Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?

Какво е тъмна материя, от какво е създадена и как работи?
6 дек 2018 15:45, Нели Христова
105
Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?
Снимка: Pixabay

Тъмната материя – най-големият въпрос в астрофизиката може би е на път да получи своя отговор. 

Тя не излъчва нито светлина, нито енергия. Въпреки това представлява 85% от състава на Вселената.  

Но може да се окаже, че решаването на тази загадка е било много просто от самото начало – учените просто са забравили да добавят един знак минус към уравнението.

За съществуването на феномена "тъмна материя“, астрономите научават през 1950-та. Докато изследват другите галактики, те забелязват, че във Вселената има много повече материя, отколкото може да се види с просто око.

И до ден днешен, учените не знаят нито какво е нейното предназначение, нито от какво е създадена. Предположенията са много, но истината е само една.

В едно от новите си изследвания, доктор Фарнс от университета в Оксфорд предлага още един отговор на въпроса, който преследва хиляди негови колеги десетилетия наред. Според него, тъмната маса е всъщност, течност с отрицателна маса. Тоест, притежава качествата на нормалната маса, но обърнати – ако я бутнете, тя ще тръгне право към вас.

Това дава отговор и на още един въпрос – къде са отишли всички тези изчезнали неща в Космоса.

"На мнение сме, че тъмната материя и тъмната енергия са всъщност течности, които притежават "негативна гравитация". - обяснява доктор Фарнс. -  "Те отблъскват всички материали около себе си. И въпреки че тази материя е причудлива за нас, тя доказва, че Космосът е симетричен на позитивни и негативни качества".

Идеята за отрицателната енергия всъщност не е нова. Първоначално се е считало, че с разширяването на Вселената, тъмната материя става все по-тънка. Но после става ясно, че далеч не е така. Колкото и по-голям да става Космоса, масата на непознатото за нас вещество си остава същата.

Точно поради тази причина, доктор Франс твърди, че тъмната материя се създава непрекъснато: "Заключението е красиво. Тъмната енергия и тъмната материя се обединяват в една субстанция и образуват положителна маса, която плува в море от негативна маса".


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Steff преди 2 месеца
До Нестандарто мнение
на Бойко хаха
93
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 месеца
До Анонимен

Не бих казал, че е чак толкова сложно да се разбере какво представлява тъмната материя.
По-скоро науката си служи с прекалено сложни правила, с които трябва да се докаже истинността на всяка една теория. Обаче накрая, след всички усилия, свързани с доказателствената част, изводите, които се формират, обикновено са много елементарни и разбираеми за почти всички.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не я разбира тая черна енергия и черна маса..................дори най-добрите физици в света!!!
Не е толкова проста работата............един минус в уравненията и всичко готово!!!
Теоретичната физика не е като да пиеш ракия със салата.............сложна материя е това!!!
91
4
 
0
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 3 месеца
То хубаво глупости на търкалета ..
Но ги плащаме скъпо и прескъпо.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
един минус да се добави и дори загадката българия ще се реши
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес бг нямам идея защо пускате подобни статии при положение, че знаете какъв е капацитета на читателите ви... дайте там нещо за Бойко за Путин ... какви са тези черни материи и глупости...

То стига да прочетеш няколко коментара и да разбереш, че за родния "разбирач" мистерии няма и всичко му е ясно освен това как да си оправи мизерния живот.
88
1
 
4
 
! Отговори
Нестандарто мнение преди 3 месеца
Вселената е всъщност цилиндър на голееемичка кола в такт разширяване.Големият Взрив е всъщност запалването на горивната смес. Галактиките са изгарящите частици гориво, а тъмната материя - димът.
Е, малко мащабите са различни и въпросът е , чия е голямата кола?
87
0
 
0
 
! Отговори
Гледам, че и в тази. преди 3 месеца
..тема, редакто е минал с гумата... (
брех, много неудобни "скрити" истини явно съм казал...
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от гледна точка на логиката,наистина по-лесно обяснимо е да предават импулс,отколкото да се придвижват,но от друга страна постоянния ток има големи загуби при дълъг проводник а променливия не,т.ест електроните придвижвайки се напред назад ,всъщност извършват трептене на място а движейки се постоянно в една посока изпитват затруднение,съпротивление,объркващо е,и двете тези са логични
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 86

Не се движат! Ако помислиш малко по реалистично, ще видиш, че това чисто физически води до абсурд, до пълен абсурд! Предават си някаква форма на импулс (вибрация, вълна), стоейки на едно място!
Това, че са базирани много науки, нищо не доказва.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 84
Ти не си физик, но аз съм електроинженер и ти гарантирам 100 %...............електроните се движат ФИЗИЧЕСКИ...........на това се базират много науки!
Не ме карай да ти ги изброявам, всеки ден ги ползваш тия науки, дори когато ползваш компютъра си..........тия неща са доказани 100 %, това е едно от малкото сигурни неща..............теорията за електричеството е развита до съвършенство!!
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Електроните се придвижват ФИЗИЧЕСКИ .............за това има много доказателства...........включително като ви удари тока............може да умрете..........зависи от ампеража...................само не опитвайте, да не стане белята!!!
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 85
Няма да остане празно място, защото оставят ядрата на атомите, в които е концентрирана почти цялата маса на атома!
Електронът тежи над 1800 пъти по-малко от протона..............така че не остава празно място...........спокойно!!!
Природата се е погрижила за всичко!
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 85 /продължение/

Типично визуално обяснение на електрическият ток е т.н. "мексиканска вълна" по стадионите. Виждаш , че се движи вълна, нали (движи се ел. заряд), ама всеки човек от "вълната" никъде не ходи, а само се изправя и пак сяда, като се е хванал за ръката на съседният човек. Фокус , а? Е това е тока ... вид "мексиканска вълна"!
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 82
Електроните образуват електронен газ и се движат само, ако има потенциална разлика, т.е. напрежение в краищата на проводника, освен това, движейки се , те изпитват съпротивление,
-
Ако те физически се придвижват, то значи, че там, откъдето тръгват, няма да има "нищо", ще остане "празно място", нали? Което не е логично? А пък там където отиват, ще стане много "гъсто" и няма "да има място". Което пак не е логично.
Никъде не се движат, а импулсно /вълново/ си предават заряда и се създава ток
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, имат различна природа.................различен по тип взаимодействия са.......електромагнитното и гравитационното, има още две фундаментални взаимодействия............силни и слаби!!!
78
0
 
2
 
! Отговори
за ел.ток преди 3 месеца
Електроните образуват електронен газ и се движат само, ако има потенциална разлика, т.е. напрежение в краищата на проводника, освен това, движейки се , те изпитват съпротивление, което е различно за различните метали............това зависи от структурата на метала!
Елементарна физика е това..................не може да откриете топлата вода!!!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 77
доколкото си спомням ел ток беше насочено движение на електроните
-

така пише в учебниците, но счита, че не е вярно! свободният електрон няма как физически да се придвижва, без да се "сблъска" със съседните електрони и от триенето да загуби инерция и заряд ?!
Никъде не се движи, а просто импулсно предава заряда си на съсдният електрон, т.е. той се разрежда, за да зареди следващият и така... докато заряда се "придвижи" до другия край и създаде "напрежение"
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 74
доколкото си спомням ел ток беше насочено движение на електроните,и аз също се чудя ако в началото на проводника електроните се изнесат,това ще промени химичния елемент на метала,не е логично наистина
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 74 /продължение/

Ел. ток НЕ може да е"насочено движение на ел. заряд". Това физически не може да е вярно! Къде и как успява този заряд, да се придвижи от единият до другият край на проводника, като проводника е "твърд"? как успява да мине през кристалната решетка на метала, без от триенето да загуби инерция и да достигне до другия край? как?
Според мен заряда никъде не се движи, а просто предава импулсно/вълново/ заряда си на съседните електрони и така заряда се "придвижва" до края на провод