Какво да гледаме на София Филм Фест днес

Ето прожекциите в кината
15 мар 2021 13:06, Петя Славова
1
Какво да гледаме на София Филм Фест днес
Кадър от "Преди края". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест на 15 март продължава в кино "Люмиер". От 18.30  е прожекцията на "Преди края" на режисьорката Елдора Трайкова - впечатляваща история за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е залежи от въглища, открити на негова територия и необходими за работата на няколко ТЕЦ в промишления комплекс "Марица-изток". Филмът е носител на наградата "Златен ритон" за най-добър български документален филм през 2020.

От 20.30 Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, "Тенекиеният барабан", режисиран от Фолкер Шльондорф, разказва за възхода и рухването на Третия Райх, видян през очите на малкия Оскар. В рамките на фестивала зрителите имат възможността да гледат режисьорската версия на филма, представена ЛИЧНО от неговия режисьор Фолкер Шльондорф!

Програмата стартира в Дома на киното от 18.00 часа с "Разлом", участващ в Международния конкурс на СФФ, е първият пълнометражен филм на унгарския режисьор Балаш Краснахоркай. 17 години по-късно акушер, напуснал родното си село, се завръща на Великден за погребението на баща си и се оказва изправен пред отговорността за съдбата на собствения си син, за чието съществуване не е знаел до момента. Това го връща рязко в мрачния и непримирим свят, който е оставил след себе си. Ще бъде прожектиран също "Еди кой си" на режисьора Милко Йовчев, част от конкурса за български късометражен филм.

От 20.45 часа е "Черната котка" - втора пълнометражна творба за иранския режисьор Карим Мохамад-Амини. Филмът е разказ за реалността и настоящето през погледа на новото поколение в Иран – млади хора, които са в неизбежен сблъсък с традиционната консервативност. Ще бъде прожектиран също "Заклинание" на Виктория Караколева, част от конкурса за български късометражен филм.

В  кино "Одеон" от 18.30 е прожекцията на "Концентрирай се, бабо" - филм на босненския режисьор Пиер Жалица. Членовете на голямо семейство, разпръснато из бивша Югославия, се събират около смъртното легло на възрастната майка. Прогнозите на семейния доктор, че смъртта ѝ е въпрос на минути, не се оправдават.

От 20.30 часа е най-новият филм на Раду Жуде, режисьор-откритие на София Мийтингс. "Главни букви" става част то балканския конкурс на фестивала. В основата на филма е истински случай от преди 40 години в Румъния по време на режима наЧаушеску. В провинциално градче се появяват тебеширени графити, написани с главни букви. Тайната полиция открива, че "терористът" е 16-годишен студент, който е обвинен в ужасно престъпление – стремеж към свобода.

Във Френски институт – Кино "Славейков" от 18.30 може да гледаме "499". Пет века след като Кортес завладява империята на ацтеките, режисьорът Родриго Рейес прави едно от най-значителните изследвания на системните ефекти на колониализма в Мексико. Като смесва художествена измислица с реални факти, "499" поема по следите на конкистадор, отправил се на пътешествие по пътя на испанската армия от бреговете на Веракрус до Теночтитлан.

Пак там от 20.30 часа е "Майка ми се е омъжила по една снимка на баща ми". Филмът  разказва режисьорката Фирузе Хосровани в началото на този изключително личен документален филм. Тя обаче не говори метафорично. "Рентгенова снимка на едно семейство" документира конфликтите в иранското общество и последиците от революцията през 1979 г.

В Културен център "G8" от 19.00 часа е прожекцията на "Туве". Филмът разказва за личния живот и творческия път на художничката Туве Янсон. Желанието за свобода е подложено на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот и така се раждат легендарните "муминтроли". Филмът ще бъде представен с обръщение към публиката лично от неговата режисьорка Зайда Бергрот.

В Евро синема от 18:30 може да гледаме "Зимен сън" на турския режисьор Нури Билге Джейлан, със "Златна палма" от Кан, е дълбока камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, в малко селце, полупразно извън сезона. Филмът ще бъде представен с обръщение към публиката ЛИЧНО от неговата продуцентка Зейнеп Атакан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари