Въпреки кризата: Не спада интересът към имотите

Кредитът стимулира пазарът на недвижими имоти, посочи Юлиян Влахов
Обновена: 6 фев 2023 20:34 | 6 фев 2023 20:20, Красимир Ангелов
14

Близо 15% е ръстът на жилищните кредити за изминалата година. Това показват последните данни на БНБ от преди няколко дни. В същото време лихвите по държавните заеми в България продължават да са сред най-ниските в ЕС. Какви са тенденциите, ще има ли скок на лихвите и ще се отразят ли на цените на имотите - разговаряхме с експерта по кредитиране Юлиян Влахов в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис".

"Бъдещето" e специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишният проект е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Факт е, че през последните месеци вдигането на лихвите от централните банки са безпрецедентни, ЕЦБ никога толкова скоростно не е повишавала лихвените проценти. Да успокоя хората обаче, ние не наблюдаваме нищо драматично", заяви експертът по кредитиране Юлиян Влахов пред Bulgaria ON AIR.

"При новите сделки на практика ръстът през последното тримесечие е много маргинален, дължи се на компонентите в ценообразуването на кредитите, които пряко се влияят от Европейския финансов пазар. Говорим за ръст от порядъка на 0,10 - 0,15%. Това за един кредит от среден размер 170 000 лева е нещо от сорта на 15-20 лева. При съществуващите кредите всичко е описано в договора, лихвените проценти са базирани на пазарен индекс. В България повечето банки прилагат индекс, вързан на средната сума на депозитите, които в момента са на ниски нива от 0%. Там наблюдаваме нисък ръст", обясни Юлиян Влахов.

По негови думи, когато има търсене, има кредити, а кредитът стимулира пазара на недвижими имоти. Влахов посочи също, че ипотечният кредит е решение за цял живот.

"Притеснения от гледна точка на икономическата ситуация не виждаме, нито тренд в падане на интереса на имотите. Виждаме, че добре започва 2023 година", категоричен бе той и допълни, че всяка ипотечна сделка е индивидуална сама по себе си.

"Тук е работата на консултанта - да определи подходящата структура на сделката спрямо профила на клиента и жилището, което купува", каза той.

Гледайте целия разговор във видеото.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Когато Титаник потъва оркестърът свирел лек валс като че ли нищо не се случвало. Тези статии от строители и техните кредитни и брокерски агенциизвучат по същия начин
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ще купувам в Източна украйна -- вече руска територия.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Махнете този тъппанар, който не знае граматическото правило за пълния член.
10
1
 
2
 
! Отговори
Брокер преди 1 месец
Купувайте в западна Украйна имоти. В центъра на големите градове и на кюше! Ако усетите обаче войната да стане НАТО - Русия, продавайте бързо и своите. За колкото, толкова
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Адана как вървят имотите? В Одеса? Мечката като заиграе при комшиите... нали знаете.
8
5
 
7
 
! Отговори
Коли? Машини? преди 1 месец
Какво нови коли? Средният руснак няма пари за месо, за нормална храна. Карат го на чай и конфетки. Да не говорим, че поради санкции нямат основни продукти и стоки. Една рускиня ми беше на гости и си купи четки за зъби, защото там нямало. Поне не такива, каквито има тук. Някакви техни еквиваленти, които не стават за нищо, като повечето им стоки.
7
3
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Аз съм прграмист с много висока заплата, над средната за програмистите и не съм купувал 2-3 апартамента. Напротив продадох единия който имах преди месеци на безумна цена на "инвеститор" без пари със кредит и чакам да се спука балона да си го купя обратно на 1/2 от цената след година две. Програмистите не са *** и недей ги давай за пример. Ние инвестираме на фондовия пазар. Тези некачествени имоти с надути цени в БГ са за балъците.
6
1
 
16
 
! Отговори
Днес бг преди 1 месец
Имотният сайт:-)) Всеки ден едни и същи статии. Жълтурия до шия...само Имоти и Украйна. Толкоз. Но, това е сайта за простолюдието и т. нар. ай ти, които са главното простолюдие. Изкарали по един жалък курс бачкат като роби и се хвалят, че са като работодателите им:-)))
5
8
 
3
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Истината е ,че програмистите с високи доходи накупиха по 2-3-4 апартамента и сега освен от заплати имат и големи доходи от ренти. Нормален човек няма как да си купи имот - само програмисти. И така се оказва ,че работим за да богатеят тия като им плащаме наеми. За да се оправят нещата имотите на програмистите трябва да се иземат в полза на държавата.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кредитните "инвеститори" ще ги гледаме по БТВ как реват за апартаментите си скоро
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кредита спира скоро :) Ще има мяу
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опишете и тенденцията имотите да ги притежават все по-малко на брой хора и все по-богати. Това е нов робовладелски строй. Не е за хвалба. А тия простовати хора с костюми дето си пеят едни и същи мантри от екрана за какво изобщо ги показвате? Кораба потъва, те се радват че паубата е лъскава. Поне накрая като всички гризнем дръвцето не карайте обикновените хора пак да плащат сметката!
1
0
 
16
 
! Отговори
Митака преди 1 месец
Хахахахахах, сгънах се на две докато четях статията, хахахахаха. Не мога да спра. Ще си я прочета още веднъж!

Спонсорирани публикации