Страхът не изчезва, само се прикрива

Оказва се, че той се съхранява в специализирани нервни вериги
Обновена: 24 мар 2011 16:47 | 24 мар 2011 14:32,
2
Страхът не изчезва, само се прикрива
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Страхът, който на пръв поглед може да ни се стори изчезнал, всъщност се прикрива и се съхранява в специализирани нервни вериги, пише американското онлайн-издание PLoS Computational Biology.

До този извод стигнал екип от невробиолози от университетите във Фрибург, Базел и Бордо. Учените подложили
опитни мишки едновременно на неутрален звуков стимул и на неприятно въздействие. Така звукът започвал да предизвиква страх у животните. Но ако същият този сигнал бивал повтарян без неприятното усещане, мишките бързо свиквали да не се боят.

А при повтаряне на първоначалната комбинация - звук и дискомфорт, признаците на страх веднага изплували. Изследователите решили да установят къде се "потапят" фобиите и как се се появяват повторно в пълния си потенциал.

Екипът, воден от проф. Йоанис Влахос, идентифицирал две групи нервни клетки, ситуирани в амигдалата, които изпълнявали противоположни функции в този процес. Едната група отговаряла за предизвикването на страх, докато другата действала за неговото елиминиране.

Втората група потискала първата, като не й позволявала да предава сигнали на други участъци от мозъка.
Но в този процес невронните връзки, които предизвиквали "кодирането" на страха, продължавали да съществуват под "прикрита форма". А когато втората група спирала да действа, "скритите вериги" веднага били реактивирани.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: страх
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Хубав коментар, но не е за новина от тоя сайт :-)
1
0
 
6
 
! Отговори
Не е точно така преди 13 години
Страхът от нещо има и положителна страна, изгражда опитът. Благодарение на опита, ние надрасваме и подтискаме страхът. Разликата между мишките е огромна. Човек има изградени предни полукълба, има асоциативна памет, може да разсъждава, да прецени степента на заплахата и съответно да вземе решение. И това става мигновенно. А мишката действува първосигнално, само за да се оцелее.