"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември

Астрономите се надяват да реанимират междупланетната станция
Обновена: 11 ное 2011 14:47 | 11 ное 2011 11:56,
90
"Фобос-Грунт" няма да падне преди 3 декември
Изображение: laspace.ru

Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" няма да падне на Земята по-рано от 3 декември, а дотогава тя може да бъде реанимирана, съобщи за РИА Новости източник от ракетно-космическия отрасъл.

Редица медии съобщиха, като се позовават на данни на американската система за контрол на космическото пространство, че "Фобос-Грунт" може да падне на Земята още на 26 ноември.

"Американците направиха много лоша прогноза. Аз мисля, че до 3 декември станцията няма да падне на Земята. А по изчисления това може да стане две седмици след 26 ноември, ако станцията, разбира се, не бъде реанимирана", казва събеседникът на агенцията.

Той добавя, че станцията се снижава бавно и до нейното падане има достатъчно време.

Сега станцията се движи по опорна орбита около Земята с наклон 51,4 градуса. Максималната височина над Земята е 345 километра, минималната – 213 километра. Орбиталният период е около 90 минути (по други данни – 108 минути). С всяко завъртане скоростта на станцията пада и като следствие височината на орбитата намалява. (Вижте тук движението на апарата по орбита в реално време.)

Досега опитите да се предадат команди на "Фобос-Грунт" са неуспешни. В нощта на петък, 11 ноември, такива опити са правени както с помощта на руски радиостанции, така и със станции на Европейската космическа агенция (ESA) във Френска Гвиана и Австралия. ESA подчертава, че се намира в постоянен контакт с колегите си от Роскосмос.

Още по темата
Освен това се появи информация, че специалистите се опитват да предадат на апарата т.нар. команди за непосредствено изпълнение, които трябва да преминат през всички системи и бордовия изчислителен комплекс. Главната цел на инженерите е да накарат да заработи системата за измерване на траекторията на станцията. Ако това не стане, то "вече няма надежда апаратът да бъде спасен".

Известно е също така, че слънчевите батерии на апарата са се отворили, затова инженерите на Земята разполагат с време до 21 ноември. Полетът към Марс се осъществява само при определено разположение на Червената планета и Земята, което се случва веднъж на 780 дни. След 21-во число разположението на планетите ще стане неподходящо за междупланетен прелет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
игор преди 12 години
Иванчо, Иванчооо, млад си още да разбереш, че и другите да бяха те освободили по-добре нямаше да си, а можеше и по-зле. Нашия народ е този, който трябва да се бори за духовна, църковна и финансова независимост. Ние не правим нищо, а все плюем останалите. Никой няма да се затъжи за теб и да те оправя в живота. Не бъдете толкова плоски и праволинейни в коментарите си.
28
0
 
0
 
! Отговори
gorkoto преди 12 години
dano se opraviniakude 4etoh4e krestqlo ot ujas na vsi4ki svoi ezicit.e. v celiq Sp diapazon
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пускам си русофобския коментар относно космическите технологии и отивам навън, за да занеса правата лопата на ковача да я поправи и продължавам да обръщам двора на ръка, че искам по-рано да свърша днес и да седна да изпия половин кило ракия докато гледам новините.
26
4
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
"Още Васил Левски е казал: Който ни освободи,той ще ни зароби!" - значи никой да не те освобождава, за да не те поробва ОТНОВО в последствие ли? Т.е. ти и тогава не си бил свободен, по дефиниция си поробен все от някого, осмисляш ли му думите преди да ги цитираш? Та за какво ревеш в крайна сметка? Българинът освен да плюе друго не умее да прави, винаги друг му е крив за обърканата му природа. Да ти цитирам ли друго на Левски - "Народе?!?!?"
25
1
 
6
 
! Отговори
Мин Фин преди 12 години
Дянков е виновен !
24
1
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
и от кога транзисторите са устойчиви на радиация та да ги слагат
23
0
 
