За първи път: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Сондата "Чанъе-4" носи голям контейнер със семена и яйца на насекоми
Обновена: 3 яну 2019 08:27 | 3 яну 2019 07:54,
68

Снимка: БТА

Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 ч. сутринта местно време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи агенция Синхуа.

Още по темата

"Чанъе-4" изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаем апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. -Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна тази година. Тя ще събере до 2 кг мостри, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а в това време Мат Деймън на Марс прибираше реколтата от картофи...
16
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** само в коментарите е силен, там били роби със 100 долара, а тук народът цъфти и връзва с пенсии от 200 лева и заплати от 400 при по-високи цени от китайските! А за Китай имам лични наблюдения, бил съм и по работа и на екскурзии.
15
31
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
мда...кетаеците и щатите упорито вървят към лунна база, а през това време руснаците въвеждат ракетни комплекси и превъоръжават до 2030. китайците клепат стелт по технология на американците, а руснаците пускат филмчета за проекто ракети с плазмен двигател който е в процес на одобрение на заявката за проект за евентуално проучване. не е добре толко голема разлика в технологичното развитие.
14
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще кацнат и в Тайван.
13
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай е най-гадният капитализъм, няма пенсионни осигуровки, няма здравни осигуровки. И като взимаш $100 заплата не можеш да си позволиш нищо, освен да работиш за робовладелеца. И работиш до смърт. Разбира се, ако можеш да заделиш нещо за старини, но за целта трябва да получаваш хубава заплата. Има цели градове фирми, вътре с магазини болници, училища, фирмата поема всичко, но само докато работиш за нея. И хората после били доволни... роби.Е имат и милиардери и милионери. "Народна Република"..
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убужавъм луната щот там имам ранчу и кат о сам на три рекии отваам д го вида и съ вращам
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 АнонименЕ ! Добре , че дойде ти кат спициалис та да ни светнеш
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Като всички вас по празниците ли?
9
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите както винаги са пълна балканска трагедия...
8
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Луната никой не е кацал освен космонавти от времето на третия райх. Материалите и фотографиите са откраднати от германия след победата и така американците са присвоили кацането на Луната като свое.
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в същото време някъде в Европа Юнкер кацна от обратната страна на една маса след обилен запой
6
13
 
23
 
! Отговори
да преди 5 години
Страхливият краварник трепери от страх от Китай американецът винаги е бил страхливец
5
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сега никой човешки крак не е стъпвол на луната.
4
3
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Правилно си го казал. Нямаш и основно образование.
3
14
 
23
 
! Отговори
Mente in USA преди 5 години
То и кацането на американците на луната е менте.
2
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми то хубаво това, ама само с анимации ни залъгват. Що не заснеха полета и кацането. Толкова модерна апаратура има в наши дни.
1
28
 
9
 
! Отговори
Mente in China преди 5 години
Менте е цялата работа. И по ментарски ще завърши.