"Животът на Данте" и още истории на София Филм Фест

Програмата за 18 март
Обновена: 18 мар 2021 16:46 | 18 мар 2021 16:16, Петя Славова
0
"Животът на Данте" и още истории на София Филм Фест
Кадър от "Животът на Данте". Снимка: София Филм Фест

Програмата на 18 март от София Филм Фест продължава в кино "Люмиер" от 18:00 с "Горбачов. Рай". Филмът разказва за Михаил Горбачов, 89-годишният бивш лидер на Съветския съюз, се среща в къщата си край Москва с руския режисьор Виталий Мански. В неангажираща атмосфера те обсъждат трудни теми, докато Горбачов прави равносметка на живота си. Продукцията е важен поглед към миналото.

От 20.30 часа е "Животът на Данте". Героят загубва смисъл след смъртта на майка му и неговото пенсиониране. Единственото, което го мотивира да продължи да живее, е да отмъсти за съдбата на майка си. Случайността го среща с Рая – дали тя ще провокира желанието за отмъщение или ще го накара да прости? Във филма на Димитър Радев участват Владимир Пенев и Радина Боршош.

От 18.00 часа в Дом на киното е прожекцията на "Розовият облак" -  дебютният филм на Юли Жербазе. Джована и Яго са привлечени един от друг, след като се запознават на парти. Когато тайнствен смъртоносен облак надвисва над града, те са принудени да разчитат само един на друг. Месеците минават, цялата планета е под карантина,двамата трябва да преодолеят различията, които заплашват да ги разделят.  Ще бъдат прожектирани също "Карантина" и "Айва", част от конкурса за български късометражен филм.

Пак там от 20.45 часа може да гледаме "Неподвижен". 26-годишен писател решава да спре и да не излиза никога повече от леглото. Младият мъж пише книгата си и размишлява. Неговите близки не разбират егоцентричната
му постъпка, а необичайното му решение, естествено, има последствия. "Неподвижен" е вторият пълнометражен филм на монголския режисьор Бямба Сахя, стартирал като проект на София Мийтингс. Ще бъде прожектиран също "Любов по време на туризъм", част от конкурса за български късометражен филм.

От 18.30 часа в кино "Одеон" гледаме Хавиер Бардем в главна роля във филма на Сали Потър "Пътищата на живота". Историята проследява ден от живота на един мъж - нарисувана е моментна картина на мозайката от алтернативни животи, които героят би могъл да изживее. С участието на Салма Хайек, Ел Фанинг и Лора Лини.

От 20:30 пак там ще се прожектира "Никога рядко понякога винаги" разказва за търпелива и скромна тийнейджърка, касиер в провинциален супермаркет в Пенсилвания. Изправени пред нежелана бременност
и невъзможност за прекратяването ѝ в родния щат, тя и нейната братовчедка Скайлър едва успяват
да съберат малко пари, опаковат си багажа и се качват на автобуса за Ню Йорк. Само с адреса
на клиниката в ръка и без никакъв подслон, двете момичета смело се впускат в непознатия град.

Във Френски институт - кино "Славейков" от 18:30 е "Фелинополис" на Силвия Джулиети ни приветства в света
на Федерико Фелини. Реалността зад кулисите на неговите филми, запечатана от скрита камера, става достъпен за широката публика след повече от 40 години.

От 20:30 часа е прожекцията на "Фасбиндер: Ужасното дете" - Живот и творчество в състояние на постоянна лудост. Режисьорът Оскар Рьолер е създал безкомпромисен портрет на един режисьор, оставил дълбока следа в историята на киното: Райнер Вернер Фасбиндер.

В Културен център Г-8 от 19.00 часа е документалният разказ на Петра Еперлайн и Майкъл Тъкър "Бележки за Хитлер" деконструира "легендата" за Хитлер, оживяла десетилетия след смъртта му .

В Евросинема от 18.45 е прожекцията на "Студена война" на полския режисьор Павел Павликовски. Творбата е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век.

В кино "Влайкова" от 20.00 часа е "Начало". В замряло провинциално градче общност на "Свидетелите на Йехова"
е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. "Беше ми интересно какви са мечтите на Яна, ако има такива? От какво се отказва, когато се съгласява да се ожени за лидера на религиозната група?" – споделя режисьорката Деа Колумбегашвили. Стартирал от София Мийтингс, грузинският филм получи една златна и три сребърни раковини
на международния филмов фестивал в Сан Себастиан 2020.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари