Откриха кости на плиозавър в царевична нива в Полша

Динозаврите от този вид достигали до 9 метра дължина
3 ное 2019 14:08,
9
Откриха кости на плиозавър в царевична нива в Полша
Снимка: Reuters

Костите на едър морски хищник, живял преди 150 милиона години, бяха открити в царевични ниви в Полша, съобщи в. "Мейл он сънди", цитирана от БТА.

Още по темата

Костите са от плиозавър, всяващо ужас създание, живяло през юрския период. Плиозаврите достигали дължина над 9 метра и тежали по няколко тона. Тези морски хищници били сред най-едрите създания по онова време. Срещали са се в моретата в Европа и Южна Америка и са се хранили с всичко живо, което се изпречвало на пътя им. За това свидетелстват откритите на обекта кости от гигантски костенурки и едри 6-метрови прародители на крокодила.

През юрския период въпросният район на днешната територия на Югоизточна Полша е бил архипелаг от тропически острови, заобиколени от плитко море.

"В такава среда са живели морските влечуги, на чиито фосили се натъкнахме - заяви палеонтологът Даниел Тиборовски от Музея за Земята на Полската академия на науките. - Те имали големи черепи и масивни челюсти с едри остри зъби. Крайниците им били с форма на перки."

Учените отбелязаха, че костите са сходни с откритите в глинената формация Кимеридж във Великобритания и на архипелага Шпицберген в Северния ледовит океан.

Освен костите от плиозавър, палеонтолозите попаднали също на кости от други животински видове от същата епоха, включително от плезиозаври - "братовчеди" на плиозаврите, гигантски костенурки и предтечи на днешните крокодили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Къде в Библията ти, която е съставена от преписи на отеводи на преразкази на притчи, събрана от разни дъртаци, за да утвърдят властта си, като си приемали, отхвърляли и изменяли каквото им кефне, е ясно посочена датата и прочие?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИхтисЗначи, коатите са оставени там от Бог?Ок! Защо това да е тест за вярата?
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къф па го дири там, поз плуентуузавър у тоз кукуруз?
6
9
 
3
 
! Отговори
ИХТИС преди 4 години
Бог е заровил костите, за да изпита вярата ни. Не се лъжете, а се уповавайте на Него и той ще ви спаси.
5
6
 
6
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Най-новите факти са, че динозаврите са живели известно време паралелно с хората.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето. До там са я докарали с тогавашното "глобално затопляне". Полша си била морски курорт, ама като не са обърнали внимание на тогавашната Грета Тунбърг (или там както се казва) и не са се вслушвали, че са и откраднали детството и ето ти резултата. Сега Полша си няма море и идва в БГ на морски курорт.
3
6
 
6
 
! Отговори
Бог с нас преди 4 години
Не е вярно. Светът е на не повече от 6 хиляди години. Не слушаите разните там учени ами четете Библията, най-мъдрата книга, защото тя е слово божие. Господ да ви даде милост и любов. Амин.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хрупал е царевица в нивата! :D
1
5
 
12
 
! Отговори
Мутрозавър преди 4 години
Нищо не е това. Навремето Мутрозаври от ГЕРП бяха пребили един Плезозавър щото им дължеше пари па то взе че потъна в калната яма и се удави и увиснаха със невърнатите пари