Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света

Тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства болестта
124
Алкохолът и цигарите - причина за половината случаи на рак в света
Снимка: БГНЕС

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

"Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен", се казва в изследването, публикувано в научното издание "Лансет". Той е осъществено в рамките на програма, наречена "Глобално бреме на болестта", финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно - тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на изследването превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в "Лансет", двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: алкохолракцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Albi, всеки сам си преценя! Аз си меся хляб всеки ден :) Консервирам си храна и когато се преместя за постоянно ще си я и отглеждам. Имам лукса да работя отдалечено, но отново: всеки сам си преценя. Що касае инфраструктурата, хората от селото се грижат за нея. Опции има. Въпрос на желание и мотивация :)
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България причината са комунистите и Путин.
59
3
 
4
 
! Отговори
Бай Шилле преди 1 година
5G също води до такива сериозни болести и ще е бича на новото поколение
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63 Що ти да не си вечен? Ти си пътник откакто си се родил. Моята една цигара тревица ли е по- опасна от твойте две кутии с цигари и количество алкохол? А ***..чоо . Майк Тайсън има бизнес и пуши трева от години и той ли е наркоман, а алкохолно петно?
57
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
а едно време хората са си живеели без тютюн, яли са естествени храни и са били работоспособни до най-дълбока старост, т.е. 45 години.
56
2
 
4
 
! Отговори
Albi преди 1 година
54 Така е, но какъв избор имаме. Да отидем на село, където вече няма инфраструктура, да месим хляб, да квасим мляко, да живеем без парабени и подобни. Звучи добре, но в много случаи няма как да стане. Може, но трябват много средства първоначално да си създаде човек условия. Градовете са коварни капани.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ган40 сега ще почне да обяснява как не е верно, за да продължи да пуши като комин и да се налива с алкохол
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко.оната я изкарах не много леко,но психически ми се отрази зле,даже пих антидепрсанти извесно време.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тези които не пият и не пушат защо се разболяват? Като няма причина, не трябва да има и болест?
52
2
 
7
 
! Отговори
Тревоман. преди 1 година
Здравейте наркомани. Сега познайте колко умрели има заради трева. Да ви кажа ли? Броят им е Една голяма НУЛА
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо ми умря от пушене и пиене. На 96 години. Беше се напил и си легнал с цигарата и заспал. Станало пожар и той си замина. Алкохола и цигарите го убиха, а можеше да живее още.
50
5
 
1
 
! Отговори
Капиталист преди 1 година
Капитализмът е най-добрата система.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, да разбирам ли, че повече от половината заболели от рак, нито са пиели, нито са пушели? И не се оправдавам, нито пия, нито пуша.
48
3
 
15
 
! Отговори
от публиката преди 1 година
В последните 5-10 години някой да е пил нещо което няма пластмасова обвивка?! Да е ял нещо което да няма пластмасова обвивка? Да е омесил хляб от жито? Да е пил вода от стъклена бутилка? Да няма стрес за утре, за вирус, за наеми, данъци, ток, вода ...да е отишъл на почивка около или в карибският басейн... Всички болести първо идват наследствено, после от стрес, и не на последно място от храната която консумираме. Маргаринът трябва да се забрани, палмовото масло също, захарта също.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по малко хора пушат, процента им намалява, а раковите заболявания драстично се увеличават, особено в скандинавските страни и страните известни с висок стандарт на живот.
46
1
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 1 година
До до44, нещо даваш яко фира :) Какви капиталисти те гонят? Я си пий хапчетата! Говорити се, че извън големите градове животът е много по-спокоен. Явно имаш сериозни спихически отклонение и имаш нужда от професионална помощ! Хахахахахахахахахахаха! Иначе ме развсели :)
45
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
В България причината е със сигурност скапаната храна ...
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 29"Той пияния може да е опасен ако кара кола примерно. Но докато пие вреди само на себе си." ......... Като кара кола, автобус, влак, самолет; като се прибере вкъщи; като реши, че някой не го уважава; като свършат парите за пиене ... Наистина ли смяташ, че пушачите са по-опасни от пияниците?
43
0
 
2
 
! Отговори
Зимата преди 1 година
Борба за оцеляване.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А мръсният въздух, а храната пълна с хормони, антибиотици и пестициди, за ГМО да не говорим, за преумора, недоимък и стрес от кои фактори са???