Звездите подражават на галактиките си

Липсата на големи звезди може да е свързано с по-малката плътност на газа в галактиките джуджета
Обновена: 13 юни 2011 15:08 | 13 юни 2011 15:06,
2
Звездите подражават на галактиките си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В малките галактики могат да се раждат само звезди с малки размери. До този извод стигнаха учени от Националната астрономическа обсерватория на Япония в Токио, изследвали състава на звездите в галактика-джудже в съзвездието Пещ, съобщи сп. "Ню сайънтист".

В галактиката джудже се наблюдава високо съдържание на бария спрямо желязото, а барият се ражда в недрата на малки звезди (при по-големите преобладава желязото). В Млечния път - достатъчно голяма галактика - относителното съдържание на тези елементи е различно.

Учените предполагат, че недостигът на желязо в галактиките джуджета се дължи на това, че в тях не се образуват звезди, чиято маса надхвърля 25 слънчеви маси. Специалистите са на мнение, че липсата на големи звезди може да е свързано с по-малката плътност на газа в галактиките джуджета.

Галактиката джудже в съзвездието Пещ е един от спътниците на Млечния път. Два други по-известни спътника са галактиките Голям и Малък Магеланов облак, информира БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: звездигалактика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поне да имаше малко въображение, като нямаш акъл...
1
1
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
В Малкия Магеланов...облак съм ходил,когато служих като майор в Марсианскатаармия.Издирвах един избягал рейнжър-марсианец,за когото ...отговарях.Добрече не беше ...драснал към Големия...облак,където имал...гадже.Тогава щеше да ми се...разкаже играта,защото едва ли щях да го...открия.С това продънено служебно...корито,което ми се полагаше като ротен...командир,още щах да се...рея,между облаците.