Консервни кутии ще крият билет за кино

Иржи Менцел, Горан Паскалевич и Мики Манойлович на СФФ
30 яну 2014 14:20, Петя Славова
0
Консервни кутии ще крият билет за кино
Стефан Китанов и Стефан Командарев разказват за феста. Снимка: София Филм Фест

Във филма „Манхатън” Уди Алън попита Мариел Хемингуей кое е любимото й число, а тя отговори: „Много”. Достатъчно са и филмите на София Филм Фест. Това каза директорът на международния кинофорум Стефан Китанов.

Официално 18-ото издание ще се случи между 6 и 16 март, но по традиция филми ще има и преди, и след феста до 30 март. Фестът ще пътува за 12-и пореден път в Бургас, както и за 9-и път в Пловдив. Варненско издание ще има през май.

Филмите, които ще ни заредят за голямото събитие, ще са на датчанина Ларс фон Триер. Негова ретроспектива ще ни припомни режисьорът преди „Нимфоманка”, а самата скандална продукция ще може да видим на самя фест в цензурираната версия в две части.

Консервни кутии, в които е сгънат билет за кино. По този начин ще може да си набавим място за най-новите филми, които пристигат у нас в рамките на София Филм Фест. Тези консервни кутии може да открием не само на касите на НДК и киносалоните, където ще се прожектират филмите, но и в книжарниците, супермаркетите, бензиностанциите и баровете. Всеки билет ще има уникален код, който като регистрираме в сайта на феста, ще може да си изберем и за коя прожекция да важи.

Това обясниха от екипа на феста, убедени, че по този начин киното отива до зрителите и ги кани в киносалоните. Още от 14 февруари ще може да намерим цялостната програма онлайн, а с това ще има и билети, които ще може да си купим предварително, а по-късно да решим и за кой филм да го използваме.

Силна ще бъде и международната програма. За първи път ще има филми от Китай и Тайван, обеща Стефан Китанов. Той припомни, че журито ще оценява и късометражните проекти, които ще се състезават и тази година за наградата Jameson, с която се подхранва едно силно младо поколение. Стана ясно, че това отличие е привлякло и вниманието на Кевин Спейси, който е направил подобен конкурс. В първите две издания самата звезда е участвал в проектите. Миналата година към конкурса се е присъединил и Уилям Дефо, а тази година участие ще вземе и Ума Търман.

„Съдилището” на Стефан Командарев ще открие официално тазгодишния София Филм Фест. Самият режисьор сподели, че с екипа си е на финалната права на филма. В момента се правят фестивални надписи и звук и до месец продукцията ще е напълно готова.. Затова тази прожекция у нас засега ще е единствена и ексклузивна. След това филмът ще си търси фестивалния живот и от есента ще излезе и по кината у нас

„Този проект е тръгнал през 2009 г. от София Мийтингс, затова решихме на този фест да покажем филма за първи път”. Стефан Командарев определи „Съдилището” като човешка история с добри актьори. Асен Блатечки ще е в различно амплоа. Отново ще има среща с Мики Манойлович в български филм, като самият актьор ще пристигне на 6 март за откриването на феста. Освен че тогава ще се покаже и филмът, ще има и премиера на новата песен на Стефан Вълдобрев, която е написана специално за "Съдилището".

Китанов припомни, че у нас ще пристигне и сръбският режисьор Горан Паскалевич, който както Dnes.bg писа, ще получи и отличието на София, а и ще видим последния му филм „Когато се съмне”.

Също така директорът на фестивала издаде, че у нас ще пристигне и чешкият режисьор Иржи Менцел, който ще получи в НАТФИЗ титлата Доктор Хонорис Кауза. Ще може да видим и новия му филм „Донжуановците”. Ще има и два български документални филма, както и игрални продукции, но кои ще са точно филмите Китанов още не издаде.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари