Кой ще спечели Международният конкурс на СФФ?

Днес е официалната церемония по награждаването
6 юли 2020 16:52, Петя Славова
0
Кой ще спечели Международният конкурс на СФФ?
Снимка: София Филм Фест

София Филм Фест продължава и на 6 юли. От 19.45 на Платформата А6 (НДК) е официалната церемония по награждаването на победителите в конкурсните програми на 24-тия София Филм Фест - Лято.

Непосредствено след церемонията, зрителите и гостите ще могат да гледат премиерно копродукцията на Белгия, Нидерландия, Хърватия и България "Босият император" на режисьорския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

Филмът проследява историята на белгийския крал Николас III, който е прострелян в ухото по време на злощастен инцидент в Сараево и се събужда на хърватски остров в санаториум, който някога е бил лятна резиденция на Тито. От Виена пристига делегация, предвождана от властната д-р Илзе Щрохайм – архитект на националистическата Нова Европа. Тя носи сензационната новина, че кралят на Белгия ще стане първият император на Европа. На краля му омръзва други да решават съдбата му и взeма нещата в свои ръце.

В специалната рубрика "Интервю без автограф" онлайн в днешния ден ще имате възможност да се срещнете чаровната Джесика Удуърт - един от режисьорите на "Босият император".

В Дома на киното още в 18.00 часа може да гледатe един от хитовете в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест - "Господ съществува, името й е Петруния" на македонската режисьорка Теона Стругар Митевска. Филмът получи Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 година и е представен в специална фестивална програма заедно с още номинирани заглавия в партньорство с екипа на Наградата ЛУКС и Бюрото на Европейския парламент в България.

 Филмът е разказ за един малък македонски град, в който всяка година през януари свещеникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Според вярванията този, който намери кръста, ще се сдобие с благополучие и успех. Безработната млада жена Петруния съвсем случайно успява да извади кръста, но нейните съперници изпадат в ярост – жена е дръзнала да постигне това, което те не са успели. Петруния настоява, че има пълното право да бъде победител и отказва да върне кръста... Не пропускайте провокативната история на Теона Митевска на голям екран.

От 20.30 часа в Дома на киното може да гледате българския филм "Писма от Антарктида" на режисьора Станислав Дончев с участието на актьорите Ирмена Чичикова, Симеон Ангелов, Диана Димитрова, Мая Бабурска, Иван Стаменов и със специалното участие на проф. Христо Пимпирев.

 Историята е повече от завладяваща: Диана е самотна майка, която не може да съобщи на осемгодишния си син Ники, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже детето, че баща му е на експедиция в Антарктида, и от негово име му изпраща писма и колети. Илюзорният свят първоначално кара Ники да се чувства щастлив, но постепенно лъжата се разраства и децата в училище започват да се подиграват на измислените му истории за Антарктида. Ники става агресивен и това привлича вниманието на учителката му - тя прави проверка и разбира истината за смъртта на баща му.

В Балканския конкурс на фестивала участва филма на Фатос Бериша "Летящият цирк". Всеки момент в Косово ще избухне война. Малък театър в Прищина е последната обществена институция, която ще бъде затворена. Четиримата млади актьори от пиесата „Летящият цирк“, вдъхновена от легендарния британски сериал "Летящият цирк на Монти Пайтън", виждат как плакатът на постановката е свален от стените на театъра. Представлението им е поканено на театрален фестивал в Албания, но пътищата са опасни, а актьорите нямат паспорти, за да преминат границата. Тогава те разбират, че Майкъл Пейлин от трупата на „Монти Пайтън“ ще снима филм в Албания
по време на фестивала и не могат да устоят на идеята, че имат възможност да се срещнат със своя идол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари