"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември

Астрономите се надяват да реанимират междупланетната станция
Обновена: 11 ное 2011 14:47 | 11 ное 2011 11:56,
90
"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември
Изображение: laspace.ru

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" няма да падне на Земята по-рано от 3 декември, а дотогава тя може да бъде реанимирана, съобщи за РИА Новости източник от ракетно-космическия отрасъл.

Редица медии съобщиха, като се позовават на данни на американската система за контрол на космическото пространство, че "Фобос-Грунт" може да падне на Земята още на 26 ноември.

"Американците направиха много лоша прогноза. Аз мисля, че до 3 декември станцията няма да падне на Земята. А по изчисления това може да стане две седмици след 26 ноември, ако станцията, разбира се, не бъде реанимирана", казва събеседникът на агенцията.

Той добавя, че станцията се снижава бавно и до нейното падане има достатъчно време.

Сега станцията се движи по опорна орбита около Земята с наклон 51,4 градуса. Максималната височина над Земята е 345 километра, минималната – 213 километра. Орбиталният период е около 90 минути (по други данни – 108 минути). С всяко завъртане скоростта на станцията пада и като следствие височината на орбитата намалява. (Вижте тук движението на апарата по орбита в реално време.)

Досега опитите да се предадат команди на "Фобос-Грунт" са неуспешни. В нощта на петък, 11 ноември, такива опити са правени както с помощта на руски радиостанции, така и със станции на Европейската космическа агенция (ESA) във Френска Гвиана и Австралия. ESA подчертава, че се намира в постоянен контакт с колегите си от Роскосмос.

Още по темата
Освен това се появи информация, че специалистите се опитват да предадат на апарата т.нар. команди за непосредствено изпълнение, които трябва да преминат през всички системи и бордовия изчислителен комплекс. Главната цел на инженерите е да накарат да заработи системата за измерване на траекторията на станцията. Ако това не стане, то "вече няма надежда апаратът да бъде спасен".

Известно е също така, че слънчевите батерии на апарата са се отворили, затова инженерите на Земята разполагат с време до 21 ноември. Полетът към Марс се осъществява само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва веднъж на 780 дни. След 21-во число разположението на планетите ще стане неподходящо за междупланетен прелет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
10
 
7
 
! Отговори
666 преди 12 години
Дано поне да падне някъде в Русия!
68
2
 
1
 
! Отговори
bzb преди 12 години
Ахахаа... Абе тука да не сте си организирали сбор на ония дето чуват гласове? 67-ия, какво спориш, доказваш че твоите гласове са най-силни? Е, имам новина за теб - и ти си смахнат!
67
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да 66 под новини за преходните руски успехи определено руските гъзоблизци като теб, доста спорят убеждавайки ни колко напред са руснаците, но са напред от африка :)
66
3
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 12 години
А па тоа... Какви аргументи бе, кифльо? Кой спори с тебе изобщо? Баси смеха е тука обаче... :D
65
2
 
7
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
Пак се спомена "Русия" и пак комплексираните *** нададоха вой - ***, все ми е тая кой ще ви клати, Турция ли ще е, Русия ли, сега новия ви задокеански "приятел" САЩ - през годините винаги обаче сте показвали едно - че сте комплексирани, злобни и крайно непотребни. Коментирате неуспехите в космонавтиката на другите, а не сте измислили нищо повече от туршията и чушкопека, палячовци, "и ний сме дали нещо на света", с тва клише ли ще прдължавате да крепите самозаблудата за себе си? :)))
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не 63, аз имам факти аргументи и доказателства относно това, че руската техника се е дънила и продължава да се дъни. Руските гъзоблизци нямат имат само и единствено пропаганда за такива като теб.
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Абе остави ги руските гъзоблизци, все чакат САЩ да се издъни за нещо за да наддадат вой"И ти ги "контрираш" като плюеш превантивно тук? U smart!! :D :D
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
61 Комунизма такъв какъвто го познаваме го има от 70 години, но липсата на ценене на човешкия живот, малоумното пропиване с водка, селско крепостния манталитет, пропагандата си ги има от 1150 години
61
7
 
6
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 12 години
За ''демократите'' името Русия автоматично е равно на ''комунизъм'' нищо че догодина тя ще чества 1150 години от официалното си съществуване, а т. нар. ''комунизъм''е само 72 години от тези 1150. Просто тези ''демократи'' са отлично зомбирани и дресирани.
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе остави ги руските гъзоблизци, все чакат САЩ да се издъни за нещо за да наддадат вой колко хубаво нещо е комунизма, а когато имат провал след провал след провал мъчкат като изнасилени от банда империалистически ***.
59
0
 
1
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
do 57 .. nqma znacheni dali sa se izlojili .. nikoi ne e zastrahovan ot proval kogato stava duma z akosmosa.. USA imat mnogo po golqm opit .. i enormalno da imat po uspeshni misii .. vse pak dano uspeqt .. Ama ako sondata beshe na NASA a ne ruska nqkoj hora tuk biha pisali bez da spqt .. i da zloradstvat ..
58
0
 
0
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
Всички предприети опити да бъде възстановена връзката със станцията Фобос-грунт завършили с неуспех. Днес те продължават с използване на наземни станции на Европейската космическа агенция и НАСА в Южна Америка и Австралия.За възстановяване на работоспособността на станцията има от три дни до няколко седмици. В случай на неуспех тя ще се превърне в космически отпадъци и ще падне на Земята, като падането на парчета е твърде голяма.Случилото се с Фобос-грунт11.11.2011, 14:05, московско време
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да си върнат контрола пак са се изложили като кифли.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На станцията има 7 тона силно токсично гориво, което би предизвикало екологична катастрофа с непредвидими последствия, ако попадне в район с многолюдно население.
55
1
 
0
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
do 53 pusni link da go vidim .. na site na roskomos nqma promqna v informaciqta .. moje bi ne gledam kadeto trqbva ama .. ne vijdam.. bih se radval tova da e taka .. po drugite site oshte ne e otrazeno..
54
1
 
1
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
do 53 : Mnogo si pros .. vsichki stiksame palci da se varne kontrola nad sondata .. dori i amerikanskite ti priqtelcheta.. ako sondata beshe Amerikanska obache ti kato poslednqi selenin bi zloradstval .. .. aman ot kompleksari kato teb..
53
5
 
0
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Преди малко четох в интернет че май руснаците са успели да се свържат със сондата. Сега да видим какво ще кажат американските приятелчета. Възможно е още утре да се промени курса и тя да поеме към Марс.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a 65 и малоумния анонимен се изказаха :)Ами изостават руснаците, сега са зад САЩ поне си признаваш, а скоро и зад Китай Европа и Индия. То така се започва, изоставаш от първия после от втория и т.н.Същото изоставане видяхме и сред компютрите, телевизорите, самолетите, колите и т.н.
51
2
 
2
 
! Отговори
... преди 12 години
под заглавието отново кърти..."Астрономите се надяват да спасят станцията"...еййй какви са тия астрономи бе викните някоя врачка да хвърли боб тогава имате по голям шанс...
50
5
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Друго е да си злобно българско комплексарче обаче... Да, руснаците поизостанаха доста особено през 90-те години. Това е ясно на всички. Е има разни болни идиотчета и ти си точно като тях, само дето си от другата страна на оградата.В сравнение с кого е изостанала Русия обаче? В сравнение с България? Изостанала е в сравнение с лидера. Въпреки това изстрелва с около една трета повече ракети годишно от САЩ (27 срещу 17 за 2010 г., ЕС има 10). Значи все някой се доверява на "изостаналите пияници"...