Българка омагьосва англикански пастор във Великобритания

Международен конкурс на 11 март
Обновена: 11 мар 2014 13:34 | 11 мар 2014 13:34, Петя Славова
1
Българка омагьосва англикански пастор във Великобритания
Кадър от "Лоното". Снимка: София Филм Фест

Сред филмите от международния конкурс на 11 март е "Лоното", Великобритания, 2014, 89 мин, Реж. Джон Дженкс

Тийнейджърка лежи мъртва на дъното на басейн. Десет месеца по-късно англиканският пастор Ребека Аштън (Катрин МакКор­мак) заминава за Корнуол в опит да се справи с удара от смъртта на дъщеря си. Наслаждавайки се на живописната среда, тя намира българката Радка (Марина Стои­менова), която спи в църквата й.

Майчиният инстинкт на Ребека я кара да защити момичето и тя започва да преподава английски в местен център, където двете се сближават. Радка става все по- зависима от Ребека, но едновре­менно с това мотивите на Ребека да помага на момичето стават все по-неясни. Спомняйки си за починалата си дъщеря, тя пред­лага на Радка да й стане настой­ник, но не й казва, че има друга дъщеря на име Елоиз (Дакота Блу Ричардс). Игнорирайки из­бухливия и ревнив характер на Радка, Ребека трябва бързо да се осъзнае или рискува да постави цялото си семейство в сериозна опасност.
Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Джон Дженкс завършва Нюйорк­ската филмова академия в „Universal Studios” през 2004 г. и започва ра­бота в „Muse Productions” по филма „Edmond“, а след това работи и за продуцента и режисьор Джеймс Кийч. Късометражният му филм „Go Away, Please!“ (2009) печели награда на Лондонския фестивал за късоме­тражни филми, където през 2011 е показан и „Not Now Pet“ (2010). Дженкс е изпълнителен продуцент на „Lying“ (2006), чиято премиера е в рамките на „Четиринайсетднев­ката на режисьорите” в Кан, и на „Vamps“ (2012). Режисьорският му пълнометражен дебют е „The Fold“ (2012) с участието на Катрин МакКормак и Дакота Блу Ричардс.

Другото предложение е "Задънена улица". Затрогващ и ангажиращ трилър, който ни потапя в забе­лежителния свят на Китай, разделен на две. Едната част е компютърно грамотна и свързана с останалата част от света, докато другата е за­котвена в миналото, което не може да забрави – Китай на тези, които са преминали от Културната револю­ция до днес със скоростта на светли­ната. В бездната между двете части цензурата и укриването на истината малко по малко унищожават свобо­дата.

Ли Киумин работи в компания за дигитални карти и снима улиците, които оформят лабиринта на вечно променящите се китайски градове. Един ден през визьора си вижда кра­сива жена, която изчезва в затънте­на алея. Киумин не може да забра­ви загадъчната дама, предизвикала романтичните му фантазии, и се връща на мястото, където я е видял за първи път. Но там разбира, че информацията, която е събрал, така и не е била регистрирана. Въпреки че Киумин стои пред уличния знак, „Forest Lane” е изпаднала от картата на града, сякаш никога не е същест­вувала.
„Задънена улица” е един от най- интересните китайски филми на годината. Представени в контекста на съвременната китайска история, универсалните обществени пара­докси, в които личната свобода не­престанно се сблъсква с нови форми на контрол, тук са поставени под на­блюдение, затворени в капан между съвремието и социализма.
Гледайте днес от 18.30 ч. в Дома на киното

Режисьор на "Задънена улица" е Вивиян Цю . Тя е и продуцент на „Night Train“, който печели Голямата награ­да на фестивала във Варшава през 2007. Следващият й филм като про­дуцент „Knitting“ е показан в Кан през 2008, а „Longing for the Rai“ участва на фестивала в Ротердам. Режи­сьорският й дебют „Задънена улица” е показан на фестивалите в Торон­то и Венеция (в рамките на „Седми­ца на критиката”).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
! преди 10 години
Или, казано с други думи, този филм ще внушава на англичаните, че българите са някаква опасна порода хора и с тях трябва да се внимава. Дано само ролята на Радка да е поверена на някое белолико момиче, а не на мургавелка!