Цигарените филтри – не предпазват от рак, но са най-големият замърсител

Дълго време проблемът остава незабелязан от институциите
16 мар 2019 14:15, Нели Христова
21
Цигарените филтри – не предпазват от рак, но са най-големият замърсител
Снимки: Reuters

В последните години по целия свят се води война с найлоновите торбички и пластмасовите сламки. Но един замърсител успява да се промъкне незабелязано – цигарените филтри.

Оказва се, че макар много хора да си мислят, че са биоразградими, филтрите всъщност се правят от целулозен ацетат – вид пластмаса, чийто период на разграждане е близо 10 години.

Но времето, в което проблемът остава незабелязан отминава. Нови правила, наложени от Европейския съюз, ще задължават производителите на цигари да отделят средства за почистване на околната среда от хвърлените филтри.

Близо 6 трилиона цигари се произвеждат всяка година. 90% от тях са снабдени с пластмасов филтър. Това означава, че след изпушването им, на Земята остават 1 млн. тона неразградима пластмаса.

Според Световната здравна организация близо 2/3 от филтрите се изхвърлят безразборно на земята, а от там вятърът ги понася и ги запраща в поточета, реки и морета. А всяка година, гражданската организация на Вашингтон, която се заема с почистването на океаните, определя филтрите като замърсител номер едно от 1986 година насам. Събрани са близо 60 млн., като само за 2018 година, отпадъците от този тип са над 2 милиона.

Друг експеримент показва, че филтрите са опасни за околната среда. Експерти оставят няколко риби да живеят в аквариум, в който до преди часове са били потопени цигарените филтри. Само ден по-късно половината морски обитатели измрели.

Цигарените филтри се появяват през 50-те като отговор на все по-разпространяващия се рак на белия дроб. Те трябва да блокират токсините от тези най-малко 69 съставки в цигарите, които предизвикват тумори в дихателните органи.

През 60-те обаче експертите разбрали, че филтрите им блокират дори никотина, който придавал смисъл на цигарите. Затова те отслабили технологията им и ги направили малко по-неефективни, за да може все пак никотина да достига до белите дробове. Но маркетинговите компании продължили да представят филтрите като предпазващи белите дробове, използвайки аргументи, които СЗО нарича "измамни“.  С тях, броят на хората, заболели от вида рак на белия дроб, причиняван от  цигарите без филтър намалял. Но се увеличил броят на болните от друг вид рак – аденокарциномът. Смъртността и при него е доста висока.

Което води до заключението, че филтрите не само не са спасили живота на пушачите, но и са унищожили околната среда.

Някои държави са взели мерки, като са наложили глоби за изхвърляне на филтри на земята или по-високи данъци за цигарите с пластмасови краища. Според експертите, най-голямо влияние ще окаже подмяната на целулозните филтри, с такива, направени от биоразградими материали като памук или коноп.

През октомври 2018 година Европейският парламент предложи на държавите членки да се отърват от 50% от пластмасата от цигарените филтри до 2025 г., а през 2030 година – над 80%. Те обаче отказаха и прецениха, че е по-добре компаниите за производство на тютюневи изделия да се заемат с почистването.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Шилето преди 1 месец
Смятам, че с пожълтелите ми пръсти, лошият ми дъх, развалени зъби и смърдящи дрехи съм много секси като пуша.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анкета преди 1 месец
+ е пуша,- е не пуша.
15
0
 
3
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 1 месец
Даааам , от много години има изследователи, които са доказали с примери и резултати,че €-парламента няма нито едно решение с цел повишаване на екологията и намаляване на вредни емисии и др.под. Още като почнеш със забраната на ел крушките ,рза сметка на пълните с живак "енерго спестявящи", промоцията за чистия дизел , и сега балтия, прехвалените слънчеви панели, които никой не е наясно как и къде ще се рециклират.....
14
0
 
1
 
! Отговори
Я СТИГА... преди 1 месец
идиотщини !!! Предпазват и още как !!! Ако ги няма филтрите може би за тези световни манипулатори ще е по-добре да има още и още болни от нелечими болести, защото ще намаляват населението на Света с джендърство, което включва педерастия във всичките й видове и форми и разбира се, починали от всевъзможни нелечими болести!!! Престанете да вървите след Световната ционистка мафия!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
Някоя преди 1 месец
До Анонимен 10

Хора спестете си тази цялата суетня и спрете да пушите. Нямате представа колко приятен става животът.
Спирала съм 3 или 4 пъти - без драми, просто така; и после съм почвала пак като ми се прииска. Животът си е все същия със или без цигари, нищо кой знае какво не става като ги спреш (само като пиеш - мезиш повече, заради свободната ръка)
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма безопасен пушек. Безопасно е като няма пушек. Всичко друго са глупости. Който иска да си пуши, но наргиле ли е, цигари ли са, въглища ли са, газове от автомобили.... има ли пушек, има проблем! От ясно по ясно. Но който иска да се залъгва.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това на снимката прилича на КУРнелия приватизаторката. И тя пуши.
10
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора спестете си тази цялата суетня и спрете да пушите. Нямате представа колко приятен става животът.
9
3
 
8
 
! Отговори
!?! преди 1 месец
"...близо 2/3 от филтрите се изхвърлят безразборно на земята..."
Ааааааахахахахахахахахахахахахааахаахахааааааааа. А ние сме слабоумни и ви вярваме!
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МИ ДА ПОЧНАТ ДА ГИ КУПУВАТ НА СКРАП ЦИГАРЕНИТЕ ФИРМИ БЕ...
7
9
 
23
 
! Отговори
Защо ли ? преди 1 месец
Бях в Германия и Австрия 2 месеца . Не видях НИТО ЕДНА електронна цигара , които са супур ултра модерни сред бай ганьовците ! Ама така е бай ганьо е по-умен от западняците ...
6
3
 
11
 
! Отговори
та-да преди 1 месец
Мале, мислех,че сте сложили снимка на жена ми... много си мязат
5
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ги правят тогава? Да мрът! Никой не ги задължава да пушат.
4
0
 
18
 
! Отговори
qa преди 1 месец
2/3-ти от фитрите били изхвърляни директно на земята. Трябваше ли да пишете такава глупост и да обезсмисляте иначе полезната статия?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Класика
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно какво искате да кажете със снимката... Досещам се, но какво правим със ситуацията кога боготворите разни супер-мега-богаташи, звезди и известни пък те се надуват с пури... Все пак трябва да се внимава за да не изглеждаме смешни.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи не може да задължат фирмите да произвеждат биоразградими филтри(и съответно безопасни, а не пластмасови), но ще ги задължават да чистят.