"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември

Астрономите се надяват да реанимират междупланетната станция
Обновена: 11 ное 2011 14:47 | 11 ное 2011 11:56,
90
"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември
Изображение: laspace.ru

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" няма да падне на Земята по-рано от 3 декември, а дотогава тя може да бъде реанимирана, съобщи за РИА Новости източник от ракетно-космическия отрасъл.

Редица медии съобщиха, като се позовават на данни на американската система за контрол на космическото пространство, че "Фобос-Грунт" може да падне на Земята още на 26 ноември.

"Американците направиха много лоша прогноза. Аз мисля, че до 3 декември станцията няма да падне на Земята. А по изчисления това може да стане две седмици след 26 ноември, ако станцията, разбира се, не бъде реанимирана", казва събеседникът на агенцията.

Той добавя, че станцията се снижава бавно и до нейното падане има достатъчно време.

Сега станцията се движи по опорна орбита около Земята с наклон 51,4 градуса. Максималната височина над Земята е 345 километра, минималната – 213 километра. Орбиталният период е около 90 минути (по други данни – 108 минути). С всяко завъртане скоростта на станцията пада и като следствие височината на орбитата намалява. (Вижте тук движението на апарата по орбита в реално време.)

Досега опитите да се предадат команди на "Фобос-Грунт" са неуспешни. В нощта на петък, 11 ноември, такива опити са правени както с помощта на руски радиостанции, така и със станции на Европейската космическа агенция (ESA) във Френска Гвиана и Австралия. ESA подчертава, че се намира в постоянен контакт с колегите си от Роскосмос.

Още по темата
Освен това се появи информация, че специалистите се опитват да предадат на апарата т.нар. команди за непосредствено изпълнение, които трябва да преминат през всички системи и бордовия изчислителен комплекс. Главната цел на инженерите е да накарат да заработи системата за измерване на траекторията на станцията. Ако това не стане, то "вече няма надежда апаратът да бъде спасен".

Известно е също така, че слънчевите батерии на апарата са се отворили, затова инженерите на Земята разполагат с време до 21 ноември. Полетът към Марс се осъществява само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва веднъж на 780 дни. След 21-во число разположението на планетите ще стане неподходящо за междупланетен прелет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Da im padne na rusnacite na glavite da se nauchat da ne hodiat tam det ne im e rabota :D
88
5
 
3
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Дано да падне на бетонните глави на русофилите от форума! Може и да се поучат.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са добри в предвиждането на падащи сателити, защото имат много практика. Техните сателити редовно падат като круши и на тях друго не им остава да се упражняват да изчисляват кога и къде ще паднат.
86
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
уточнителю ти можеш само да си го начукаш в гладния български *** ! ама гледай да е на по надълбоко
85
5
 
13
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
Нищо против рус. косм. техникаПросто крайно време е да преминат на чисто научни релси и да се откажат от политико-пропагандни проекти в стил: "много сме изостанали но с един скок ще излезем напред"(15г не е изстрелвана руска междупланетна станция)По същата методика през 1968 в едно отчаяно намерение "да се изпреварят американците" беше направен безумен опит с една "дървена" ракета-носител да се тества още "по-дървен" лунен кораб.Тогава загина маршал Неделин, десетки генерали и стотици персонал
84
5
 
6
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Руснаците имат най-добрите е момента ракето-носители до около земна орбита( Прортон - М, Съюз, Зенит). А САЩ най добрите сонди за изследване на космоса на далечно разстояние (На 25,11.2011г САЩ изпраща сонда към Марс за търсене на следи от живот по повърхността и). Такива са фактите и сега не започвайте с това че 1 или 2 ракети Протон са паднали това не означава че са неефикасни.
83
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са първи на старта и последни на финала, нито една успешна мисия, нито една съществена мисия, нито навигационна система нищо кръгла нула от всякъде
82
3
 
2
 
! Отговори
111 преди 12 години
da ne zabraviame,4e NASA obiavi Saiuz za nai-dobriat i nadejden kosmi4eski korab sa6testvuva6t v momenta!e,koli ne mogat da praviat,no raketi..mai i nai-mo6tnoto i smurtonosno iadreno orujie pak e rusko...,nai-luksoznata iadrena podvodnica sus sauna i t.n. e ruska...edinstwenata v sveta iadrena,mejdukontinentalna,mobilna balisti4na raketa e ..RUSKA:)samo fakti...purviat v sveta turbo-raketen dvigatel e ruski-NASA o6te iztrelvat raketi s dvigateli,kupeni ot Rusia...ne sum rusofil...
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В пъти повече руснаци умират от препиване отколкото американци във войни. За техниката и децата вече знаят, че русия е десетилетия назад.79 защо пък пак НАСА трябва да ги спасява ?!?! Да се оправят сами нали са велика държава хаха
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 73Дорогой мой, само 100 години след сакралната дата на основаването на държата Русия, се случват кръчмарските бунтове. От тогава, едни 400 години, всеки скапан управник на скапаната Русия се бори с алкохолната зависимост на поданицуите му - неуспешно!
79
1
 
9
 
! Отговори
Има начин преди 12 години
Има начин да се спаси. НАСА все още имат една совалка ,която може да лети. Преди 20 години , като изстреляха Хъбъл се оказа ,че едната му леща е със сбъркана кривина и образите бяха мъгливи. Тогава със совалката изпратиха инженери, които я смениха в орбита. Удачно е такива аварирали спътници да се карат на буксир до МКС където да се ремонтират. Разбира се , шефовете веднача ще ревнат че това е безумно скъпо и ще се застраши МКС ......
78
4
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
терора всъщност е бил при теб , след като баща ти се е прибирал пиян е пребивал теб и *** системно . пък за сегашния терор да не говорим ,глада и мизериятя е навсякъде
77
1
 
13
 
! Отговори
някой преди 12 години
Веднага давам гласа си в подкрепа на "коцето" (номер 76).Едва ли някой от плюещите тук си дава сметка колко много труд усилия и изгубено време са положили всички - независимо дали работят по руски или по американски космически проект.Тъжното е, че много често се намесва политиката. Бърза се, и в конкретния случай има немалко сведения че са бързали и са претупали нещата. Наясно съм за какво става въпрос.Много учени от Русия са останали с празни надежди. Истински учени.
76
1
 
20
 
! Отговори
коцето преди 12 години
Хората полагат усилия да изследват и да откриват, а тук някакви друсани чикиджии стоят пред копмпвете и плюят по САЩ и Русия. А сега се сетете кой е сбъркания в случая. :) Такива низки същества ще си умрете.
75
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Веднага бързам да поясня: Понеже аз се основавам само на факти, не мога веднага да потвърдя мнението на Влади (номер 74) дали е правилно или не. Така че, след нужната проверка може да коментиарм по-късно (ако ми остане време). Да не вземе някой пак да ме заклейми като "русофоб" или "американофил".P.S.: Русофилщината е психично заболяване, за което все още не е открито лекарство, за съжаление.
74
3
 
5
 
! Отговори
Влади преди 12 години
Абе, умници, кой ще ми каже колко руски(съветски) междупланетни станции след ВеГа(от средата на 80-те) са си изпълнили мисията? Отговор - 0! Русия НЯМА НИТО ЕДНА успешна междупланетна мисия след "ВеГа" т.е. Венера-Галей(Халеева комета)
73
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 61Драги мой, ти си тоя зомбирания, казвам го без ирония, дори ти съчувствам, ако наистина си способен на чувства.Русия като царство съществува от 1547 година. В тази година, на 16 януари е била коронацията на първия руски цар - Иван IV, известен сред народа като Иван Грозни.Ако случайно не знаеш руски, прозвището му на руски означава страшен. А страшен е бил с първата си политическа полиция - Опричнина. Руският вариант на Гестапо. От тогава та чак до 1917 г. в Русия има терор.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samo da znaete,na tozi sputnik gorivoto e spirt i e bil izpit ot proizvoditelite predi da izleti v kosmosa.Zatova ne e dostignal viso4ina .Trqbvalo e da proverqt i doleqt neposredstveno predi starta.
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
69 e прав, дано руските издънки да падат в русия там от където са дошли.
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано да падне върху "Белия дом".:)