извършени престъления, по един или друг начин!
231
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До копейският тролейбус: номерът ти с предните "видеа" не мина, сега извади по-изтърканите тези, които Пригожин опроверга. Тази измишльотина и руснаците вече не я ползват за опорка))) Много си изостанал. Да не си бил в бункер през това време? Когато се лъже, трябва да е поне малко достоверно. Даже и най-изостаналите жители на Блатная не биха ти се вързали.