Кино от Балканския конкурс за деня

Десет филма ще се борят за наградата
Обновена: 10 мар 2014 07:15 | 9 мар 2014 08:47, Петя Славова
0
Кино от Балканския конкурс за деня
Кадър от "Децата на свещеника". Снимка: София Филм Фест

Десет филма ще се борят за наградата от Балканския конкурс. Ето и тези, които може да видите на 9 март.

"Децата на свещеника" („The Priest‘s Children”, Хърватска-Сърбия, 2013) на Винко Брешан е приятна и лека комедия, неподправено киноудоволствие – прекрасно изигран, красиво заснет и наслаждаващ се на игривата си ирония.

Рамкиран от сцени на изповед, филмът разказва как отец Фабиан (Кресимир Микич) се озовава в болнично легло. Той си припомня службата като духовен съветник на живописния остров Дневник, където погребенията са много повече от ражданията. Когато чува изповедта на продавача Петър, чиято набожна съпруга смята, че той извършва грях, продавайки презервативи, на свещеника му хрумва идея как да повиши раждаемостта. Фабиан решава да надупчи презервативите, които Петър продава. И за да направят плана си още по-ефективен, Фабиан и Петър се съюзяват с неуравновесен фармацевт, готов да подменя хапчетата против забременяване с витамини. Разбира се, раждаемостта се покачва светкавично и скоро църквата на Фабиан е претъпкана с бременни булки.
„Децата на свещеника” е удостоен с няколко международни награди: „Кристален глобус” – Карлови Вари ’13, наградата „Поглед към Балканите” – Солун ’13, „Златна арена” за най-добър актьор в поддържаща роля (Никса Бутийер) – Пула’13, както и но¬минация за най-добра комедия на Европейските филмови награди’13.

Вторият филм от този конкурс е „Разголване” („Trolling”, Сърбия, 2013) на Коста Джорджевич е черна комедия за трима младежи, влюбени в неподходящия човек. Джура най-накрая решава да поиска ръката на стриптизьорката, в която е влюбен. Ана не може да приеме факта, че нейният по-възрастен любовник я е напуснал. Тя прави всичко, за да го спечели отново. Реля е ученик в гимназията, добро момче, влюбено в най-добрата си приятелка. Един ден той попада на видео, в което тя прави секс, и започва да търси човека от филма. И тримата герои се борят за внимание, любов и разбиране, без мисъл за последствията. След поредица от трагикомични, понякога абсурдни ситуации, пътищата им се пресичат в нощен клуб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари