"Кеймбридж" през погледа на Елдора Трайкова

Филмът в документалния конкурс на СФФ
9 мар 2016 09:22, Петя Славова
0
"Кеймбридж" през погледа на Елдора Трайкова
Кадър от "Кеймбридж". Снимка: София Филм Фест
Документалната програма на 20-ия София Филм Фест отново е динамична и мултикултурна смес от награждавани и провокативни филми, разделени в две категории - конкурсни и извънконкурсни - и показват най-значимото от световното документално кино. Както всяка година, в селекцията влиза и едно силно българско участие.
 
„Кеймбридж” на Елдора Трайкова е тазгодишният избор за български документален филм в конкурса. Добронамерено и шеговито озаглавен като едно от прочутите английски университетски градчета, той ни запознава с култовата роля, която образованието играе в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България.
 
Селото е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и се води с най-голям процент завършили висше образование. Филмът е сниман в продължение на една година и представлява плавен и топъл човешки разказ за надмогването на ограничаващите условия на селото и мотивиращата сила на образованието.
 
„В Долни Цибър повече от 90% от населението са цигани. Те преследват личната си образованост. От много години за ромите в селото образованието е основен смисъл и ценност на живота. Не се оплакват. Срещнах и снимах пенсионери, яки, искат да работят и работят, каквото има. Искат да ходят на училище, за да довършат образованието си. Училището в това село привлича хората, мотивира ги.” обяснява Елдора Трайкова в интервю пред Юлиана Методиева. 
 
Елдора Трайкова е кинодокументалист с над 40 филма зад гърба си – познати и награждавани в цял свят. „Неонови приказки” (1992) получава Голямата награда на Фестивала в Тампере и Наградата за документален филм на Би Би Си Фест, „Летящи чинии над село Ключ” (1987) е представен на фестивала в Монреал, „Златен ритон” за „Положителни емоции” (2007), а „За хората и мечките” (1996) е с номинация за наградата „Йорис Ивенс” на Международния фестивал в Амстердам.
 
„Кеймбридж” получи Наградата на град Пловдив на фестивала „Златен ритон” 2015. Творбата на Елдора Трайкова беше българският филм, представен в International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) – най-реномираният форум за документално кино в Европа, който от 1988 година представя и промотира активно най-важните, провокативни и разтърсващи документални творби от цял свят.
 
„Исках да покажа безвремието. Реката протича, както сезоните минават-отминават… През пролетта реката ги залива, зимните условия са тежки. Но тъкмо в този природен фон се срещаме с читави хора. Като отгърнем пластовете и ги забелязваме.“ – разказва Елдора Трайкова.
 
Сценарият на филма е дело на Асен Владимиров, който е и продуцент. Зад камерата е Емил Христов.  

„Кеймбридж” може да видим на 14 март във фестивалния дом на документалното кино – Френски институт, зала „Славейков” от 18,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари