Ново 20: Луната не била една, много били, но се слели

Космически сблъсъци постигнали ефекта, който виждаме през нощта
Обновена: 11 яну 2017 08:45 | 11 яну 2017 07:52,
28
Ново 20: Луната не била една, много били, но се слели
Снимка: Reuters, архив

Според нова теория нашата Луна може би не е една, а са много, пише вестник The Independent, цитиран от Фокус.

Небесното тялото, което обикаля около Земята може всъщност да е резултат от серия от космически сблъсъци. Те може да са създали много малки луни, които след това заедно да са се слели в една голяма, която ние познаваме и виждаме всяка нощ.

До момента много учени са мислили, че при един голям сблъсък една част от Земята се е отделила в пространството и се е превърнала в луната. Израелски учени обаче предполагат, че е имало много малки сблъсъци, които са създали мини-луни. Милиони години са били необходими на тези малки луни да се слеят, за да образуват една голяма.

Изследователите са извършили почти хиляда компютърни симулации и са изчислили, че около 20 сблъсъка са били достатъчни. Според тях това обяснява защо луната изглежда е съставена само от земен материал, а не от някоя друга планета.

"Нашият модел предполага, че древната Земя е имала няколко луни, като всяка от тях е била формирана при различен сблъсък с прото-Земята,“ заяви един от авторите на теорията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Земяталунаталуни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
статия за найвници
20
2
 
0
 
! Отговори
Безимен преди 7 години
Тук е пълно с чалгари!Теорията ми се вижда напълно възможна. Браво на евреите отново!
19
4
 
2
 
! Отговори
flat earth преди 7 години
До Real deadняма смисъл да се хабя да обяснявам на неграмотници, това, че ти си с прУмит мозък не значи че всичко което мислиш е вярно, сигурно си мислиш че и пра-пра-пра баба ти е произлезла от мИмуна? ;)
18
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
В легинди на някои народи обаче се говори "За времето когато нямало луна"...Легендите не са за пренебрегване!
17
1
 
9
 
! Отговори
Real dead преди 7 години
Flat Earth ти си ИСРУТ и не знам как съумяваш да живееш в 21 век. Обясни ми защо се вижда овала на Земята от самолет? О, чакай, знам! Защото илюминаторите на всички самолети било то комерсиални или лични са умишлено извити и лупо-подобни, за да може да създават илюзията за овал, ВСЪЩНОСТ ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА!
16
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Когато летях на 11 километра височина не ми изглеждаше много земята да е диск. Овалната форма макар и не голяма се забелязваше и едва ли на това място беше краят. Едно плоско тяло предполагам, щеше да изглежда по друг начин. Според мен това с плоската земя е просто теория и не е истина.
15
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Всяко нещо се състои от части, които на свой ред се състоят от други части и така до нещото за което идея си нямаме. Да ме бяха питали, вместо да се мъчат тези учени :D
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До vladyАбсолютно вярно !А сега да ми кажат как 2 или няколко тела които не са скрепени едно за друго успяват да се задържат заедно , пък цялото тяло се опитва да се разпадне под действието на центробежните сили ? Теорията е много не издържана !
13
0
 
10
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До ...Не е идеален кръг - екваториалният диаметър е по-голям от полярния, поради деформацията от центробежните сили при въртене. При всички небесни тела има подобна закономерност.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Легендата на аборигените за двете Луни, едната от които паднала на Земята и предизвикала потоп, ми се вижда по-достоверна.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Луната си е доста мощничка за планетарен спътник и е трудно да се определи как точно се е озовала във вътрешната част на Слънчевата система. За разлика от нея двата спътника на Марс почти сигурно са най-обикновени астероиди от пояса между нея и Юпитер.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторите на теорията да кажат какво пушат и кой им е дилъра. Искам и аз да си купя от същото!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 8 От какво ще се получи ? От магнитното им ядро ли ? Ако се въртят имат центробежни сили .Пръстените на Сатурн защо не са оформили голяма луна?
8
0
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Върти се около оста си за 28 дни.
7
1
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
2-та камъка нямат ли собствена гравитация?
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, вземете два камъка и при липса на гравитация ги слепете и да си останат заедно !!!!На куково лято !
5
0
 
16
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Та значи всички тела в космоса, които наблюдаваме (звезди, планети..) са сферични, само земята е плоска :) Отвит ли спа по тия студуве или нещо хапчетата не си си пил?
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният глупав и бездарно списан "материал".
3
2
 
16
 
! Отговори
nord earth преди 7 години
До flat earthТова е вярно,но също така не бива да се пренебрегва факта,че вътре в земното кълбо има още едно много по-голямо от външното!
2
4
 
9
 
! Отговори
... преди 7 години
А какви сили са я направили идеален кръг? При положение, че не се върти даже около оста си!