Началото на края или краят на живота на Земята

Учен от БАН: Апокалипсисът започва 2060 г.
Обновена: 25 фев 2011 21:34 | 25 фев 2011 20:50, Елка Василева
256
Началото на края или краят на живота на Земята
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съвременната наука търси от години отговор на хипотезите за края на света или т. нар. Апокалипсис.

Според добила популярност прогноза календарът на древните маи посочва "края на света" около 2012 г. Около 1700 г. гениалният физик Исак Нютон анализира Библията и прогнозира, че 2060 г. ще бъде важна световна дата, свързана с "края на света" или т.нар. Апокалипсис, припомня в свое изследване доц. Атанас Атанасов от Катедрата по физика при Медицински факултет в Стара Загора. Ученият представя за първи път резултатите от анализа си пред репортер на БТА.

Какво може да каже съвременната наука по този въпрос?

Доц. Атанасов се опитва да намери потвърждения на тези хипотези в ръкопис на Нютон, който се съхранява в Университетската библиотека на Кеймбридж. В този ръкопис, който е със заглавие "Времето и времената, разделяне на времето", е представен един възможен отговор на този въпрос (една научна хипотеза) от гледна точка на съвременната биология и физика.

Основната идея в хипотезата е, че съгласно научния антропен принцип Вселената и Земята са "проектирани" по такъв начин, че върху тях да възникне живот.

Остаряването на живите организми е неразривно свързано с изчерпването на тяхната жизнена енергия, което завършва с тяхната биологична смърт. От гледна точка на антропния принцип Земята, разглеждана като "жив организъм", достига до "биологичната си зрелост" около 2012 - 2070 г., след което започва да "остарява". В древните календари и предсказания този факт се тълкува като "край на света". Всъщност става дума за "началото на края на света или за края на живота върху Земята", е мнението на доц. Атанасов.

Остаряването на Земята ще продължи милиони години и ще бъде свързано с изчерпването на нейната енергия и намаляването на способността й да поддържа възникналия върху нея живот. Доказателството на тази научна хипотеза се състои в изчисляването на цялата жизнена енергия за един живот на организмите като произведение от тяхната жизнената енергия, изразходвана за едно денонощие и продължителността на живота им, посочва ученият.

Жизнената енергия на Земята се изчислява като произведение от средната топлинна енергия, която произвеждат недрата на Земята за едно денонощие и продължителността на живота на Земята (около 4.5 милиарда години). Цялата жизнена енергия на живите организми и на Земята се съпоставя с тяхната маса. Оказва се, че зависимостта между жизнената енергия и масата на живите организми и Земята представлява права линия.

Тъй като след изчерпването на цялата си жизнена енергия живите организми умират, подобно твърдение може да се окаже вярно и за Земята, ако я разглеждаме като биологично и екологично "жив" организъм, отбелязва доц. Атанасов.

Още по темата

Пълното изчерпване на жизнената енергия на Земята ще стане около 2060 г. т. е. същата година, която предсказва и Нютон. Тъй като Земята не може да "умре" веднага, нейната "смърт" ще бъде бавен в космически мащаби процес, траещ около 8 милиона години (според американския физик Ричард Гот), който ще завърши с изчезването на живота.

Приведенитe доводи обаче не трябва да бъдат основание за песимизъм, тъй като според всички световни религии "душата" е безсмъртна и съзнателна. Материалните Вселени се раждат и умират в определени космични цикли по волята на Създателя, посочва българският учен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: апокалипсисИсак Нютон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бре бре, ангел и идемони, то ако питате мен, още утре може да измрем, ама не се спряха с глупави постове и теми, да плашат хората, простотия до шия, господ с сърп , ако щете и господ с шнур отзад, който и да слазя , не си ли помогнем сами заоколната среда, и педесет господа да слязат, няма да ни оправят, и така ,д ане се отклонявам , просто някои хора страдат от липса на публично внимание и се 4удят откдуе да си го избият !!!
224
1
 
4
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Много е модерно учени,останали без пари да се правят на интересни с подобни простотии.То не беше -глобално затопляне,глобално застудяване,астероиди убийци,майски календари...един плешлив миналото лято се яви при блондинката Гала и заяви,че земната ос така се била изместила,че най много щчло да пече в БГ: ))Това са *** и са за бракуване...както и "професора Овчаров" ,който рови навсякъде с диплома от Женския пазар: ))).То и Батето е професор-да питаме него сутрин какво ще стане със света: )))
223
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Апокалипсисът е на дневен ред и ще започне 2001 или 2012 г, ще продължи 3,5 години. След това ще има 45 години комунизъм в Америка и тогава ще дойде края на света, около 2060 г. Тогава започва нова раса и нова култура.В Откровението пише за ангела със сърпа, който ще пожъне земната нива. Това ще стане сега. После около 2060 г. идва ангелът с големия сърп.
222
1
 
0
 
! Отговори
aman ot ludi преди 13 години
Niuton ne e bil to4no geni pod formulirovkata koiato razbirame v dne6no vreme dosta po nazad ot geni e bil i ne e bil 4aak tolkova viarva6t drugoto koeto e toi govori 4e niama da e predi 2060 a i sigurno milion godini sled tova niama da e :D a i toi ne e znael na kolko godini e deistvitelno zemiata (Dori i sega nz samo predpolagame i to po-skoro i ima niakakva vseob6to priznta teoria koiato e samo TEORIA)
221
2
 
4
 
! Отговори
Боце преди 13 години
Най-вероятно този феодален *** А---в си проси командировка но Кеймбридж.
220
3
 
2
 
! Отговори
пророк преди 13 години
глупости вижте пророчиствата на слава севрюкова след 2018 света отива на зле и до 2028 всички Българи да се приберат в България че после и да искат няма да могат...
219
1
 
3
 
! Отговори
tmpl преди 13 години
Пълни глупости. Земята не е вечна. И тя ще изчезне някога, както всичко останало в този свят.
218
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вижте Нютон е бил гений.Така, че той няма да говори празни приказки.Но той е имал в предвид под Апокалипсис точно Апокалипсиса в библейският му вариант (тъй като е бил вярващ-колкото и на някйой това да се струва "парадоксално")Т.е. край на всичко съществуващо - под тази му форма.По принцип никой не знае кога ще дойде края, но белезите са налице:1. всеобщ разврат-упадък на морала.2. хората в нищо не вярват (както казва Достоевски, "ако няма Бог всичко е позволено").3. нивото на съвременните хора е много ниско (все повече хора знаят да четат, но все повече се увеличава глупостта).
217
2
 
10
 
! Отговори
доц.Петров преди 13 години
Абе края на земята може и да дойде,но кой ли ще го дочака?Обаче края на БАН се вижда все по-близо,заради тъпотийте който пройзвеждат.
216
3
 
4
 
! Отговори
2012 2015 е опасна преди 13 години
Ей, БАНаджията, това ли ти е науката. То като погледнеш и сеизмолозите виждат най-много до 70 километра внвътре в Земята. Малко по-надълбоко, малко по-надълбоко, там където всичко ври и кипи, където бушуват вълни от магма, където Ядрото през периода 2011 - 2012 години лети с неизмерима скорост. Направо сте за закриване. Гласувам с двете ръце да ви няма.
215
3
 
9
 
! Отговори
Колев преди 13 години
Като са толкова категорични от БАН, да заявят официално, че за 2014г няма да се нуждаят от бюджетни средства.
214
0
 
9
 
! Отговори
zads преди 13 години
PULNI GLUPOSTI! KOI GI PISHE TIQ TUPI STATII NE ZNAM
213
1
 
0
 
! Отговори
Благо преди 13 години
211, то твоето "интлектуално" ниво си личи от правописа ти, ама нейсе. Ползвай презервативи, пази генофонда на нацията!
212
1
 
1
 
! Отговори
dnes.bgsamaloumni преди 13 години
dnes.bg e vsi4ko drugo no ne i seriozen sait o6te si spomniam kato pusnaha novianta 4e 3 izvunzemni koraba idvali kum zemiata i tova spored tiah be6e informacia ot SETI instituta,no vs4u6nost be6e prepisana ot edin o6te po tup sait,a v su6toto vreme SETI kato rapzaha za tova pusnaha oficialno iziavlenie na sobstventa si stranica 4e takova ne6to niama,nikog ane sa go zaiaviavali i dori niama takuv u4en kato citirania v statiata i to TOVA ZA 3 IZVUNZEMNI KORAVA IDVA6TI NASAM:d KAK VI ZVU4I???hahah
211
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Charley, вярно е, че това не е учен от БАН. А и то е очевадно- но какво да се прави и до се ядосваме и да сипем забележки - все тая: губене на време. Стягаме си багажа за навън-не хората са виновни, ами системата, която е удобна за някои. Иначе всички сме едни болтчета в тази матрица на бездушието, посредствеността и безхаберието. Ако риташ-най-много да си счупиш крака. Пипалата на октопода са навсякъде. Това дъно-вече 20 години не може да се стигне и да започнем да се оправяме. Няма шанс.
210
3
 
14
 
! Отговори
Profesora преди 13 години
Стига с тези глупости.
209
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Край на земята няма да има никога!Но това не се отнася за човечеството.Ние въпреки разума си сме толкова жалки,безрасъдни и глупави,че пренебрегваме животинското в нас а именно инстинктите си!Но това,че на земята няма да има хора не е проблем за планетата. От друга страна се чудя какво толкова ровят кога ще дойде апокалипсиса?Вкрайна сметка всички сме смъртни и рано или късно ще умрем,значение има как ще изживеем жалкото си съществуване. Планетата я е имало имая и ще продължава да я има!!!
208
7
 
4
 
! Отговори
бай Симо преди 13 години
Науката може да обясни всичко. Единствено изключение - не може да обясни жената. Така и живота на земята ще изчезне, но все някоя жена ще остане.
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
благо и неми, ама вие сте мноо *** парчета!!! (казано на вашето инетлектуално ниво)
206
1
 
4
 
! Отговори
Charley преди 13 години
Скрилият се зад анонимността си автор на тази поредна партенка има ли намерение да се извини на работещите в БАН (сред тях има и сериозни учени) за поредното целево насъскване на игнорантите срещу интелигенцията?! А някой в "Днес.БГ" грижи ли се въобще да проверява достоверността на публикуваните материали?