Психиката и мотивацията на един пират

Златина Русева разказва за тазгодишната селекция на "Милениум"
14 мар 2014 18:14, Петя Славова
0
Психиката и мотивацията на един пират
Кадър от "Капитанът и неговият пират". Снимка: София Филм Фест

Идеологията на пиратите, които отвличат кораби, е описана в „Капитанът и неговият пират“  - първото предложение от фестивала "Милениум", който и тази година гостува на София Филм Фест.

Тазгодишната селекция подробно представи пред Dnes.bg известният у нас и в Европа документалист Златина Русева, която от 1986 г. живее в Брюксел и заедно с продуцента Георги Любомиров създава филмовата къща "Добра лоша новина".

"Капитанът и неговият пират" е от изключителните продукции, които отиват много надълбоко в определен тип взаимоотношения, за които имаме твърде бегла представа, обясни Златина Русева.

Немски кораб е завладян от сомалийски пирати и капитанът е държан като заложник в продължение на 4 месеца заедно с целия му екипаж. През това време се заражда особено отношение между капитана на кораба и шефа на пиратите, които се съгласяват по-късно да участват във филма. И това става, след като корабът е върнат след платен огромен откуп от 2 милиона долара. Двамата споделят за случилото се, за особеното човешко отношение, което се заражда между тях.

Разказът дава възможност да видим от една страна отношението на тези големи компании, които в един момент са били готови да жертват кораба и хората в него и да не платят огромната сума. От друга страна - може да се усети психиката и мотивацията на един пират, за който на практика не знаем нищо.

Всъщност разбираме, че това са хора, които имат своя философия, идеи, огромна организация с много точен психологически разчет на манипулацията на заложниците, на медиите. Филмът ни позволява да надникнем зад спуснатата завеса и да разберем кои са тези хора, които ние гледаме така лековато, едва ли не случайно вдигнали се бандити, които завладели кораб. "Капитанът и неговият пират" е за двама души, които дават интересно познание за света и процесите в него.

В сравнение с миналите години тазгодишната селекция от "Милениум" е по-малка, обясни документалистката. Причината е, че като организатори на фестивала, показващ проблемите на хилядолиетието, имат със София Филм Фест по-продължителна и цялостна програма. "Започнахме декември месец Hot Dogs Meetings. Така че голяма част от филмите, които искахме да предложим, вече бяха показани тук. Затова и намалихме програмата. В момента на СФФ има доста богата програма и зрителите са разкъсани в избора си къде да отидат. Затова и филмите сега са по-малко, но ще ги покажем допълнително и след фестивала. Подбрахме четири филма – много различни като тематика, но и като качество на документално кино и стилистика", обясни Златина Русева. Известната документалистка описа и останалите филми.

Другият филм, който избрахме, е „Йон“. Великолепно направена история за емигрант от Румъния, който трябва да намери прехраната си в Белгия и тъй като е сляп и има изключително развит слух, го вземат да работи в подслушването. За мен този филм беше потресаващ, тъй като идвам от страна, която съм напуснала  и заради факта, че във всеки момент можеше да бъдеш контролиран. Бях шокирана от лекотата, с която този човек присъстваше в живота на хората, които са подслушвани – в леглата, в тоалетните им. Огромен шок бе, че и той идва от нашите страни, а се включва в тази система. Все пак ние сме алергични към това, тъй като вече сме го преживели.

Третият филм „Wavumba" е притча на „Старецът и морето“, заснет в съвременен и удачен вариант, в една изчезваща природа, в загубващо се видово разнообразие, поради огромната експлоатация на морските ресурси. Един рибар разказва своите истории как е хващал огромни акули и търси преди края на живота си да улови "своята акула". Изключително красив, хубаво заснет, поетичен, метафоричен филм.

Последното предложение е филм за твореца. Всяка година имаме по една такава история. Миналата година това бе филм за боклукчия с изключителна култура, който пише романи. Познаването му на Толстой, Достоевски, Пушкин, беше такова, че не вярвах на очите и ушите си, тъй като много литератори не познават така добре тази литература.

Тазгодишното ни предложение "Шофьорът и лисицата" е за шофьор на камион, който обича животните. Опитомява лисици и снима истории с тях. Виждам това като важно послание  какво нещо е творецът. Независимо дали има такова образование, той е човек, който създава, защото не може иначе. Това е една особена социална житейска категория, за която е важно да се напомня. Както е важно да се осъзнае, че като творци, имаме важна мисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари