Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.

Комплексът "Маяк" е причина за изтичането, смятат учени
Обновена: 30 юли 2019 13:48 | 30 юли 2019 13:10,
144
Русия виновна за радиационно замърсяване над Европа през 2017 г.
Снимка: архив Reuters

Радиационнно замърсяване, което се разпростря над Европа в края на 2017 г. е дошло от Русия, потвърди международен екип от учени.

Учените са анализирали над 1300 фактора, за да установят откъде е дошло радиационното замърсяване, което според учените е било 100 пъти по-високо от това след инцидента във Фукушима през 2011 г.

За източник на радиационното замърсяване учените са посочили комплекса "Маяк". Става въпрос не за авария в реактор, а за инцидент в завод за преработване на ядрено гориво.

Още по темата

Русия засега не е дала официално становище в отговор на твърденията на учените, пише Independent.

Проблемът за първи път беше засечен през октомври 2017 г. от екип италиански учени, които забелязват ръст в нивата на радиоактивния елемент рутений-106. Високи нива на елемента са отчетени и в много други европейски държави, както и в Азия, на Арабския полуостров и дори в Карибско море.

Фактът, че рутений-106 е единственият радиоактивен материал, който бива засечен, предполага че източник на замърсяването е именно завод за преработване на гориво, защото при евентуален инцидент с реактор замърсяването би било причинено от различни елементи.

Учените смятат, че изтичането на рутений-106 е станало между 6 следобед на 25 септември 2017 г. до обяд на следващия ден.

"Замерихме радиоайктивния рутений-106. Засеченото посочва най-голямото изтичане от граждански завод за преработване на гориво", обяснява Георг Щайнхаузер, учен в Университета в Хановер.

Данните са взети от 176 станции в 29 страни. Въпреки високата концентрация на радиоактивния материал той не е застрашил здравето на хората в Европа, твърди проучването, публикуавно в журнала PNAS.

Това далеч не е първият случай, в който инцидент от комплекса "Маяк" замърсява околната среда. Почти 60 г. по-рано, през 1957 г., там се случва вторият най-сериозен инцидент след този в АЕЦ "Чернобил". Тогава резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний се взривява и замърсява района около станцията. Инцидентът остава в тайна до 1976 г.

В този случай обаче става въпрос за еднократно изтичане, което е овладяно много бързо.

"Успяхме да докажем, че инцидентът е станал по време на преработка на отпадъци от използвано гориво, на много напреднал етап, малко преди края на процеса", обяснява проф. Щайнхаузер.

Много активисти продължават да взимат на прицел комплекса "Маяк" и до ден днешен. Според тях ръководството на комплекса не си е взело поука от аварията преди 60 г. и по-високите производствени цели са на цената на безопасността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 пъти по-голямо от Фукушима...хохо. Как и кога по-точно измериха какво количество радиация отиде в океана, че не разбрах??? Аварията във Фукушима дори и към момента е с неясни размери и последици и самото сравняване с нея е абсурдно и смешно.
12
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква статия очаквате от едно издание собственост на сорос.
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зло, по-зло, най-зло - Русия!
10
5
 
10
 
! Отговори
1234 преди 4 години
А миграционното замърсяване с маймуни от кого е причинено? От 2017 минава и заминава. А от 2015 ще за 150 г напред, трайно и необратимо увреждане на цял континент, което причини за 5 г смъртта на стотици хора, и за смяната на населението да не говорим
9
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се дали и тук ще направят филм как лоши ЦРУ агенти саботират героичните братушки ?
8
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това баячки на боб ли го установиха?
7
14
 
29
 
! Отговори
11 преди 4 години
Пропуснахте вината на Русия за чумата, НАП , бедността ,корупцията...!
6
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как точно е измерено, че идва от Русия ? Никъде няма информация в статията как стигат до това заключение, с какви методи ?
5
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бумът на рак на Балканите е благодарение на бомбите с обеднен уран САЩ и Британия. Американската централа във Фукушима още бълва радиация.
4
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко лошо идва от Русия и всичко добро от САЩ. Повтаряй го по десет пъти в минута. За такова мозъчно промиване комунистите само можеха да мечтаят.
3
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде.Не може да са виновни.Това е дело на ЦРУ.Или на марсианците.Те правят този номер-хем нивата са 100 пъти по-високи от Фукушима, хем няма опасност за хората.И агнето цяло и вълка сит.
2
33
 
30
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Типично е за Русия да потулват тези случаи, по - скоро да си мълчат, те от съседните държави ги засичат.Ама мълчанието е знак за съгласие!
1
6
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
И боргите нападнаха Европа ! Те са тук !