За първи път: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Сондата "Чанъе-4" носи голям контейнер със семена и яйца на насекоми
Обновена: 3 яну 2019 08:27 | 3 яну 2019 07:54,
68

Снимка: БТА

Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 ч. сутринта местно време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи агенция Синхуа.

Още по темата

"Чанъе-4" изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаем апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. -Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна тази година. Тя ще събере до 2 кг мостри, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Според твоята болна логика социализъма =/= Либерализъм... Я отиди виж Норвегия :)
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как човек да не се гордее с такава умна нация като Българската... всеки един гражданин е компетентен по всички въпроси и знае повече дори от хората работещи по космическите програми! Хвала на такава нация!
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Ти може и да си се пошегувал, ама Съдбата и Историята не се шегуват!!! Всичко си върви по определени правила и траектории и НИКОЙ, даже джендърлогията НЯМА ДА ГО СПРЕ!!! ИДВА ВРЕМЕТО НА НОРМАЛНИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ХОРА И СТРАНИ, БЕЗ НАСИЛИЕ И ЗАВЛАДЯВАНЕ.............ИДЕ ВРЕМЕТО НА СПРАВЕДЛИВОСТ!!! А че някои го наричат Социализъм..............НАЗВАНИЕТО Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!! ВАЖНОТО Е СЕГАШНАТА либерастия да се затрие!!!
34
1
 
13
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До Изгърбич ЗадвратянПодгърбич Нахебян, руснаците първи облетяха Луната и снимаха Dark Side of the Moon, първи кацнаха на Луната, първи сондираха повърхността й и анализираха химичния състав, първи пуснаха "Луноход" и заснеха разни обекти, първи донесоха лунен грунт на Земята. Ако не знаеш това, значи си ужасно семпъл човечец, а ако го знаеш, значи недобросъвестно и подло насочваш темата в друга посока!Съчувствам на всички, които страдат, че руснаците направиха няколко върховни оръжия.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич Задвратян 15Абе, "умнико"...да те светна, че половината от апаратурата на китайския апарат е руска!!! Руски апарати кацаха на Луната още през 1959 година..........ДА СИ ЧУВАЛ ЗА "ЛУНОХОД"1, 2 и т.н!! За последен път през 1978г.........ВСЯКО НОВО СЕГА Е ДОБРЕ ЗАБРАВЕНО СТАРО!!!
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че победата на Социализма е неизбежна и къде можехме и ние да сме, го написах аз, като се пошегувах и исках да видя наистина колко идиoта ще го харесат. Единият харесал го съм аз, харесах го умишлено, за да повлека повече хора.
31
2
 
13
 
! Отговори
АК преди 5 години
САМО ДА НЕ МУТИРАТ ЯЙЦАТА НА НАСЕКОМИТЕ И ДА СЕ ВЪРНАТ ПРИ НАС СЪС СТРАШНА СИЛА ОТ ЛУНАТА
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Китай е доказателство че победата на Социализма е неизбежна. Къде можехме и ние да сме ако не ни бяха прецакали с оня преход..."До момента двама рeтарди са харесали това! :D :D :D
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29То един социализъм в Китай ама ....
28
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е доказателство че победата на Социализма е неизбежна. Къде можехме и ние да сме ако не ни бяха прецакали с оня преход...
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Аман с това веене дъвчете го вече 20 години, интересно все по разни пропаднали форумчета и сайтчета. Нищо не се вее защото няма как да се вее при положение че стойката на знамето е Г-образна.
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да беПри положение, че Луната не се върти около оста си не мога да разбера какъв точно е проблема? Причината е че на въшната част на луната се разбиват повече метеорити и тн.
25
4
 
6
 
! Отговори
шуменец преди 5 години
само да не прати някоя снимка на някое нещо дето не се вписва в пейзажа и гледаш се повредила
24
4
 
9
 
! Отговори
Кога ще преди 5 години
ги стигнем ...Китайците?
23
1
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
Сега току що са кацнали , след малко ще забият байряка
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се вижда никъде китайското знаме как се вее, лошо.
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е номер едно. Обожавам Китай и особенно китайките
20
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуавей продават сега телефони със 7нм технология, Интел още се мъчат. От тази година китайците пускат апарати с 5Г комуникация, Епъл отлагат за догодина. Както закъсняха една година и с пускането на 3Г и 4Г. Америка технологично изостава от Китай. А колегите в силиконовата долина са половината китайци. Правят там докторат и остават на работа по фирмите. Най-добрите специалисти, които разработват новите неща! И кацането на обратната страна на луната ли са копирали от някого китайците?
19
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чайна филмс в действие. Ще правят ферми на Луната за насекоми, защото месото в Китай не достига.
18
7
 
47
 
! Отговори
redordead преди 5 години
за Бай ***, най-дългото пътешествие в живота му е с каруца до хоремага в съседното село, ама седнал да дава акъл кой бил ходил на Луната.Не се вижда, че цървулите му омазани с фекалии, но винаги е пръв по даване на акъл...