150 Годишнина на автора на химна на България
150 Годишнина на автора на химна на България
Цв.Радославов (1863-1931г.) е роден в Свищов. Завършва класическа гимназия във Виена, а по-късно следва в Прага и Лайпциг. През 1898г. става д-р по философия и магистър по изящни изкуства. Неговата песен "Горда Стара планина" става основа на химна "Мила Родино" (1964г.), а VII Велико НС (1990-91г.) го утвърждава за национален химн.
В Свищов е издигнат паметник на този градител на следосвобожденска България (2003г.).

(снимка - от Изложбата в БАН, София) Снимка: Катя Лекова | 26 апр 2013 19:34
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
21
8699
9
2
Напиши коментар Коментари
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪВРЕМЕННИЯ НИ ХИМН Е ЕДИН ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ ХИМНИ ПО СВЕТА! ХАЙДЕ СТИГА ПО СТАРА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ ДА СЕ ОПЛЮВА ВСИЧКО ХУБАВО В НАШАТА ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО НЯКОЙ ИСКА ДА СЕ НАПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН ДА ИЗКАЖЕ ПО ХУБАВО МНЕНИЕ! АЗ ПЪК СЪМ ОТ СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ И НЕ ИСКАМ ДА ПЕЯ ШУМИ МАРИЦА, АЗ В ЖИВОТА СИ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ МАРИЦА!!!!!!!!И ОСВЕН ТОВА НЕ Е КОЙ ЗНАЕ КАКЪВ ХИМН, А ГОРДА СТАРА ПЛАНИНА Е ВЕЛИКО ПОРИЗВЕДЕНИЕ И ВСЕКИ КОЙТО ГО ПЛЮЕ ПРАВИ УСЛУГА НА ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон пред този голям българин!!!!Да бъде светла паметта му!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Олон пред този голям българин!!!Да бъде светла паметта му!
18
0
 
3
 
! Отговори
до Патриот, номер 4 преди 11 години
Какво пишеш за Бойко пак в темата, виж се, че пишеш с правописни грешки и думата "герои" в множествено число с й в края... Благодарим на такива патриоти, необразовани и лесноманипулируеми, заради които теглят съзнателните и образованите.
17
2
 
7
 
! Отговори
до това не е химна преди 11 години
Точно така, всичките ни велики победи са постигнати под звуците на "Шуми Марица"
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЪЛГАРИН-да се смени думата рай с ад ще бъде по правелно.
15
9
 
9
 
! Отговори
това не е химна преди 11 години
Химнът на България е "Шуми Марица" - от 1886 до 1944 г. Този, който е наложен до ден днешен е на комунистите. Той никога не е имал сплотяващата сила на първия и оригинален български химн. Но те комунистите са си интернационалисти и винаги са се опитвали да изкоренят чувството ни за национална принадлежност. Затова и влизат в коалиции с неоосманисти.
14
0
 
3
 
! Отговори
.rotos преди 11 години
До БЪЛГАРИНТова, което днес е химн на България е само една тема от целата песен, написана по текста на Цветан радославов. Песента е изключителна, но, откакто измислиха този химн НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА Я ИЗПЪЛНЯВА! Започва така:Родино мила, теб привет! о, майко, теб привет!Теб Българио чада сме,Ти си наший дом любим,Ти си наший кът свещен, Кът, за щастье отреден...И т.н. И въпреки, че комунистите окепазиха хубавата песен и откраднаха лайтмотива ѝ, никой хор не смее да я включи в репертоара.
13
9
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Да, ама автора нещо се е пообъркал. Нашата мила родина излиза, че не е точно земен рай. Парво защото милиони Българи бягат от нея и второ има места по земята, които са далеч по хубави и комфортни за живеене. И трето музиката не много вълнуваща.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До sevtus За теб мнението на академиците Стайнов и Христов не е ли достатъчно авторитетно?! Ами ти направи музикален анализ и докажи аргументирано,че не е еврейска! Желая ти успех!
11
6
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
9, направи ако обичаш музикален анализ и докажи аргументирано какви еврейски мотиви са развити в композицията на химна.Иначе, аз не харесвам музиката към нашия химн, тъй като ми звучи като пиянска песничка, която се разлива от устата на трудноговорещи посетители в някоя кръчма в среднощни часове. Химнът трябва да е стегнат и земята да трепери от него - вижте съветският химн, Марсилезата, италианският, немският химн. Последният,както и британският и американският са по-баладични, но величествени
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най накрая на милия Бай *** му светна лампичката ...колко много е прецакаван от "ДРУГАРИСКИТЕ ***"!!!!!
9
1
 
9
 
! Отговори
до дебила № 3 преди 11 години
"Когато през 1964 г. е свикана комисия, за да приеме Мила Родино за химн, на решението се противопоставя композиторът акад. Петко Стайнов, който твърди, че мелодията е еврейска, като това не дава основание тя да бъде химн на българите. Петко Стайнов е освободен от комисията и Мила Родино става национален химн. Акад. Добри Христов също споменава, че мелодията е заимствана от еврейската музика" А сега бягай да си купиш кашер!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 3Преди да обиждаш хората прочети малко повече.......
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон! Вечно ще сме благодарни за химна, който изпълва всяко българско сърце щом го чуе.
6
2
 
24
 
! Отговори
681 преди 11 години
Горда Стара планина,до ней Дунава синейслънце Тракия огрява,над Пирина пламеней!Поклон пред Цветан Радославов!
5
0
 
6
 
! Отговори
Патирот преди 11 години
*100 години
4
2
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
За 10 години как българската нация се е изродила от герой и истински мъже във бойковци и цветановци!Умопомрачаващо просто!
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Полу-примата расист от първия коментар явно още не е взел заплатата от 300 лв и бълва простотии за да не мисли колко лютеници ще си купи с нея
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви българи, какви блестящи личности и патриоти някога! Днес -***. Тези, които са начело и трябва да се борят за България , я продават за жълти стотинки. Това е личният им пример за младите. Затова потъваме и изчезваме.