Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне

Доклад на експерти не дават оптимистични прогнози
21 сеп 2019 14:45, Петя Славова
297
Загива ли Земята? Последиците от глобалното затопляне
Грета Тунберг - сред най-активните защитнички на планетата. Снимка: БТА

Някои последствия от климатичните промени върху океаните и ледената покривка са необратими и човечеството трябва да се подготви за това, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.

Макар че може да бъде променен преди публикуването му на 25 септември, проектодокладът на експерти по климата от ООН от края на август включва дълъг списък с опустошителни последствия, като се започне с покачване на морското ниво, пише БТА.

Морето се затопля

Океаните са погълнали една четвърт от дължащите се на човешката дейност парникови газове и 93 процента от топлината, свързана с климатичните промени. В резултат моретата на планетата се затоплиха, увеличиха киселинността си и станаха по-малко солени. Честотата, интензитетът и продължителността на морскитте горещи вълни, като опустошилите Големия бариерен риф, се увеличиха.

Още по темата

Екстремните феномени Ел Ниньо, които допринасят за горски пожари, бури и епидемии, вероятно ще зачестят, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Хранителните запаси в плитките тропически води могат да намалеят с 40 процента. Морските видове, от планктона до рибите и бозайниците, са се преместили на стотици километри от 50-те години на миналия век, а това има големи последствия върху екосистемите и риболова.

Морското ниво се покачва

В сравнение с периода 1980-2000 г. океанското ниво вероятно ще се повиши с около 43 сантиметра, при положение че температурата се покачи с 2 градуса Целзий, и с 84 сантиметра, ако температурата се увеличи с 3 или 4 градуса Целзий - затопляне, към което водят сегашните тенденции. Щетите от наводненията могат да се увеличат 100, ако не и 1000 пъти до 2100 г. През 22-ри век темповете на покачване на морското ниво вероятно ще са 100 пъти по-бързи, нараствайки от 3,6 милиметра годишно днес на няколко сантиметра.

Заради покачването на океанското ниво крайбрежните райони, които притежават нужните финансови средства, ще могат да построят диги, докато населението в най-бедните райони ще трябва да се премести другаде. Дори ако температурата се покачи само с 2 градуса Целзий, вероятно ще бъдат наводнени територии с 280 милиона жители.

Между 20 и 90 процента от районите с влажен климат вероятно ще бъдат загубени до 2100 г. в резултат на предвиденото покачване на морското ниво.

Морето загива

Концентрацията на кислорода в морето е намаляла с 2 процента за 60 години и вероятно ще спадне с още 3-4 процента, ако не се намалят емисиите въглероден диоксид. Затоплянето на водата и замърсяването на крайбрежието са виновни за увеличаването на "мъртвите зони", където ниското ниво на кислорода пречи на морския живот. Кораловите рифове, на които разчитат половин милиард души, за да се изхранят, ще намалеят с 90 процента дори ако затоплянето е само с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и е възможно изобщо да не оцелеят при покачване на температурата с 2 градуса Целзий.

Ледът се топи

Ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед от 2006 г. , превръщайки се в основен източник за покачване на океанското ниво.

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда диши, също отстъпват. Ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80 процента от обема си до 2100 г.
Планините вероятно ще загубят значителна част от снежната си покривка, а това вероятно ще има важни последствия за земеделието, туризма и енергоснабдяването.

Вечната замръзналост също се топи

Между една трета и 99 процента от вечната замръзналост - заледената през цялата година почва, може да се стопи до 2100 г., ако климатичното затопляне продължи със същите темпове.
Количеството на живака и токсичните вещества в питейната вода вероятно ще се увеличи вследствие на топенето на вечната замръзналост и ледниците. Почти 800 000 тона живак вероятно се съдържат във вечната замръзналост

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФ"Интелигентна? - Тази грета е доказано ментално непълноценна, с примитивно..."Нима? Кой го е доказал, ти ли? Слушал ли си я как говори? Чул ли си перфектния й английски, като гледам, че на разни всезнайковци тук дори и родният им български е проблем? Разбрал ли си нещата, за които говори? Изобщо можеш ли да ги разбереш? А тая манджа с грозде от недоразбрани и объркани факти, която си забъркал, дали ще ти помогне да се почувстваш умен и значим?
147
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази Грета ,вече 2-3 години се подвизава по телевизорите . Значи не ходи на училище ?Така, че всичко е ясно .Поредният цирк .
146
3
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 148На много места по планетата е имало немалки водни басейни, сега пресъхнали. Вътрешното море Чад, Аралско море, поне едно вътрешно море в Австралия... ако те бъдат възстановени, климатът в сега пустинни райони ще се смекчи и ще стане годен за нормално човешко обитаване, а близо половин метър от нивото на Световния океан ще има накъде да се оттече.
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФосъзнай се бе, социопат
144
4
 
3
 
! Отговори
Абе, слаба работа... преди 4 години
До Анонимен 130Ама то цялата работа ни е такава. Плашим гаргите, а гарги няма.Мнооого слабо.Тъпо.А тая Грета направо достига обратен ефект... Жалко за детето.
143
5
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Вчера видях снимка - 10-11-годишни индиански деца в южна Америка, изкачили се по почти отвесен планински склон, засаждаха дръвчета... с кошници пълни с фиданки, провесени на главите им !!! ТЕ СА ГЕРОИ, а не това дeбилче което само врещи и обикаля света със самолети и скъпи яхти !!!
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БПФ Тя пък една циливилизация ,гей парад,наркомания и еднополови бракове . Пфу ,циливилизованият !
141
5
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
"Чистата енергия", ако броим и водните централи, дават само 15% от световната енергия. Грета знае ли това?"Екологически чистите" електромобили при самото си производство замърсяват колкото бензинова кола до десетата година от експлоатацията си... а и горят ток, произведен основно от въглища... знае ли Грета това? Без изкопаемите горива човечеството е обречено на енергиен колапс... знае ли Грета това? Апропо... някой видял ли е грета да засади поне едно дръвче - някога, някъде?
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В New York има една зона наречена Hudson Yards, където в момента се изгражда цял модерен комплекс с небостъргачи и се наливат милиарди долари. Замислете се, ако наистина се очаква покачване на нивото на океаните, дали тези инвеститори щяха да наливат пари точно там.
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Грета Вече стана, минимум 15 годишен ,дизела .
138
2
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
CAMBODIA POWER, демек примитивите да се размножават като мишки, а по-цивилизованите народи да ги приемат на своя територия и да ги отглеждат?
137
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖАТ ГАДОВЕТЕ ! В Китой на народният пазар ,една кокошка, ,евтанизирана,, ,струва 50-60- стотинки ,-Бг-лв..Значи спокойно могат да се изхранат още толкова китаици .
136
2
 
2
 
! Отговори
Грета преди 4 години
Супер е хора които карат 10 годишен дизел да коментират глобалното затопляне Левскиииииии велики сме вече патриоти сме вее
135
1
 
3
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
КАНАДА И САЩ И ТЕ ИМАТ ГОЛЯМА ТЕРИТОРИЯ ОСОБЕННО В КАНАДА КЪДЕТО ЖИВЕЯТ ЕДВА 35 МИЛИОНА ЧОВЕКА А ИМАТ ТЕРИТОРИЯ ЗА МНОГО ПОВЕЧЕ
134
1
 
5
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
КАЗАХСТАН ПО ТЕРИТОРИЯ Е КОЛКОТО ЦЯЛА ЕВРОПА НО С ЕДВА 18 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ.... МОНГОЛИЯ И ТЯ Е ГОЛЯМА ПО ТЕРИТОРИЯ НО ТАМ НАСЕЛЕНИЕТО Е ОЩЕ ПО МАЛКО(ЕДВА 3 МИЛИОНА) ТАКА ЧЕ КАКТО КАЗАХ ПО ДОЛУ ЗЕМЯТА ИМА РЕСУРС И ЗА 40-50 МИЛИАРДА ОТГОРЕ СТИГА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА РАЗУМНО И УМНО... НО В СЕГАШНИЯ ВИД ЕДНИ ДЪРЖАВИ ОГРАБВАТ ДРУГИ(И ИМ ТОЧАТ РЕСУРСИТЕ И БЛАГАТА) НАПРИМЕР ЕДИН САЩ ИЗПОЛЗВА 40% ОТ РЕСУРСИТЕ НА СВЕТА!!!!!
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ ,ПО ВРЕМЕТО НА МРЪСНИЯТ КОМУНИЗЪМ,Е ПРОИЗВЕЖДАЛА ХРАНА ,ОСВЕН ЗА НАРОДА СИ ,ЗА ОЩЕ 26-27 МИЛИОНА .ЗАТОВА ИЗНАСЯШЕ 300-350 ХИЛЯДИ ТОНА ,ЗЕЛЕНЧУЦИ ,ПЛОДОВЕ ,ЗА ФРГ. ОТДЕЛНО ЗА СССР И ДРУГИ .И ИМАШЕ ,,ПУСТЕЕЩИ ,,ЗЕМИ ?
132
4
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 103Интелигентна? - Тази грета е доказано ментално непълноценна, с примитивно образование поради перманентно непосещаване на учебни занятия. Статията е пълна с небивалици. Например южна Гренландия до 10 век е била не само свободна от ледове (неслучайно се казва Зелена земя), но и добре населена и житницата на Европа. Климатът е бивал много по-топъл от сегашния. Дори в Сибир и Канада е имало тропическа растителност. 80-90% от въглеродните емисии ежегодно се дължат на вулканите.
131
2
 
2
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
ИНАЧЕ ЗА ПУСТИНИТЕ ХОРАТА ДОКАЗАХА ЧЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ ДА СЕ ПРАВЯТ МЕГАПОЛИС ТАМ(ПРИМЕР СА ДУБАЙ,АБУ-ДАБИ,ИЗРАЕЛ,КАТАР И ДРУГИ!!! НЕ Е ПРОБЛЕМ И ДА СЕ ПРАВЯТ ГРАДОВЕ В СИБИР(ЕТО НАПРИМЕР ЯКУТИТЕ И РУСНАЦИТЕ ТАМ СИ ЖИВЕЯТ НА -70 БЕЗ НИКАКВИ ЯДОВЕ)
130
2
 
2
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
ПО ПРИНЦИП СИ МИСЛЯ ЧЕ АКО НИВОТО НА ОКЕАНА СЕ ПОКАЧИ КИТАЙ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ 300 МИЛИОНА ИНДОНЕЗИЙЦИ В ЗАПАДЕН КИТАЙ НАПРИМЕР... И БЕЗ ТОВА СА ОТ ЕДНА РАСА СТИГА ДА ИМ СМЕНЯТ РЕЛИГИЯТА(ДА ГИ НАПРАВЯТ ДАОИСТИ КАТО ТЯХ)
129
2
 
3
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
ЕМИ И НА МЕНЕ МИ Е БОЛНО ЧЕ БУДИСТИТЕ СМЕ ЕДВА 500 МИЛИОНА(ОТ 8 МИЛИАРДНИЯ СВЯТ) НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ХРИСТИЯНИТЕ И МЮСЮЛМАНИТЕ СЕ ПЛОДЯТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС