"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември

Астрономите се надяват да реанимират междупланетната станция
Обновена: 11 ное 2011 14:47 | 11 ное 2011 11:56,
90
"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември
Изображение: laspace.ru

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" няма да падне на Земята по-рано от 3 декември, а дотогава тя може да бъде реанимирана, съобщи за РИА Новости източник от ракетно-космическия отрасъл.

Редица медии съобщиха, като се позовават на данни на американската система за контрол на космическото пространство, че "Фобос-Грунт" може да падне на Земята още на 26 ноември.

"Американците направиха много лоша прогноза. Аз мисля, че до 3 декември станцията няма да падне на Земята. А по изчисления това може да стане две седмици след 26 ноември, ако станцията, разбира се, не бъде реанимирана", казва събеседникът на агенцията.

Той добавя, че станцията се снижава бавно и до нейното падане има достатъчно време.

Сега станцията се движи по опорна орбита около Земята с наклон 51,4 градуса. Максималната височина над Земята е 345 километра, минималната – 213 километра. Орбиталният период е около 90 минути (по други данни – 108 минути). С всяко завъртане скоростта на станцията пада и като следствие височината на орбитата намалява. (Вижте тук движението на апарата по орбита в реално време.)

Досега опитите да се предадат команди на "Фобос-Грунт" са неуспешни. В нощта на петък, 11 ноември, такива опити са правени както с помощта на руски радиостанции, така и със станции на Европейската космическа агенция (ESA) във Френска Гвиана и Австралия. ESA подчертава, че се намира в постоянен контакт с колегите си от Роскосмос.

Още по темата
Освен това се появи информация, че специалистите се опитват да предадат на апарата т.нар. команди за непосредствено изпълнение, които трябва да преминат през всички системи и бордовия изчислителен комплекс. Главната цел на инженерите е да накарат да заработи системата за измерване на траекторията на станцията. Ако това не стане, то "вече няма надежда апаратът да бъде спасен".

Известно е също така, че слънчевите батерии на апарата са се отворили, затова инженерите на Земята разполагат с време до 21 ноември. Полетът към Марс се осъществява само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва веднъж на 780 дни. След 21-во число разположението на планетите ще стане неподходящо за междупланетен прелет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
4
 
! Отговори
mm преди 12 години
Хахаха, ето го руският инжинерен гений. 160 милиона попиляни за една торба желязо която ще им падне обратно на *** червени глави. Аз съм сигурен, че руските "специалисти" са изпили хидразина :)
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Славянин, *** да не е била изнасилвана от славяни, че така ги мразиш и провокираш от тяхно име?!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами и да падне, то янките ще искат обезщетение и рашъните ще го платят. Не е добра оферта.
46
5
 
4
 
! Отговори
Славянин преди 12 години
Дано сондата падне на голям американски град, че да си платят за всичко което са сторили на Русия. Или още по-добре над космодрум на НАСА, щом Русия не може да изстрелва сонди и американците да не могат. Тази сонда е ръката на славянското отмъщение, видим ли сметката на американците нищо не може да спре славянската хегемония над тази планета.
45
0
 
2
 
! Отговори
киро-пърча преди 12 години
Американците му подавят комуникациите.
44
0
 
0
 
! Отговори
от 40 преди 12 години
Апис може и да си прав, така или иначе от нас не зависи нищо...
43
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 37Това не е нищо! Само след броени дни - на 25 ноември американците ще изстрелят с ракета тяхната станция с ровър за Марс, голям колкото автомобил!Надявам се че мисията му ще бъде успешна но, да не избързвам с коментарите, нека стартират и тогава ще коментираме, че и с тях може да стане авария.А относно хидразина, не съм експерт, така че не съм сигурен нито дали ще изгори, нито дали ще се запази докато пада.
42
0
 
2
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Спорно е дали горивото ще изгори. Има заредени 7.3 това от тоя хидразин и според много експерти в космоса той ще замръзне и така може да се добере до земята.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно под такива новини не виждам ония *** анонимния и 65 да се изказват колко напред в космоса били руснаците.
40
0
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Без да държа да съм прав, ей така от обща култира се сещам, че коментираха за падналия комуникационен сателит, че единственото което очакват да НЕ изгори в атмосферата е огледалото....пауза за размисъл....хайде сега помисли още малко, това гориво дали няма да изгори в атмосферата????Няма проблеми можеш да рапънеш още някой локум на седянката.
39
0
 
1
 
! Отговори
Апис преди 12 години
On February 21, 2008, the United States government destroyed the disabled spy satellite USA 193 with a sea-launched missile, reportedly due to the potential danger of a hydrazine release if it re-entered the Earth's atmosphere intact.Ако спрат да се опитват да го съживяват може да го нацелят с някоя ракета.
38
1
 
2
 
! Отговори
от 5 до 13 преди 12 години
Да виждаш да хваля "безграничния" руски гений??? Ако смяташ, че тези между моя и 1-ви коментар не са писали глупости, няма какво да коментираме въпроса.... - това не е първият български прибор изпратен в космоса - третия за какви елетронни лампи за какви глупости е писал :) шегаджия - за четвъртия "експерт" няма нужда от коментар, но все пак.....дори и да им е стара славата на руснаците фактите са красноречиви!Все още не е паднал апарата, така че хайде да поизчакаме с "експертните" изцепки
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ще кажа нещо по темата 34. Този път руснаците пак здраво се издъниха както направиха с Чернобил Куркс и т.н. Тая станция е пълна със силно токсично гориво където и да падне на земята ще е голяма катастрофа. Толкова си могат руснаците толкова правят.Като си представя, че до скоро разни руски гъзоблизци ми се кълняха, че НАСА щяла да лиже *** на Роскосмос за проби от Фобост ми беше смешно, а сега направо умирам от смях.
36
0
 
1
 
! Отговори
Апис преди 12 години
А преди малко това летеше на по малко от 205 км височина. Така ако продължи след два дни ще падне някъде.
35
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 14Не съм чел за горивото, но най-вероятно става въпрос за хидразин.Много качествено, и същевременно изключително токсично гориво.Толкова е токсично, че го зареждат в специални херметични камери и обслужващия персонал е със скафандри - подобни на космическите!Почва да ме хваща все повече страх това чудо да не падне на главите ни!!!
34
2
 
4
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Добре бе *** *** на всички защо вечно обръщате нещата на кавги от селската кръчма! *** *** нямате грам мозък да кажете нещо по темата ли?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845Хайде руски гъзоблизци четете и мълчете. Руснаците признават, че са се издънили а вие им лижете комунистическите ***.
32
0
 
4
 
! Отговори
тъп преди 12 години
*АСТРОНОМИТЕ се надяват да реанимират междупланетната станция...* Астрономите не бяха ли онези, които зяпат звездите? И как ще * реанимират * Онова Нещо, което Хвърчи?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без значение на коя държава всеки успех е за цялото човечество и неуспехите също. Не виждам какво ви радва чуждия неуспех при положение, че в БГ почти нищо смислено не правим
30
5
 
2
 
! Отговори
Koko преди 12 години
По плюене на руснаците нямате равни. Прочетете другата статия в тази връзка и помислете малко. САЩ винаги са били след Русия поне що се отнася до космонавтиката.От 1960 г., когато започват опитите да се изпратят изследователски сонди на Червената планета, земляните губят 21 апарата. Съветският съюз и Русия 13, американците 6, и по един от японците и европейците.