3
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Уважаеми Дневник, като преписвате от Лента.ру, поне давайте и другите линкове - сайта на фобос и сайта на роскосмос. А иначе:"Аппарат не отвечает не смотря на все попытки связаться с ним. Дальнейшие попытки связи будут продолжаться, на скорее всего уже ничего не изменить....- 11.11.2011/15.13 ч.
22
4
 
7
 
! Отговори
romabene преди 12 години
на междупланетната станция "Фобус-Грунт" има български апарат за мерене на радиацията. Историята е доказала,че който се хване в кооп. с България винаги губи или пропада-виж Европейския съюз!!!
21
3
 
3
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Гледам му орбитата на тоя апарат и като гледам минава над градове като Ванкувър, Рио и Маями. Това ако падне някъде там може да направи маса поразии, дано изгори при падането.
20
8
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
До 13Ама нали сме братя с руснаците,т.е.гените ни са едни и същи.99% от българите мразят американците,без да съзнават,че най- сме патили и патили от руснаците.Ако не бяха ни "освободили",сега нямаше да сме на това дередже.Още Васил Левски е казал:"Който ни освободи,той ще ни зароби!"
19
2
 
14
 
! Отговори
ръфляк преди 12 години
Ба си коментаторите! Човек ще реши, че правите по 5 космически станции на ден. Що не налапате по едно колче и да се правите на парникови домати?
18
2
 
16
 
! Отговори
ИДЕ преди 12 години
Просто няма по-*** и комплексиран народ от българина... и непотребен.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те точмо като взеха да слагат микрочипове взеха да им падат корабите. Недай си боже и някой "уиндоус" да има там - никога няма да се възстанови.
16
4
 
7
 
! Отговори
КПСС преди 12 години
За всичко са виновни империалистите от САЩ, щото те по някакъв начин са саботирали мисията на Фобос-Грух, за да внесат смут и колебание в редиците на работническата класа, но ние няма да се откажем. Мъй победим!
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
повече няма смисъл Русия да изразходва ресурси и средства за проекти за които се знае че се саботират от много по-напреднала извънземна раса.------------------------------------------------Така е, но руснаците са на принципа, че човек трябва да е *** и упорит, и да пие по 1 л водка на ден.
14
5
 
6
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Прав си за бактериите. Но на един немски сайт четох че сондата е заредена до горе с високо токсично гориво. Но няма значение токсини или бактерии, или и двете, важното е че ако това чудо падне и не всичко успее да изгори в атмосферата, горко им на тия над чиито глави ще се сгромоляса руското чудо на техниката.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 5Е айде напиши ти нещо умно де айде де, кажи колко са велики руснаците!А между другото, аз например никога не съм разправял колко са велики американците да речем. Твърдял съм само, че русофилщината е психично заболяване за което не е открито още лекарство.
12
2
 
7
 
! Отговори
Плана преди 12 години
Значи, ако не е Фобос, със сигурност ще е Люлин.
11
11
 
3
 
! Отговори
български гражданин преди 12 години
А с извънземните какво става? Руснаците може да са направили от техническа гледна точка най-добрата сонда, но ако наистина има чужд разум който да саботира проекта им, нищо не могат да направят. Затова аз намирам за много разумну предложението на номер 4 - повече няма смисъл Русия да изразходва ресурси и средства за проекти за които се знае че се саботират от много по-напреднала извънземна раса.
10
3
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 4Не е пълно с токсини а с бактерии! Целта на мисията е била да изпратят бактерии на Фобос да видят дали ще оживеят в космически условия. Това нарушава всякакви международни спогодби за незамърсяване на Космоса с бактерии.Сега тия бактерии ще ни падат на главите, кой ги знае какви са, дано са безопасни!P.S.: Руснаците са най-добри в производството на водка и сельодка! Ама аз лично предпочитам водка Финландия.