Ставаме част от Европейската космическа наука

У нас ще се проведе специално събитие на 22 юли
17 юли 2020 10:43, Красимир Ангелов
37

Може ли България да се включи в космическата наука и изследванията? У нас предстои онлайн събитие с водещи лектори от САЩ и Европейската космическа агенция. То ще се проведе на 22 юли от 16:30 ч. и ще може да бъде наблюдавано онлайн чрез линк на страницата на "София Тех парк", които са партньор на събитието.

"В рамките на проект на Европейската космическа агенция (ЕКА) нашият офис спечели конкурс и провеждаме изследване, което трябва да завърши с обобщение за възможностите на българската индустрия България да участва пълноправно в Европейската космическа агенция. Ще участваме с размера на своята вноска", обясни за Bulgaria ON AIR Камен Илиев - директор на подразделението "Риск Спейс Трансфер" - офис за трансфер на технологии към БАН.

Той отбеляза, че в ЕКА съществува възвръщаемост на инвестициите спрямо този, който ги прави. Принципът е около 85-90% от вноската да се върне в страната, за да се развива нейната индустрия.

С Министерството на икономиката, което е бенефициент на проекта, е била планирана Седмица на Космоса в София през април, на която да бъде представено състоянието в момента и тенденциите в Космоса. Тя обаче е пропаднала заради пандемията от коронавирус.

"Провали се и се наложи да заменим това събитие със серия от информационни сесии онлайн. Беше проведена такава с ЕКА и втора с Европейския съюз. ЕКА има собствен бюджет, има бюджет и в ЕС за космически изследвания. Имаме удоволствието да изслушаме лекциите на водещи американски специалисти", каза още Камен Илиев.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики и представител на Американо-българската търговска камара, посочи в студиото на "България сутрин", че бъдещето е в Космоса, а българите сме много надежден партньор. 

"С колегите от Американо-българската камара изградихме мост между България и САЩ, за да успеем да поканим д-р Джейми Морин - такъв човек е много трудно да бъде привлечен. Ще бъде нещо изключително интересно, което се случва за първи път", коментира Русинова.

По думите ѝ трябва да започнем да се включваме в цялото космическо мероприятие, защото в последните години стоим встрани. А една от целите е технологиите да бъдат внедрени в нашия живот.


37
Още от Наука
Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бъдещето е на хората на науката, учЕни, както се изрази един представител на ниските социални слоеве. За тези, които бъркат кереч, продават дюнери и ринат кравешки гууна им подготват заместници - роботи! Гледах по Дискавъри (за педставителите на ниските социални слоеве това е образователен тв канал) за една напълно роботизирана кравешка ферма, всичко се прави от роботи, тъй че радвайте се на живота щото скоро ще дудухате суупата!
30
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
а аз мислех че сме от световната, а то не сме били и в европейската
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Ама демокрацията ли пак ви спира да станете астронавти? Бойко ли ви спира да кандидатствате и ушите в съответните академии дори руски да били? Нещо не разбрах много..
28
1
 
0
 
! Отговори
От науката преди 3 седмици
ставаш част само като умреш. И то ако си направил съществено откритие.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А пък руснаците и китайците изучават нуката не по европейски, в ЕС числотo Пи е някъде около 3,19. Във по-изостаналите съюзи все още си мислят, че е 3,14 но в това няма нищо европейско, пък и е толкова остарялo. Да живее Европейската космическа наука и третия пол.
26
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 седмици
ВЕЛИКИЯТ *** НА ЧОВЕЦИТЕ -КАПИТАЛИСТИ :-ЦИОНИСТО-СЕМИТО-ЕВРЕИ И ОСТАНАЛИТЕ БЕЛО-ЖЪЛТИ /*** И ЧЕРВЕНИТЕ НЯМАТ КОСМИЧЕСКИ ПРЕТЕНЦИИ / !!! "КОСМИЧЕСКА" ЕВРОПА БЕЗ ЕВРОПЕЙСКА РУСИЯ/ С КОСМИЧЕСКО ПРЕДИМСТВО /!?!?! НЯКОЙ ДЕЛИ ПАРИ : "ЗА МЕН -ЗА ТЕБ" !?!? ВМЕСТО ЕДНА ---5 АГЕНЦИИ : САЩ;КИТАЙ;ЯПОНИЯ ;ЕВРОПА ;РУСИЯ И СКОРО ИНДИЯ -ЗА 6 !?!?!? ПЛАЩАЙТЕ РАБОТНИЦИ -НИЕ СМЕ ВИ КОСМОСА -СЛЕД 1000 ГОДИНИ !?!?!? КОЙ ГЛАСУВА ПАРИТЕ ЗА КОСМОС !?????
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демокрацията победи над честността, морала и достойнството на нациятa. Cтаваме част от Европейската космичека програма и можем да я финансираме, немците ще изследват дълбокия космически вакуум, а българина ще плаща поредната измама.
24
3
 
3
 
! Отговори
. преди 3 седмици
Може разбира се! ще произвеждаме тоалетна хартия за космонавтите, както и опаковки за съхранение на урина и ***.
23
1
 
4
 
! Отговори
ЕSА преди 3 седмици
България е редно да се включи като член на ЕSА. Българската наука и космически технологии са изключително добри.
Освен наука ЕSА отваря път и към производството и индустрия.

Сещам се за два сектора:
България има дългогодишни традиции в производството на дехидратирана космическата храна. Дори в момента НАСА използва от части Българска храна!

Българският софтуер също е на високо ниво! Многото офиси в София на софтуерни титани в го доказват.

Включването в ЕSА е добре за науката и индустрията!
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спечелили проект да изследват може ли българската индустрия (?) да участва в проекти на ЕКА. Ще повърна. Няма да спечелят проект да направят нещо истинско, а да проучат някой може ли да направи нещо истинско. Ей това ни е държавата. Специалист по усвояване на проекти, но никой не може да създаде нищо. Ужасно тъжно е, че всички кадърни хора - инженери, учени, избягаха и тук са само утайката, която може само да пише отчети за Брюксел.
21
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
При комунистите България имаше двама космонавта и участваше в програмите (не само за храната).
При комунистите България има избрана песен, която с американските Вояджър е отвъд орбитата на Плутон.
При демократите се хвалим с рисунки на деца, пратени в космоса.
Скачайте срещу комунистите деца...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя *** некадърен Каменчо, дето го изхвърлиха отвсякъде, не успяло ДС агентче, кого представлява в Бг нАука? Смешници
19
1
 
6
 
! Отговори
абе глупости на преди 3 седмици
търкалета - в бан една чиста стая немат ще ми трансферират технологии с прахоляк
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв е размерът на стокообмена между България и Щатите? Оправдано ли е съществуването на камарата? Що се отнася до космоса, там отдавна се ползват български технологии, не че сами не си положихме крак...
17
4
 
3
 
! Отговори
Янко преди 3 седмици
Ние отдавна сме си кло аката на Европа
16
6
 
4
 
! Отговори
Ние отдавна СМЕ! преди 3 седмици
Разговаряме с извънземни!
Така БАН изпревари всички научни центрове, които се занимават с космически изследвания.
Разбрахте ли, бееее?
Разбра ли бе, заспал данъкоплатецо, за какво се харчат парите ти?
Хайде, беж на протест срещу Бойко, който искаше да разрита по-малко от
3 000 "учЕни", които ползват имоти на стойност 5 милиарда и за чиято издръжка годишно даваш по около 100 милиона и плащаш на още около 3 500 служители на БАН (в това число и висшисти), за да слугуват на "учЕните". Файда никаква.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ставаме част от Европейската космическа наука с център Столипиново.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 13

Откога "Позитано" 20 стана "отвън"?
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние бяхме!

От както не сме, гледам на България от вън!

Благодаря на България за образованието, което успях да получа отдавна! Даде ми възможност да работя в най-просперищата фирма в тази насока! От младежите идващи сега от България само една успя да се задържи, другите след 3-6 месеца или сами напуснаха или не ги потвърдиха за по нататък!

Извинете ме, но сегашното образование е “fake”!
12
5
 
1
 
! Отговори
Тийн преди 3 седмици
Яко! Ще си правиме рейдчета до Марс