Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.

Комплексът "Маяк" е причина за изтичането, смятат учени
Обновена: 30 юли 2019 13:48 | 30 юли 2019 13:10,
144
Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.
Снимка: архив Reuters

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Още по темата

Русия засега не е дала официално становище в отговор на твърденията на учените, пише Independent.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

"Замерихме радиоайктивния рутений-106. Засеченото посочва най-голямото изтичане от граждански завод за преработване на гориво", обяснява Георг Щайнхаузер, учен в Университета в Хановер.

Данните са взети от 176 станции в 29 страни. Въпреки високата концентрация на радиоактивния материал той не е застрашил здравето на хората в Европа, твърди проучването, публикуавно в журнала PNAS.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". Тогава резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний се взривява и замърсява района около станцията. Инцидентът остава в тайна до 1976 г.

В този случай обаче става въпрос за еднократно изтичане, което е овладяно много бързо.

"Успяхме да докажем, че инцидентът е станал по време на преработка на отпадъци от използвано гориво, на много напреднал етап, малко преди края на процеса", обяснява проф. Щайнхаузер.

Много активисти продължават да взимат на прицел комплекса "Маяк" и до ден днешен. Според тях ръководството на комплекса не си е взело поука от аварията преди 60 г. и по-високите производствени цели са на цената на безопасността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ни в клин ни в ръкав ни занимават с някаква радиация от 2017 година. За чий?
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ да дабавя че добрата главна героиня, шимпанзенката която се влюби в астронавта е завършила в Кембридж.то в Русия освен школа на КГБ друго може ли да се завърши?
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние от Левски сме за САЩ и капитализъм а тия от ЦСКА са за Русия и за комунизъм. Нема друга истина. Това е!!!
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белите не знаят какво е да си беден и затова трябва да осигурят безплатни здравеопазване,образование,жилища и булки.
49
6
 
7
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Най - важното е, че атомната енергия е най - еФтината. А пък кой му пука за природата!?Дайте бАярещника и пускайте казачока...
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в САЩ са снимали филма по истински случай от Русия. Виж главния герой колко правдиво са го пресъздали - дребен и злобен диктатор. Язди кон, умее да стреля и нищо друго. И да дабавя че добрата главна героиня, шимпанзенката която се влюби в астронавта е завършила в Кембридж.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, ще отричат както винаги. Друго няма да чуете. Ще кажат че Европа си бълнува.
46
6
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Типично за ушанките ! Скатават и се крият до последно, пък ако мине номера.....
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А подводницата, която изпуска радиация 800 000 пъти над допустимата край бреговете на Норвегия?Ми те норвежците затова вече не приличат на хора.
44
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
От рашките и говедарите добро не идва!
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Озоновата дупка става все по-голяма, защото САЩ горят много бензин и петрол и скоро няма да има никаква защита срещу космичната радиация. Изригването на вулканите в Италия също ще увеличава озоновата дупка над Европа и близките държави от Швейцария до Балканите и Либия.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз наистина им вярвам, че не са разбрали какво става. Като нашите нап-аджии. Просто толкова си могат. За съжаление чиновничеството взима превес над здравия разум
41
6
 
6
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
След обемно проучване над ЕВроАзия засякохме опасна радиация, изразяваща се в рязка хомосексуализация първо в САЩ и после в централна Европа, което си е нещо много хубаво и постепенно но неизбежно навлиза и в България, първа в София и после в цялата страна.
40
6
 
0
 
! Отговори
JJIvanov преди 4 години
При проучване на аварията от април 1986 година попаднахме на обсебени от жестоки врагове началници.Да се допроучи каква техника за обемно проникващ терор са полzвали срещу атомната централа..Вчера по време на тестове за микроклимат в тероризирани с bad death radio teror заводи за пакетиране на храни в ENGLAND засякохме цепнатини в обемната охрана.Пробивите в пространстовто се причиняват от силна тежко вредна музика .Терора с музика се води зверски 24 часа дни наред. snimani sa.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А подводницата, която изпуска радиация 800 000 пъти над допустимата край бреговете на Норвегия?
38
3
 
11
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
И да има радиация, и да няма радиация, за всичко е виновна Русия!
37
4
 
5
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Защо обвинявате Русия като това е работа на ЦРУ. Те са саботирали Маяк! СЪщо както разбрахме и Чернобил! Руснаците са най-екологичната нация на планетата.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, така, а Алжир като победи на купата на Африканските алжирците потрошиха орталъка в Париж, а докато бутаха статуя на Шарл дьо Гол зееха: Преди вие ни колонизирахте сега ние ви колонизираме муахахахахаха.
35
5
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Русия разчитат на това, че имат огромна територия, но белите се разнасят...
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е като дадеш на *** да си играят с опасни неща. Тогава показаха и снимки от сателити на дима там. Това не е тейна, а факт. Който за пореден път е скрит в великия рускиии народ :)