"Срещни киното" със София Филм Фест

Есенното издание ще се проведе от 14 до 30 септември
9 сеп 2021 18:45, Петя Славова
1
"Срещни киното" със София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

"Срещни киното" е мотото на тазгодишното есенно 25-о издание на София Филм Фест, което ще се проведе от 14 до 30 септември.

"Фестивалът е витрината на това, което правим зад нея. СФФ е мястото, което събира нашата любов към киното вече 25 години", заяви Камен Балкански, ръководител на "Творческа Европа" и допълни, че това е събитието което представя българските продукции и тези от международната сцена.

"Не е тайна, че тази година е изключително сложна за българската киноиндустрия. Надеждата ми е, че в най-скоро време ще се отпуши блокираното финансиране на всички – филми, филмови събития, разпространения и покази. Нещо, което в момента е проблем за цялата индустрия. Получихме уверението, че нашите квалификации за държавна помощ вече са потвърдени от ЕК, обясни още Камен Балкански.

Директорът на фестивала Стефан Китанов разясни на специалната пресконференция в Дом накиното, че по време на прожекциите залите ще са пълни едва на 30%, защото организаторите имат грижа към здравето на зрителите. "Надявам се да съпреживеем киното както винаги сме го правили", заяви той.

Още по темата

"Програмата включва не само ново кино, а и се връщаме към някои знакови теми на фестивала.", допълни той.
Една от програмите е ретроспектива на финландския режисьор Мика Каурисмаки.

"Наблюдавайки ситуацията в България и Финландия, изкуството изигра огромна роля в корона кризата, макар и да бе изправена пред големи предизвикателства", обяви посланикът на Финландия у нас. , Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос.

"Мика Каурисмаки няма нужда от специално представяне, тъй като е познато задълбоченото му творчество. Аз съм израснала с неговите филми и той, заедно с брат му Аки Каурисмаки са авторите, които до голяма степен предопределиха възпитанието на нашето поколение. Ще видим някои от най-важните му филми, от които и до ден днешен мога да рецитирам част от диалозите им. За нас е радост, че Мика Каурисмаки ще пристигне в София и съм сигурна, че ще оцените неговите филми", каза още посланикът на Финландия у нас.

Другото предложение от Финландия е "Туве" на Зайда Бергрот и сценарист Ева Путро. "Този филм засяга две много важни теми. Първата е, че е портрет на една жена, която успява да пробие в свят, в който жените още не са припознати като хора на изкуството. Втората е, че в този филм се говори на шведски, който е втори официален език във Финландия и около 6% от населението го говорят като майчин. Това показва приемствеността между различните структури на обществото на Финландия", уточни още Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос.

Още една ретроспектива може да видим в рамките на фестивала. Тя е на немския документалист Андрес Файел, който  ще представи филмите си "Бойс" и "Екоцид" във филмотечно кино "Одеон". "Във времена на фалшиви новини и медийно изкривяване, които диктуват обществения дискурс, този автор е един от малкото, които по никакъв начин не манипулират материала, който представят пред нас", уточниха от Гьоте институт и допълниха -. "Андрес е човек, който прекарва години в проучване на своите обекти. Пример за това е "Бойс". Стотици часове документален материал са натрупани в рамките на трите години проучване."

Откриването на фестивала е с  "Брайтън 4" - най-новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който лично ще дойде в София, за да представят творбата. Акцент на форума е и новата продукция на Мина Милева и Весела Казакова "Жените наистина плачат", чиято премиера се състоя в програмата "Особен поглед в Кан.

Ще ни гостува и руският режисьор Иля Хржановски с провокативния проект "ДАУ.Наташа". Сред специалните гости на фестивала, които ще представят последните си филми, са унгарската актриса и продуцент Оршоя Тьорок-Ийеш („Градът на съкровищата“ на Саболч Хайду), словашките режисьори Мартин Шулик ("Мъжът със заешките уши"), Рудолф Бирман и Мариана Ченгел–Солчанска ("Боклуци"), арменският режисьор Гарин Хованисян ("Не съм сам").
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Народа е на домашно кино с домашно вино :))