Увеличава се гетовизацията на света

Златина Русева подреди проблемите на хилядолетието
15 мар 2014 22:46, Петя Славова
24
 Увеличава се гетовизацията на света
Златина Русева. Снимка: София Филм Фест

До колко задълбочено познаваме световните процеси и кои са най-сериозните проблеми на хилядолетието разказва Златина Русева – утвърден у нас и в Европа документалист, който заедно с продуцента Любомир Георгиев правят фестивала „Милениум“, гостуващ и тази година на София Филм Фест.

Двамата създават и филмовата къща „Добра и лоша новина“, която освен с белгийски и френски телевизионни канали работи с хуманитарните организации „Лекари без граници” и „Солидар”. От 1986 г. Златина Русева живее в Брюксел. Една от причините да напусне страната ни е цензурата, характерна за онези години в страната ни.

Усещат ли днешните автори свободата, която имат и използват ли я?

Цензурата в съвременния свят се заменя от икономическата цензура. За да се направи един филм, трябват субсидии. Много често тези, които ги дават, налагат естетически и тематични норми. Никога не сме изцяло свободни от заобикалящия ни свят, който има своите цели и стратегии, които се опитват да ни включат и да ни впишат. В някаква степен свободата е вътрешно състояние. Нещо, което осъзнах, когато отидохме в Белгия. Там разбрах, че няма абсолютна свобода. Всяко общество има своите граници, които се налагат по различни начини и те съществуват. Всеки донякъде се бори с ограниченията, които му се налагат. Понякога и с най-добри намерения. Общо взето това е въпрос на осъзнаване на това докъде и как и доколко ти може да направиш компромис. Всеки ги прави. Без това едва ли щяхме да съществуваме и оцелеем. Важното е какви са компромисите и до колко те не ни променят генерално. По това време направих филм за Висоцки. Пътувах из Русия, когато осъзнах, че липсата на свобода е в нас самите. Ние си правим автоцензура. И най-важното е човек да се бори със собствената си автоцензура. А това никак не е лесно.

Гледа ли се източноевропейско кино в Белгия?

За съжаление много малко. Показват се от време на време отделни автори в едно ново алтернативно кино, което има своя публика от киномани. Но в по-широк план белгийските зрители не познават киното на Източна Европа. Затова направихме тази година панорама във фестивала „Милениум“, която се казва „Другата Европа“. Там включихме филми от Балканите и другите страни от социалистическия лагер, защото все пак е важно да ни познават и все още нашите страни там остават инкогнито. Изключение са Чехия, Полша и Унгария. За останалите страни се знае много малко. Това, което искаме да направим като фестивала на българската култура, който правим на есен и ще се опитаме да го разширим с културните центрове на другите източни държави. Ние имаме неща, които да покажем и са важни за нашето самочувствие.

„Милениум“ разглежда проблемите на хилядолетието. Кои са най-сериозните?

Когато започнахме фестивала със съпруга ми Любомир Георгиев – продуцент, с който до някаква степен всичко сме споделили в този живот – бяхме работили много в различни точки на света. Сблъсквали сме се с всички проблеми на хилядолетието – като се започне от екстремалната бедност, с климатичните промени, с унищожаването на природата, с образованието...

Въпросът е, че това е нещо глобално днес. Основните проблеми на базата на всичко останало са нарастващата бедност и нарушаването на екологичния баланс. Със случващата се глобализация вървят и сериозни процеси на завладяването на обработваема земя, на хранителни ресурси, които се концентрират в ръцете на малко хора. Тези проблеми са свързани. Уж се прави много, а се увеличава гетовизацията на света - един от сериозните проблеми в следващите 10-20 години.

Освен това с новите технологии светът ще се раздели на две категории. Хора, които могат да ги използват и такива, които не могат. Това е свързано с образованието.

Другият проблем е, че чисто здравословно се нарушават балансите. Изчезва огромно количество биологични видове. Използват се все повече химикали, които не са изпробвани как влияят в дългосрочен план. Това са сериозни проблеми и хората не си дават сметка, че ние сме тези, които трябва да реагираме.

Кой носи най-вече отговорност за тези процеси?

Официално само в Брюксел има 15 000 лобисти, неофициално са поне двойно повече. А кого слушат законите – тези, които могат да плащат. И в някаква степен е страшна и манипулацията чрез медиите. Информацията днес служи за дезинформация. Толкова много новини, че ни е страшно трудно да отсеем кое е истината и как да реагираме. Това води до апатичност на хората.

Насочвам усилията си към модула на живота ми, свързан с финала на „Кандид“ от Волтер – роман, който много обичам. След като героя преминава през различни изпитания и катастрофи, става ясно, че важното е да си копае своята градина. Т.е. всеки да направи нещо, колкото и малко да е то, защото съвкупността от тези малки детайли могат да нарушат или променят баланса в една или друга посока.
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
22
 
! Отговори
+ преди 5 години
Отмъщението на МОМОН към човечеството - първо му прибираш парите,после му взимаш и ризата от гърба,а накрая унищожаваш и националността му.Най-после човечеството трябва да прогледне и унищожи МАМОН и МАМОНСТВОТО.
21
3
 
28
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Работиш братле, работиш, то не става с едно поколение. Трябват 2-3 здраво да работят.
Иначе все ще си на улицата.
В гетата се събира утайката, която за нищо не е годна, защото най-вече не желае да работи.
20
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е пълна с простотии, някакви мнения на хора, които цял живот принос за 5 ст. нямат към обществото. Развитието на света през 20 век и особено последните 20-30 години е уникално. Никога в историята на света не е имало толкова много хора (и като абсолютен брой, и относително като процент), които живеят добре - а това са поне 2 млрд души (1/3), които живеят добре. Благодарение на капитализма, демокрацията, технологиите и правовата дуржава. Това е истината.
19
0
 
30
 
! Отговори
ами преди 5 години
Първо трябва да си отговорим на въпроса КОИ СА ПРИЧИНИТЕ за гетовизацията. После следва - Кой носи отговорност? И накрая - КАКВО правим, за да предотвратим упадъка на обществото и цивилизацията? Позорно бедни и безсрамно богати - това вече не е баланс, а катастрофа, разруха. Който не вярва, да си прочете историята.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е подреждане, а куп словесни кълчища.
17
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко звучи много умничко. Само не ми е ясно, защо не си го кажем направо - винаги е имало бедни, винаги е имало богати. Това е необходимо за баланса. Всичко останало е "керванът си върви, кучетата си лаят".
16
0
 
19
 
! Отговори
Симо до @13 преди 5 години
Ти си прав по отношение на статията, защото в нея наистина се споменава за нещата, които пишеш с предните постове, за общества, завладяващи света и т.н. И е нормално да се заблудиш от поста ми, който общо взето няма отношение към конкретната статия. Просто думата "гето", "гетовизация" предизвиква други болни теми в съзнанието ми и го написах импулсивно. Приятен ден на всички!
15
0
 
16
 
! Отговори
@ 13 преди 5 години
Да Симо прочетох внимателно какво си написал , отнася се за една част от днешното ни общество , рано е прощавай :)
14
1
 
21
 
! Отговори
ан преди 5 години
до 9
когато си работил здраво 20 години и си създал условия за живот в едно малко град4е и хоппрехода те оставя без работа и перспектива,а в състото време съседското хлапе направило далаверката и си купило мерцедеса ти се фука 4е и обстински съветник станало и даже сте ре6ава съдбата на града и твоя
между другото ве4е си навъртял 50 и няма6 толкова сили да запо4не6 отна4ало някъде на запад както предлага6 и помисли какво ти остава
на мен единствено да си задраскам
13
3
 
16
 
! Отговори
ОООО преди 5 години
КАКА СТАЛИНКА станала ЛИЗ БЛИЗ!!! абе поне си вземи та отгледай како две три дечица макар и африканчета вместо да разправяш как лесби било хубава работа в некма международна институция.......
12
0
 
23
 
! Отговори
Симо преди 5 години
За съжаление епилога в предния ми пост "Асоциации правете всякакви" ми изигра лоша шега. Сам споменаваш народ, народа си никога не съм споменал, че е ***. Има други, които паразитират от народи, различни общности борещи се за право и сами се капсулират в собствени общества, групи (така е устроен света). Не съм видял в слонско стадо, блуждаещи гну-та. Но съм виждал как прочистват *** с опашки, уши и хоботи. Грешно сте ме разбрали, но ... асоциации правете всякакви :).
11
1
 
20
 
! Отговори
@ читател преди 5 години
А какво правим , ако нямаш достъп до образование и израстнеш в среда където , по улиците лежат хора със спринцовки , забити в ръцете , в семейството има скандали , а навън върлува престъпност , нещо непознато в България освен ако не си *** , но все пак доста градове в Европа в това число и част от централната част на Лондон си имат своите гета , да обобщим ти си нелегален емигрант , без документи, работа и право на образование или лекарска помощ в една престъпна среда , накъде в Неделя ?
10
2
 
29
 
! Отговори
@ Симо преди 5 години
От кого паразитират българите ? Кога и кого сме поробили , на кого взехме парите ? Гетовизацията в Европа я правят същите хора , които ти даваш за пример пътеводна светлина , тези които унищожават цели държави , а след това държат гражданите на въпросните държави в гета ,в мизерни условия , без възможност за работа , образование или здравеопазване , в услуга на мафията понякога (в частност на албанската вслучая на площад Омония в Атина , Гърция), не боготвори хора, които винаги са ни мразили !!!
9
10
 
19
 
! Отговори
читател преди 5 години
Гетовизацията не се увеличава, а става по-забележима и в конфликт с останалото общество.
Статията заблуждава и е в конфликт с действителността.
Всеки образован, с добра професия, и добро възпитание се интегрира без проблем, независимо къде е - в САЩ, Дания или Франция. В гетат е боклукът, мързеливи, крадливи, необразовани, липса на всякакво възпитание, но агресивни и живиещи на наш гръб. Винаги ги е имало, но сега конфликтът с останалите нарства всеки ден.
8
0
 
34
 
! Отговори
самата истина преди 5 години
И в някаква степен е страшна и манипулацията чрез медиите. Информацията днес служи за дезинформация.Всички NGOта са впрегнати в това!
7
0
 
31
 
! Отговори
това е ЕС преди 5 години
Официално само в Брюксел има 15 000 лобисти, неофициално са поне двойно повече. А кого слушат законите – тези, които могат да плащат.
6
1
 
37
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Гетовизацията се увеличава навсякъде по света (а и ни я налагат в БГ), по една простичка причина - че вървим срещу природата. Не може един немощен, нежелаещ и неможещ да еволюира организъм (независимо какъв е), да се поддържа целенасочено от останалите организми. Ако един *** си покрадва и живее "тайно" от приемника, всичко е на приемливо, равновесно ниво, но ако приемника допълнително го стимулира, естествено е че паразита се размножава, но не и развива ... Асоциации си правете всякакви!
5
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавна сигурност и то от висшия ешалон. От 86-та е на Запад, защото Горбачов вече беше започнал да раздава бонуси на най-верните блюдолизци, да й се размине кризата, която тук ни измори. Нищо съществено не казва, а това, което казва са измислици, общо взето. Сигурно дояжда последните откраднати парички и ако се разровим, можем да открием нЕкой дЕдо-партизанин, полу-терорист.
Како, тука сме стреляни зайци, хОдо лЪжи другаде.
4
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Госпожата да се научи да прави пари от филмите си, защото никой не е длъжен да и налива за творческите напъни
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доста важни неща казва, но в демокрацията вече всеки говори, а никой не слуша. Може ли да има и резултати