Награждават проф. Вера Найденова на София Филм Фест

Тя ще представи първия филм от ретроспективата на Бела Тар
18 фев 2016 13:00, Петя Славова
3
Награждават проф. Вера Найденова на София Филм Фест
Проф. Вера Найденова с актрисите Мария Статулова и Илка Зафирова. Снимка: архив, Булфото
Дейна и изтънчена, вече повече от пет десетилетия професор Вера Найденова е сред най-авторитетните фигури във филмовата гилдия. Родена на 13 септември 1935 година, през 2015 тя отпразнува своя 80-годишен юбилей. Професор Найденова неуморно анализира и систематизира кинематографичния процес, преподава на студенти, издава книги, активно участва във фестивали. Тя щедро раздава опит, ерудиция и очарование и неизменно заковава интереса на аудиторията в текстове, лекции, неформални разговори.
 
По време на 20-ото издание на София Филм Фест тя ще получи Специална награда за своя принос към киноизкуството.
 
Завършила е Българска филология в СУ „Климент Охридски” и театрознание. Тя е доктор на изкуствознанието по проблемите на киното, пише от 1962 година.  Автор е на книгите „Актьори на българското кино”, „Човекът от екрана”, „Керваните на киното пътуват", „Георги Георгиев-Гец”, „Кино познато и непознато”, „Екранизацията – вечен спор?”, „"Унгарското кино 1968-2004”, на студията „Към портрета на Акира Куросава” в книгата на Куросава „Нещо като автобиография или потта на жабата” (1989), „Съвременният киносвят” (2010), „Българско кино: По следите на личния опит” (2013), „Фестивалът Кан” (2015), на статии, рецензии, предавания по радиото и телевизията.
 
„Сега киното се стопи в живота на множеството екрани и медии, но то пак ще се избистри, пак ще се върне към себе си, може би в по-малък мащаб, но сериозно - около големия екран, в тъмната зала, - оптимист е професор Найденова. - Променена е и кинокритиката. Някога се пишеше по различен начин, но то беше общ стил, преди да бъде социалистически - с лозунги, идеологеми… по-сложно, по-теоретизирано. Цялата култура се промени към по-демократично изразяване, заради отварянето към масовия човек, няма за какво да се сърдим. Аз никога не споря с хората за вкуса им, особено с хора извън моята професия. 
 
Кинокритиката не е нищо друго освен медиатор между творците и публиката. След като започнах да чета повече японска литература и философия, осъзнах и завинаги, че това е само утопия – че можеш да повлияеш на някого за нещо.”
 
За българските кинотворци професор Вера Найденова е неизменен коректив. Тя е първият носител на наградата на Българската филмова академия за цялостен принос към кинокритическата мисъл в България. На ХХІІІ МФФ „Любовта е лудост” професор Вера Найденова беше удостоена и със Специалната награда за цялостен принос към българското кино. 
 
На 2 март, в Дома на киното тя ще представи първия филм от ретроспективата на специалния гост на фестивала Бела Тар „Семейно гнездо” с начален час 18.00.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
До Герберски подлогиЩом има подкрепата на Американска фондация за България значи е световно известна рзбирш ли!?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
титан е тя!
1
0
 
1
 
! Отговори
Герберски подлоги преди 8 години
Кой ви знае?