Може ли трансексуална да е балерина в "Момиче"

Филмът на Лукас Донт на София Филм Фест
28 яну 2019 12:07, Петя Славова
25
Може ли трансексуална да е балерина в "Момиче"
Снимка: София Филм Фест

Пълнометражният дебют "Момиче" на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е разказ за мечтите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина.

"През 2009 година прочетох статия в белгийски вестник за момиче, родено в тяло на момче, което повече от всичко искаше да стане балерина. Историята толкова ме порази, че продължих да мисля и да се връщам към нея и след години. Влюбих се в това момиче.

За мен тя беше пример за сила и кураж и тогава си казах, че ако направя игрален филм, искам той да бъде за нея, - разкрива идеята си за "Момиче" Лукас Донт. -  Когато с Анджело Тийсенс завършихме сценария, знаехме, че ще бъде изключително трудно да намерим някой, който да поеме предизвикателството на главната роля. Започнахме кастинг през май 2017 година и се срещнахме с над 500 младежи - момичета и момчета, но нашият човек не беше сред тях.

След това с хореографа Сиди Ларби Черкауи направихме кастинг с танцьори. И един ден през януари 2018 година в стаята влезе момче на име Виктор Полстър. Той притежаваше всички качества, които търсехме: невероятен танцьор, много естествен и елегантен и само на 15 години. „Момиче” е неговият първи актьорски опит.

За изпълнението си във филма Виктор Полстър получи наградата за най-добър актьор в конкурсната програма "Особен поглед" на Кан, а филмът беше отличен и с приза на ФИПРЕСИ, както и с "Queer Palm".

Тогава "Variety" писа, че "Момиче" е "поразителен дебют, както за режисьора Лукас Донт, така и за изпълнителя на главната роля Виктор Полстър".

Филмът получи признанието "Европейско откритие" на Европейските филмови награди и още 13 отличия на авторитетни кинофоруми в целия свят, а през март ще го видим в програмата и на 23-тия София Филм Фест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Само засега преди 5 години
До еЗасега да, но скоро и гледането на тези извратености може да стане задължително
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредната класна статия от селското изчадие. можеш ли поне да си оправиш правописа уе, мазен туч?!
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А другарката Нинова как я водят за жена? Ами другарката Дърев(а)? Що пък Иван да не е балерина...
18
3
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
Аз пък знам едно момиче 120 кила и то иска да е балерина. Защо я дискриминират. Не могли да я премятат момчетата. Ми ще се намери начин. Ще и намерят щангист-балетист. Аз пък искам да съм първи в ранглистата -пред Джокович. Какво като съм на 60г. що ше ме дискриминират. Неспаредливо е.
17
4
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Добре де винаги е имало полово и хормонално объркани хора. Защо обаче те трябва да ни бъдат представяни като нормални пък другите да са нещо не по-реда си. Жалко за това момче дето иска да става балерина както и жалко за момиче дето иска да вдига тежести. Какво толкова не може да им се начуди Европа на такива хора.
16
5
 
19
 
! Отговори
аз преди 5 години
Сериозно започнах да се страхувам за бъдещето на сина и дъщеря ми... напълно нормални, палавник и принцеса.... дали ще намерят място в този извратен свят?
15
3
 
12
 
! Отговори
е преди 5 години
Още имате право да не го гледате!
14
3
 
21
 
! Отговори
G преди 5 години
"момиче, родено в тяло на момче"...това ми звучи като заек роден в тяло на човек и най-вече като на човек с психично разтройство. Явно много от т.нар. "артисти" търсят бързата печалба и хващат мейнстрийм вълната бълвайки глупости, изкарвайки ненормалното нормално, борци и ударници на новия обществен строй.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката да го пратят да работи в някой гей бар. Добре ще припечелва.
12
5
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Евроатлантическото общество е едно болно общество. Факт !
11
3
 
14
 
! Отговори
ааууу преди 5 години
В отговор на заглавието:Може само ако Франкенщайн си е свършил хубаво работата и да не си личи, че туй нещо е имало някога ***.
10
3
 
32
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
Може, даже ще вземе и награди.Ето какво казва Димитър Маринов (филм "Зелената книга"):"В момента в САЩ до такава степен полюсите са обърнати, народът до такава степен е ненормален, че аз съм тук вече от 29 години и такова нещо не съм виждал. Заради политическата коректност и *** културата всички ценности се унищожават и никой не гледа филмите като изкуство, важно е има ли в твоя проект гей, черен, азиатец или латино. Ако няма, значи си расист. Ако си бял и си мъж, ти си нарочен. "
9
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката не момиче - това е тинейжър. Отблъскващо.
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може на филма, но в реалността все още има дискриминация.
7
4
 
33
 
! Отговори
Хах! преди 5 години
Какъв триумф на евро-атлантизма, дами и господа!
6
5
 
25
 
! Отговори
На Иван брат му преди 5 години
Европейски ценности!
5
5
 
33
 
! Отговори
11 преди 5 години
Повърнах.
4
6
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ако не се спъва в оная си работа защо не
3
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендъризъм в действие!
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом силовак от бригадите може да е премиер...