Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка

Тя съзадава алгоритъма, който използва телескопа Event Horizon
12 апр 2019 13:02, Нели Христова
152
Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка
Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
1
 
! Отговори
8 преди 5 години
До Анонимен Нерде петабайти, нерде компоти, омешана работа - сетих се, че някъде четох, че един сперматозоид съдържал 37 мегабайта информация, а при едно изпразване се събирали 1.3 терабайта, така може да е асемлирала необходимите петабайти, направо у черната дупка
53
7
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Еврейски приказки за Лека нощ.
52
6
 
4
 
! Отговори
8 преди 5 години
Има един як SF сериал, там също си имат Кати Боумън и изглежда много по-истинска от тази, все пак си е професионална актриса
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта."Значи, поне малко техническа грамотност нямате ли? Не осъзнавате ли каква глупост сте написали? Алгоритъмът не е с размер 5 петабайта, а данните от осемтте телескопа, които трябва да бъдат обработени за да се получи крайният резултат - изображение.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До loves2driveТо по-голям комплексар от българина по принцип няма :)
49
4
 
15
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Всички научнопопулярни статии показват истинското ниво на българина. Абсолютно никъде няма коментар по темата и за самото научно откритие, а само злобни бъзици и подигравки. Причината е много проста: Българинът е толкова необразован, че и да иска не може да коментира подобни новини. Под политическите събития е лесно - там нещата са доста субективни. Тя е ръководител на екип. Ясно, че ще обира овациите. Навсякъде е така. Не значи, че е писала хиляди редове код сама. Много сте зле.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 43А ти когато направиш нещо смислено каквото и да е, обади се почерпя.
47
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
До ПрограмистVsichko e vazmozhno samo da imash mozak v glavata
46
4
 
12
 
! Отговори
loves2drive преди 5 години
Ако някога сте имали съмнения дали българският мъж е комплексиран (и колко), прочетете долните мнения ;)
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Аха викаш няколко телескопа и екипа по света се синхронизират и чакат една мома да направи черна дупка на фотошоп а :) мда звучи логично.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Хардкор а
43
4
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #44, не е Adobe Photoshop, a GIMP!
42
6
 
4
 
! Отговори
8 преди 5 години
Браво, научило се момичето да ползва фотошоп. Най хубавото е, че никой не може да докаже, е тоя омлет не е черна дупка :)
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Кати направи научно откритие ще я поздравя, това сега е някаква долнопробна феминистка пропаганда, някаква картинка на която няма никаква черна дупка, а нагорещени газове на десетки светлинни години около нея. Като намери начин наистина как да заснеме черна дупка тогава вдигайте врява. Жени и наука принципно са диаметрално противоположни понятия, приемете този факт, няма велик учен жена, единствено може би Мария Кюри, но това са потвърждава правилото.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта."Оха, 5000 терабайта алгоритъм, паднало е писане, хич да не.
39
4
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Ima mnogo hora koito moje da praviat hubavi neshta za badeshteto no po lesno e na vsichki da ne misliat i deistvat i sa chakat niakoi da go napravi
38
8
 
18
 
! Отговори
Пак лъжете преди 5 години
Къде мога да видя черната дупка на това момиче, тук сте снимали само лицето и!
37
6
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е "трендинг"?Защо няма нищо за Деня на космонавтиката? Все пак, с полета на Юрий Алексеевич Гагарин започва космонавтиката!
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАе да отива да ражда деца ко ми е седнала се прави на хакерка
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tia ne e na 29 godini,nikoi ne i pomaga da go napravi,sama go pravi