Глобалното затопляне е виновно, че хората са алкохолици и наркомани

Учени от Ню Йорк са установили забележителна връзка
28 сеп 2023 19:03, Нели Христова
162
Глобалното затопляне е виновно, че хората са алкохолици и наркомани
Снимка: Pixabay/rebcenter-moscow

Глобалното затопляне и повишаването на температурите увеличават разпространението на злоупотребата с наркотици, твърди ново проучване. Учени от Ню Йорк са установили забележителна връзка между по-високите температури и увеличаването на броя на хоспитализациите след употреба на наркотици и алкохол в този щат, съобщи „Стъди файндс“.

Това проучване, публикувано в списание Communications Medicine, е сред първите, които изследват връзката между метеорологичните условия и злоупотребата с наркотични вещества. През последните десетилетия в Съединените щати се наблюдава тенденция на нарастване на епизодичното пиене на алкохол и свързаните с него смъртни случаи, особено сред хората на средна възраст и по-възрастните. Смъртните случаи от свръхдоза наркотици също рязко са нараснали, като от началото на 21-ви век са се увеличили повече от пет пъти.

За да разбере връзката между употребата на наркотични вещества - включително алкохол, канабис, кокаин, опиоиди и успокоителни - и повишаването на температурите, екип от Колумбийския университет проучва връзката между хоспитализациите, свързани с употребата на наркотични вещества, и горещините. Те анализирали данни от 671 625 посещения в болница, свързани с употребата на алкохол, и 721 469 посещения в болница, свързани с употребата на наркотици, в щата Ню Йорк в продължение на две десетилетия. Те са съпоставени с подробни записи на дневните температури и относителната влажност.

Чрез сравняване на дните с високи температури с близките по-хладни дни екипът се надява да види влиянието на краткосрочни климатични събития като горещи вълни. Те установяват, че посещенията в болници, свързани с употребата на алкохол, се увеличават с повишаването на температурите. Потенциалните причини за това могат да включват повече дейности на открито, рисково поведение, повишена дехидратация поради изпотяване, повишена консумация по време на приятно време и дори случаи на шофиране в нетрезво състояние.

При нарушенията, свързани с употребата на наркотици, се наблюдава подобна картина. Изследователите смятат, че след достигането на определен температурен праг хората може да са по-склонни да излизат на открито. Те също така предполагат, че при последващи изследвания може да се проучи как предварително съществуващите здравословни състояния могат да изострят употребата на наркотични вещества във връзка с по-високите температури.

"Видяхме, че през периодите на по-високи температури се наблюдава съответно увеличение на посещенията в болниците, свързани с употреба на алкохол и наркотични вещества, което насочва вниманието и към някои по-малко очевидни потенциални последици от изменението на климата", казва първият автор д-р Роби М. Паркс, доцент по науки за здравето на околната среда в Колумбийския университет по обществено здраве, в съобщение на университета.

Междувременно авторите съветват служителите на общественото здравеопазване да инициират кампании за повишаване на осведомеността относно опасностите от употребата на наркотични вещества при високи температури. Констатациите биха могли също така да насочат бъдещите политики, като се съсредоточат върху подпомагането на общности, податливи на злоупотреба с наркотици и алкохол по време на горещините.

"Интервенциите в областта на общественото здраве, които са широко насочени към разстройствата, свързани с алкохола и наркотичните вещества, в по-топло време - например целенасочени съобщения за рисковете от консумацията им в по-топло време - трябва да бъдат приоритет в областта на общественото здраве", казва главният автор Марианти-Ана Киумурцоглу, доктор на науките, доцент по науки за здравето на околната среда в Колумбийския университет по обществено здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази статия е в секция "наука"! Браво е те тва са баш учени. Ашколсун.
98
0
 
8
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 7 месеца
Айде чак пък толкоз, затоплянето му виновно. Не ни правете като вас.
97
0
 
7
 
! Отговори
Според кефа преди 7 месеца
Путин е виновен и Сталин, другари и Ванката със сините венци Костов. При бай Тошо всички бяхме на екохрани и само по опашките за банани и портокали се редяха алкохолици ... за мезе на уискито с което американците ни "спиваха", а в СССР се напиваха и от Кока Кола, каква кола имаше някога... ех.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КАкво е ламао?
95
0
 
9
 
! Отговори
Ali Ahmed преди 7 месеца
Глобалното затопляне и Раша са виновни, че хората са алкохолици и наркомани!
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро Денков ще излезе и ще обяви че глобалното затопляне е виновно за бензина от четири лева!
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Марианти-Ана Киумурцоглу, доцент по науки за здравето на околната среда -съжалявам, такава "наука" няма. Аз съм професор по булшитаризъм, мога да напиша научен труд върху тази статийка и другите подобни на нея.
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Срамна, ужасна, отвратителна, долнопробна пропаганда. Кошмарна, целенасочена манипулация. Античовешки концепции, облечени в токсичните дрехи на клаймътченч измамата. Внимавайте, това е най-страшния тоталитаризъм, който е съществувал! Задава се! Четете, мислете, трябва да се борим! Или децата ни ще живеят в леденостудени килийки и ще ядат смлени бръмбари! Понеже това е крайната цел!
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Затъват хора без занятие, без отговорности, без близки.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според мен ретроградният Меркурий е виновен,но кой съм аз пред великите учени,мисълта им тече плътноструйно,като вкиснала боза!
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На студа по лесну се изтрянява ...
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е ли за рубриката "виц на деня
87
0
 
15
 
! Отговори
Да ви ... мам-та преди 7 месеца
Каква ли глупост ще измислят за оправдание на тоталното социално падение в САЩ. Не са виновни унищожението на семейните ценности , въвеждането на джендаризма , разделението в обществото ,загуба на работа ,корупцията итн........а виновно е Глобалното затопляне
86
0
 
8
 
! Отговори
хаахахахах преди 7 месеца
Първо прочетох заглавието, после от къде са учените. и накрая - авторката... Всичко е точно
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АхаахахаххахахахахаххахахахахахахахяхяхахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахаххаххахаАхаахахаххахахахахаххахахахахахахахяхяхахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахаххаххахаАхаахахаххахахахахаххахахахахахахахяхяхахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахаххаххахаАхаахахаххахахахахаххахахахахахахахяхяхахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахаххаххахаАхаахахаххахахахахаххахахахахахахахяхяхахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахаххаххахаАхаахахаххахахахахаххахахахахахахахяхяхахахахахахахахах
84
0
 
14
 
! Отговори
бай работник преди 7 месеца
Абселютно вярно е. Преди 15 години пиех по 4 бири на ден,сега пия по 5 литра и не ми стига.Това глобално затопляне ми разказа играта!
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахахахахахахахахахах
82
0
 
12
 
! Отговори
Содом и гомор преди 7 месеца
Пушат тия големи треви, шмъркат тия дебели линии и после си правят оргии. Западът тотално разграден двор стана.
81
0
 
6
 
! Отговори
Наркоманите преди 7 месеца
бърже на лагерче в Сибир! Да покОпат малко да се научат!
80
0
 
5
 
! Отговори
И засвистяха Кинжали преди 7 месеца
и затоплиха демократичните вратове на Запад! Пляс, пляс