Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
12
 
! Отговори
До неговия дядо преди 1 година
"Просветата му бяха пуснали пари през 60-те години да оправи училището, ремонт, той ги даде на нас, да си построим къща в София." - Дядо ти щяха да го обесят за такава работа ...
20
0
 
17
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Би ли споделил, коя банкова институция ти отпусна пари с 1.9% ФИКСИРАНА лихва за ДВАДЕСЕТ години? При моето проучване преди около 2-3 години, единствената банка предлагаща фиксирана лихва за целия срок беше Пощенска и определено условията не бяха изгодни.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България биал остров на стабилността ,нали така лъжеха до оня ден-в Америка бум на съкращенията на служителите в маса огромни корпорации ,как мислите дайте да залагем кога ще дойде вълната в Европа ?Месец,два ,три,шест месеца ?Ами имотните пазари по света ,срив в продажби и цени ,за Швеция писаха оня ден цените върнали на нива ОТПРЕДИ КОВИД ?А как Ви се струва ?Дали българина не чете какво става навън ?
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От догодина 3стаен на докторската градина ще струва 100 000 лева! Немате никакви ядове! Панелка на 8 етаж в забутан квартал (също тристайна) - 20 000 лева, тухлен двустаен в Лозенец 40 000 лева.... От догодина това... за тия къде чакат - да им се отблагодари търпението...
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е ясно ,по спада в броя на сделките ,лъжехте доста време но вече и децата разбраха че пазара е умрел ,само искам да прочетете новините за имотните пазари в Щатите ,в Швеция ,в Канада,даже в Германия писаха че имало наченки на спад в пазара ,в Швеция има материал в Капитал от вчера-СРИВ пишат хората,даже икономиката шведската вече е засегната ,в Щатите се пълнели имоти непродадени при брокерите ,от вчера са новините има ги в нета на различни места ,ами в Кипър -бум на лошите кредити
16
4
 
9
 
! Отговори
Моят дядо едно време преди 1 година
беше директор на основното училище на село. И партиен секретар беше дълги години. От Просветата му бяха пуснали пари през 60-те години да оправи училището, ремонт, той ги даде на нас, да си построим къща в София. Беше говорил с Тодор Живков и вика, другаря Живков ви дава парцел в квартал Хаджи Димитър, да си построите къща. И си построихме къща на три етажа, с двор, градина. Всеки може да я види, точно на ъгъл се пада. Бог да прости дядо ни, Вълчо! Осигури ни имот за цял живот
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина, когато минимална заплата стане 1000 лева - тогава че поевтинеят! Та и най-бедните да могат да си купят жилище у центъра на София!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове" - Пак си шляпама наизуст. Търново, Стара Загора, дори Шумен и СЛивен същ имам големи скоци в цените. В малките градове, хубавите локации същи литнаха. Преди 10-12 години, имаше апартмаенти за по 20000 лева, сега за под 100 000 няма. Да, цените скочи в София 5 пъти ... ама в провинията 3.5, така че, не е като и там да няма.
13
7
 
5
 
! Отговори
До Предприемач преди 1 година
Лошото е, че и спрелият часовник показва точно време цели два пъти в денонощието. А проф.Петров от дълги години това го разправя, не 3 часа, ами 3 дни интервюта има в тубата сигурно с него. Следя го вече трета година, време през което цената на жилищата се покачи точно два пъти! Е да, някой път ще падне с 30-40%, след многократно увеличение. Хайде да чакаме този момент - може да е другия месец или пък другото десетилетие.
12
6
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Лихвите тогава не бяха това, което са :) Нито за гарсониерата, нито за апартамента. Вече за къщата са фиксирани за 20 години напред 1.9%. Това вече е ниско и прелогично парите ги въртим по фондове, п2п кредитиране, криптовалути и средната ни доходност е 5.5% при лихва 1.9. Да не сме луди да я изплащаме, въпреки че ликвидност имаме. А и да кажем, че навремето ни паднаха едни пари неочаквани и решихме да махнем кредита за големия апартамент. Заплатите се качиха, лихвите паднаха с годините.
11
19
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Няма лошо. Навремето баща ми доста работеше в чужбина по разни проекти (физик е) и носеше хиляди долари. Майка ми по-предприемчива от него и айде, та айде да купим няколко гарсониери. Купиха 20 гарсониери за по 7000$ всяка. Наложи се да продадем 2 от тях, че трябваха спешно пари миналата година- 90к евро всяка, че са на хубаво място. Не че 100к евро са много пари- никак даже, но за нас не са малко.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"И тя кариеристк- изплатихме я за 6 години." - Това е най-глупавто нещо, което съм чувал, особено при тея ниски лихви.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние си купихме къща в София, на Дондуков, за 45 хиляди евро. Хубава е, старичка е, ама след ремонт ще блесне.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Предприемач -Повечето хора с добра порфеися са бивши "нещо", просто защото България в последните 25 години, нещата бяха много турдни и почти всеки,т рябваше да работи нещо отстрнаи, за да се издържа, докаот учи, а и като се започна след 2008-а година, всеки втои да дава неплатени стажове ... Е, сега има разни чокгазари, дето мама и тате са били от средите, ама не са толкова много.
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некачествено ново строителство, и издънените панели на тия цени е просто абсурдно,дано да гръмнат това е нереално.
6
1
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами нормално е, ще стигне до някъде и ще почне да спада, пазарът ще урегулира цените, като и евенуталните купувачи които трябва да си спомнят думите на един бивш премиер, който им беше казал: "За бога братя, не купувайте" ... !!!
5
2
 
31
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Пишете и цитирате някакви експерти - бивши сервитьорки и бармани, т.н. брокери, които слагат проженти върху частни обяви и рекетират хората. Който се интересува какво предстои, му препоръчвам да потърси последния подкаст с проф. Красимир Петров в ютуб. Човека говори три часа за цени, тенденции и фундаменти при имотите. Няма толкова подробно поднесена информация на български. Не вярвайте на псевдо експерти и неуки брокерчета.
4
7
 
32
 
! Отговори
Кристиан преди 1 година
Има ли балонджии тук? Миналата седмица шитнах панелка за основен за 120k. Да са живи и здрави всички прииждащи в София!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ борда и банките правят балон както в Южна Корея в 1998 г. и после фалит на държавата. ЮК беше спасена с 500 милиарда $ нови заеми и задлъжня за 100 г. в бъдеще/
2
41
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 21 се изнесох от нас и заживях под наем. Работих в един склад. На 23 започнах работа в ИТ сектора с някакви смешни 1600лв.. С годините доходите ни растяха в пъти и с приятелката ми взехме първата ни кутийка. И тя кариеристк- изплатихме я за 6 години. Айде после следващ вече на цял етаж без съседи отстрани- кеф. Изплатихме го за 12 години. И двата под наем и сега голяма къща. Самостоятелни сме, въпреки десетте имота, които ще наследим. Това е животът. Сега НЕ купувайте, цените ще паднат!