Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.

Комплексът "Маяк" е причина за изтичането, смятат учени
Обновена: 30 юли 2019 13:48 | 30 юли 2019 13:10,
144
Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.
Снимка: архив Reuters

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Още по темата

Русия засега не е дала официално становище в отговор на твърденията на учените, пише Independent.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

"Замерихме радиоайктивния рутений-106. Засеченото посочва най-голямото изтичане от граждански завод за преработване на гориво", обяснява Георг Щайнхаузер, учен в Университета в Хановер.

Данните са взети от 176 станции в 29 страни. Въпреки високата концентрация на радиоактивния материал той не е застрашил здравето на хората в Европа, твърди проучването, публикуавно в журнала PNAS.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". Тогава резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний се взривява и замърсява района около станцията. Инцидентът остава в тайна до 1976 г.

В този случай обаче става въпрос за еднократно изтичане, което е овладяно много бързо.

"Успяхме да докажем, че инцидентът е станал по време на преработка на отпадъци от използвано гориво, на много напреднал етап, малко преди края на процеса", обяснява проф. Щайнхаузер.

Много активисти продължават да взимат на прицел комплекса "Маяк" и до ден днешен. Според тях ръководството на комплекса не си е взело поука от аварията преди 60 г. и по-високите производствени цели са на цената на безопасността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
унуфри преди 4 години
Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил".Чернобил не беше ли 80-те години? Как така 57 става втория след него?
32
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
При тестове за климата провеждани в Англия се откри рутении в прах вдиган от тракторчета по време на бране на ябълки.Поразени са много бригадири вкл берачи на ябълки вкл от БЪлгария.Рутения поразява бели дробове ..Експерти да ползват мултиспекрални камери з аоткриване на частици в тела на хора.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците сума пара харчат по най неграмотните у нас да ходят по форумите и да се излагат. Много им е лоша селекцията.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това обяснява резкият скок на евро-джендърството, те слънчасали от радиацията....
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доскоро и БГ горивото им се връщаше след използване, но вече има нови договори с хамериканците и ще си го копаем сами. Познайте къде ще е следващата авария. Подсказка - до Нови Хан
28
0
 
3
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
След обемно проучване над ЕВроАзия засякохме опасна радиация.Писмено предупредихме вкл компетентни органи с указания дас епозлват сателитни данни.след няколко дни от Франция публикуваха много инфромация вкл скарти.НАшите дезинформатори от София по навик пуснаха писмени опровержения. В Кнежа и Плевен не били регистрирани никакви промени във фона писаха тогава..Наложи се срочно да проверим общини за уреди за радиация - РР 51 не работеха ..
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванМай ти свършиха държавите във ВПН-а, а ? Утре ще пробваш пак, не се натъжавай !
26
0
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Много съм уригинален и всички ми се възхищават и искат да се снимат с МЕНЕ.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планетата на маймуните не беше ли в САЩ?
24
10
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Внимание! Извънредни новини! Кремълското чудовище Путларах Акбар се е нааакал и от задната му дупка е станала ва Фи 50 и бълва *** като исландски геизер и целия кремъл е задръстен с гУмна и стотици хиляди московчани са евакуирани а скафандрите на екипите от гражданската защита се разпадат от силната смрад,булдозери Коматцу изриват изпражненията му в река Москва да се размиришатОчаквайте включване!
23
1
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Зозо е измамник и лъже.
22
15
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
ТОВА ГО НАПИСАХ АЗ БЕИ ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО ТАКИВА ОТ СТРАНА НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ПЪЛНА С РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ И ГИ СЪХРАНЯВА ЛОШО А АТОМНИТЕ И БОМБИ Е ЦЯЛО ЧУДО, ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ГРЪМНАЛИ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО СА СЪС ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ НО НЕ ГИ УНИЩОЖАВАТ ЩОТО ПАРА НЯМА! ОСВЕН ЗА ФАЛШИВИЯ ПУТИН И ШАЙКАТА МУ ЗА ТЯХ ПАРА ИМА!
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакво работиш ??мачка yшанки
20
10
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И ТЕПЪРВА ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО ТАКИВА ОТ СТРАНА НА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!!!КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ПЪЛНА С РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ И ГИ СЪХРАНЯВА ЛОШО А АТОМНИТЕ И БОМБИ Е ЦЯЛО ЧУДО, ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ГРЪМНАЛИ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО СА СЪС ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ НО НЕ ГИ УНИЩОЖАВАТ ЩОТО ПАРА НЯМА! ОСВЕН ЗА ФАЛШИВИЯ ПУТИН И ШАЙКАТА МУ ЗА ТЯХ ПАРА ИМА!
19
3
 
10
 
! Отговори
Хибридна война. преди 4 години
Руското министерство на културата и НТВ пускат контрасериал на "Чернобил", в която лоши американски агенти взривяват чернобил, а добрите от КГБ героично и самоотвержено се борят с тях.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Пропуснахте вината на Русия за чуматати що я изключваш?
17
5
 
15
 
! Отговори
даа преди 4 години
Русия е виновна че съществувате и че вече няма животно незаразено от птичи грип, луда крава, свинска чума, маймунска треска, рибна хрема и т.н.
16
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че Русия...Това е държава без почти никакъв контрол на много важни обекти и суровини с опасно предназначение...
15
8
 
5
 
! Отговори
Валери Легасов преди 4 години
На баба им фърчилото това е отстарите и изпускащи френски централи добре, че закриха старите ни блокове.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНАбе, ти с какво се занимаваш, бе ? Във фейсбук, днесбг, дир, дневник, където и да се споменава Русия и си винаги там да спамиш по всяко време на денонощието... Какво работиш ??