Левичарите – по-плашливи от останалите

Учените се надяват да разгадаят чувството за страх
Обновена: 2 май 2011 15:41 | 2 май 2011 15:40,
29
Левичарите – по-плашливи от останалите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от университета "Куин Маргарет" в Единбург установиха, че леворъките хора са по-податливи на страх и на посттравматичен стрес, отколкото останалите хора, съобщи  "Дейли телеграф".

Екип психолози, воден от д-р Каролин Чудари, прожектирал 8-минутен пасаж от хорър филм на две групи доброволци, които си служели едните с лявата , другите – с дясната ръка.

Изследователите избрали кулминационния момент от култовата лента "Мълчанието на агнетата". След прожекцията двете групи били помолени да опишат преживяното.

Доброволците, които си служели главно с лявата ръка, отразили по-фрагментарно видяното, с много повторения и грешки, за разлика от другата група. Подобно поведени се среща при хората, страдащи от посттравматичен стрес, пише вестникът. Сега учените ще могат по-подробно да изучат подобни заболявания и как човешкият мозъкът се справя с чувството за страх.

"След прожекцията установихме два пъти повече симптоми на посттравматичен стрес у левичарите, отколкото при останалите. Явно двата участъка на мозъка играят различна роля при страхови ситуации. При левичарите доминира десният участък.

Ние ще проведем още експерименти, за да установим точно какви процеси протичат в този дял при ситуации на пост-травматичен стрес", добави д-р Чудари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: страхлевичари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Интересно твърдение, при положение че сегашния президент на САЩ - Барак Обама също е левичар. Пък я как нареди да убият Барак Обама, и не го е страх от отмъщение!
27
2
 
1
 
! Отговори
NN преди 13 години
no zatova puk po kradlivi
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И аз съм левичар. Също ми е трудно да се ориентирам в пространството. Но това, че имаме по-силно изразено въображение, абстрактно мислене и творчески нюх, е вярно. Освен това голяма част от великите исторически личности са били левичари.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мога да твърдя обратното - имам двама познати левичари - и двамата са истинска трагедия, що се отнася до ориентиране в пространството :)))
24
0
 
8
 
! Отговори
Доган преди 13 години
Аз пък съм изявен левичар и от нищо не ме е страх!
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Левичарите в смисъл комунистите нали?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм десничар, но лявата ми е по-силна от дясната!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам познат левичар, наистина е много страхлив, но не го отдавам на това че е левичар а просто има различни хора, страхливи и смели познавам много повече страхливи десничари. Тъй като в бокса също има левичари. Самия факт че излиза на професионален ринг и се бие като по-голям мъж от 90% от десничарите, показва че няма да е много страхлив. Според мен всичко е индивидуално спрямо човека.
20
3
 
2
 
! Отговори
смех... преди 13 години
Никой не го е грижа за обикновенния човек! Макар и пишещите са едни от тях, на тях им трябва, пикантерии нещо жълто, нещо развръзка на някоя интрига, "сламка," / такава им е работата/ да го направят сензация!
19
3
 
5
 
! Отговори
до 7 от 3 преди 13 години
Разбира се че не, точно това се опитах да подчертая - всичко сега се слага на една дъска и покрай сухото гори и мокрото, ако ме разбираш. От новините ни заливат с помийни каузи и щения, а в същото време не се отделя внимание на живота на редовия човек. Всичко което се пише е свързано с тираж и пари.
18
2
 
6
 
! Отговори
смех... преди 13 години
Това проучване на каква база е направено на база наблюдения, върху хора от 7 г. до 20 години или статистиката казва, че? Защото, ако наблюдение, спрямо различни възрастови групи тя е много разнородна и в пълна противоположност с описаното по- долу.
17
5
 
8
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 13 години
DA NE TI DAVA GOSPOD....DA SE SRESCHTASCH S LQVO KROSCHE...
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво отговарят полукълбата?Лявото полукълбо отговаря за логическото, аналитичното, абстрактното мислене. Отговаря за речта (примерно 50% според последните изследвания).Дясното полукълбо обработва моментната информация (т.е. левичарите и амбидекстрите се справят с тестове по-бързо). Взема участие в процесите на адаптация. Отговаря за емоциите, интуитивните способности, помага на чувството за хумор, отговаря за пространствено-зрителните функции (ориентиране в местност). Много музикално, чувствително към интонация. Отговаря за образното мислене, въображението, творческите способности.Всяка дейност се разделя между полукълбата на мозъка, така че през едни етапи се изпълнява от дясното, а през други от лявото, т.е. полукълбата на главния мозък работят в тясно взаимодействие и се допълват.
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Левичарите имат по-бърза реакция.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"леворъките"???
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Десничарите са по-праволинейни и не особено чувствителни индивиди.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия големо изследване са направили , гледали филм. е тва са учени
11
6
 
4
 
! Отговори
за 7 преди 13 години
Човека не е писал че да си диабетик е аморално, ама ти нали четеш само между редовете.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Левичарите са с по-развито въображение и сетивност. От тях излизат много добри аналитици.
9
3
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
Дам левицата е страшна :)))