Възможно ли е и в провинцията? Средната заплата в София стигна 3000 лв.

Експерти с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
17 апр 2024 12:34, Анисия Иванова
239
Възможно ли е и в провинцията? Средната заплата в София стигна 3000 лв.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Столицата на България продължава да е рекордьор по средна заплата в страната. За последното тримесечие на предходната година средната заплата в София е достигала 2900 лева. Това означава, че градът продължава да е абсолютен водач по този показател. Възможно ли е обаче провинцията да настигне София, за това пред Bloomberg TV Bulgaria говориха петима експерти.

Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

„Има възможности. Има повече възможности, ако държавата започне да инвестира активно в инфраструктура и да не избяга от тази своя основна дейност, осигурявайки инфраструктурата, така че провинцията да може да се развие. Инфраструктурата ще бъде основата, която ще подпомогне да се развиват бизнеси в провинцията, така че хората да могат да генерират по-високи доходи. След известно време и адекватно количество инвестиции ще може да се достигне до по-високи нива на доходите.“

Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал в България

„Не съм оптимист за преодоляване на диспропорциите на регионалното развитие в България, тъй като данните исторически показват, че тенденцията е в обратната посока. За 2022 г. в София е произведен БВП за 69 милиарда от общо 168 милиарда за страната, което представлява 41%, което за сравнение следващият град е Пловдив с 14 милиарда. 41% от съвкупното производство се произвежда в София, съответно това се произвежда от около 25% от трудоспособното население. Всеки втори живеещ в София е с висше образование, което донякъде обяснява и по-високите възнаграждения. Статистиката показва, че брутната стойност от инвестициите в страната е неправилно разпределена и голямата част от тези инвестиции са насочени именно към София – 50% от преките чуждестранни инвестиции, което показва, че тази диспропорция ще се задълбочава, а няма да намалява. Трябва да кажем и това, че ключът към преодоляване на тези регионални различни в доходите е целенасочена държавна политика към насочване на инвестиции в слаборазвитите региони. Такава политика липсва, а тя трябва да обвързана не само с данъчни преференции, каквито съществуват, но и трябва да се помисли и за субсидиране на инвестиции и трябва да се насочват високопроизводителни инвестиции и инвестиции насочени към продукти с висока добавена стойност към слаборазвитите региони.“

Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика

„Много зависи как дефинираме провинцията, тъй като ако погледнем към общините вече имаме някои по-малки, но силно развити части на страната, които са с по-високи заплати от тези в София. Такива са Раднево, Козлодуй, Челопеч – силни малки индустриални общини, като там профила е обикновено в две посоки или силна преработваща промишленост с висока добавена стойност, или силно развита минна индустрия. Другото нещо, което излиза на преден план, като модел позволяваща малките населени места да дават високи заплати, е енергетиката през последните години. В големите градове става въпрос за много повече хора, обикновено малките населени места, които дават заплати, по-големи от тези на големите градове, става дума за няколко хиляди работници, докато в София наетите вече надхвърлят 700 000. Въпросът по-скоро е кога някой от големите градове ще настигне София. В места като Пловдив, Бургас, Варна ще е необходимо по-сериозно развитие на услугите, тъй като това е моделът, който даде на София това голямо предимство в заплащането. Едното е ролята на ИТ сектора, а от друга страна е ролята на държавната администрация, която централно разположена тук и генерира доста високи доходи. Добрата новина е, че високотехнологичният сектор у нас все повече и повече се разлива – първо към Пловдив, след това към Варна, но виждаме и наченки в градове като Бургас, Габрово и Русе, което създава доста сериозен потенциал за повишение на заплатите там, като въпросът е доколко ще им стигне човешкият капитал. Решението за големите градове е по-скоро инвестиция в икономика на знанието, в развитието на високите технологии, а за по-малките в периферните населени места е развитието на силни индустрии.“

Красимир Йорданов, финансов анализатор, основател и собственик на KY Research

„Може да настигне София по заплати, но трябва да се случат две неща. Първото е доста инвестиции да се вкарат в малко по-високо технологични компании, за целта това, което трябва да се случи е държавата да подпомогне в някаква степен и да насърчи тези инвестиции с по-малко данъци и по-малко бюрокрация. От друга страна бизнесът се нуждае от високо квалифициран персонал, който да може да се справи с тези производства, но целия процес на урбанизация, които се наблюдава в целия свят, е че тези хора отиват в по-големите пазари – столицата и по-големите градове. Получава се затворен кръг. Няма как заплатите да се покачат от днес за утре и това е дълъг процес, който изисква планиране и може би ще се случи в порядъка за 10-15 години.“

Добромир Иванов, изпълнителен директор на Besco

„Ние направихме сравнение, което показва какво правят другите държави в региона и защо в последните 15 г. там масово има инвестиции от по стотици милиони или над 1 милиард, докато в България такива не е имало. Това, което видяхме, е, че освен това, което задължително трябва да имаме – индустриални зони, квалифицирана работна ръка, данъчни насърчения, но когато един инвеститор реши да инвестира, държавите в региона започват да наддават колко пари ще върнат от тази инвестиция, за което ЕС е сложил граници – в неразвитите региони около 60%. Сметнали сме, че за около 7 г. държавата си връща тези пари през данъци, осигуровки и създадените работни места. Сега трябва да се промени законът за насърчаване на инвестициите и тези пари да бъдат фокусирани в инвеститори, които са с по-висока добавена стойност и които плащат гарантирано по-високи заплати от тези в общината. Това, което ние предлагаме, е да се дават половината поне от тези пари 5 г. по-късно, когато се види, че 5 години назад са плащани заплати, които са били над средните за общината. В момента, в който във всяка община има разнообразие от работодатели, които са на световния пазар и правят нещо с висока добавена стойност, които се конкурират не на база контактите си в общината, а на база глобалните си конкуренти и хората могат да работят за тях и могат и да не работят, ако не им харесват условията. Тогава ще има повече пари, с които да им се плаща и ще може човек да преговаря за условията. Трябва да вървим в посока децентрализация и овластяване на кметове и местната администрация.

Има различни фактори за високите възнаграждения в София. По-голямата част от БВП на страната се произвежда там, а освен това основната част от населението е с висше образование.

Все пак има и някои малки населени места, които успяват да осигурят високи заплати. В община Челопеч средни заплати наближават тези в София, докато тези в Пирдоп и Раднево се въртят около 2000 лева. Това се дължи основно на индустрията, разположена в регионите.

Има различни варианти за осигуряване на високи възнаграждения в различните райони. Това може да стане чрез привличане на външни инвестиции, държавни политики и програми, гарантиращи големи проекти в различните райони.

В момента София е градът, привличащ основната част от трудоспособното население. Образованите и талантливи хора отиват там в търсене на престижни позиции и добро заплащане. Това остава провинцията без необходимите кадри за привличане на големи бизнес начинания.

Столицата продължава да е центъра за големи инвестиции в страната, а това води до високи заплати. Важно е провинциалните региони да напреднат в това направление, защото само така ще се тръгне по модел на плавно развитие в цялата държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от Свободно време.
НАСА: Мистериозният обект във Флорида е от космическа станция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 133 - Аз по голям блокаж от HR не съм срещал. Един път тръгнаха да ме разнищват, защото с новата колежка, някой ме видял, някъде, в нета, хванати за ръка ... Попитаха ме, дали съм имал "интимни отношения" с нея. Аз им отговорих, че това си е лично наша работа и се е случила преди 4 години. Какво? Да следя кого наемата, за да ви казвам, да не го наематя? С момичето се държим, като големи хора, които са били заедно известно време, ама не се е получило, обаче HR се държат като хлапаци.
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И народна власт, и демокрация, и диктатура, и меритокрация, и каквато си искаш крация - ама народа като е калпав, все така ще си кара. Хайде, хайде на изборите, хайде всички на демокрацията...
144
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 4 седмици
Propagandni glyposti 3000 xilqdi sled 300 godini
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно, ще трябва пак да има народна власт за да вразуми тарикатите които вземат властта.
142
4
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 седмици
Здравейте тyтманици. Ручате ли ги бананите! Ха хаа хаааа хаааааа!
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Софиянеца Я ми кажи кое поколение си софиянец, щото Софето е било едно 10 хилядно големо село след Освобождението, докато Варна и Пловдив са си били действително големи градове за България :)) Ако не ви бяха направили столица, вместо Велико Търново, дали щеше да говориш така софиянецо :))
140
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Полицията в Брюксел спря среща на европейски консерватори, сред които Найджъл Фарадж и Виктор Орбан. Лигата за правата на човека подкрепи полицията и е сред противниците на събитието. "Свободата на словото действително се отнася за всеки в рамките на закона, но това не означава да отворим дома си за крайната десница", обяви организацията в становище.
138
1
 
3
 
! Отговори
Центове преди 4 седмици
Така ще е докато властимащите са га*ню*в*ци от "непровинцията" и се интересуват от комисионните си. Те нямат интерес да има добре платени хора в "провинцията", защото стават независими!
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 134 : Не "хората". Работническата класа. Която крадеше яко продукция, горива, бълваше 25% брак, кръшкаше от работа, пускаше си фалшиви болнични. Сега се опитват да продължават по същият начин и рИват че им се плащат малко.
136
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Европа се готви за война, те за заплати мислят. Сега ние българите трябва да се готвим за война. 2 седмици са нужни една част от Холандия да пристигне в Латвия да се поправи един вертолет! Европа трябва да строи логистика за военните, ЕС трябва да отделя средства за война, а не за заплати!
135
1
 
2
 
! Отговори
Центове преди 4 седмици
Така ще е докато властимащите са *** от "непровинцията" и се интересуват от комисионните си. Те нямат интерес да има добре платени хора в "провинцията", защото стават независими!
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 132 : Вече не. Ходим в чужбина, щото ни е писнало от селските ви номера.
133
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сравнявате несравними неща . Преди 1989 година хората бяха богати ! Истински богати , имаха семсйства , деца , парите имаха покупателна способност , много от нещата бяха безплатни , безработица 0% , престъпност много ниска , положителна демография . Всеки имаше жилище , някой имаха вили или селски къщи и това беше 99% от населението .Доста хора имаха автомобили (от магазина ) понятие Нов внос не съществуваше . В истинска държава има богати хора , в това което живеем има само лъжи !
132
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 128 : Когато някой е толкова некомпетентен, че за нищо не става : правят го HR да не пречи на истинските професионалисти, които вършат оперативната работа. За съжаление това не работи, и продължават да пречат. Примерно нашата бивша HR-ка реши да налага зелени политики и веган култура в офиса, с което моментално влезе в конфликт с мен.... и така стана бивша.
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В София има също много нпо-та които дават луди пари за да рекламираш лгбтк камюнити.
130
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някой от т.нар СОФИЯНЦИ да не би да ходи в провинцията на почивка? На море например? Или на ски да речем? Само питам щото съм отдалеко и говоря на мьеко!
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Утка : То управлението и ЕС се молят за твоето признание и одобрение, направо не могат да мигнат! Май много на сериозно се взе?
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Копейки, това че вие вземате много по-малко, не значи че данните не са верни, а просто че вие сте пълни некадърници, които освен за пазачи и за общаци, за друго не стават! Иначе да - това е средната заплата в София, като разбира се тя е брутна, а освен това има някои индивидуални професии които взимат много повече и така малко изкривяват статистиката, но иначе това са цифрите, и са съвсем реални
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 108 Тодор Живков само може да го реши това.