Дивият Аксел Роуз

През годините легендарната рок звезда се прочу с хитове и изцепки
Обновена: 17 апр 2012 10:33 | 4 мар 2012 10:26,
74
Дивият Аксел Роуз
Култовият Аксел Роуз ще пее на 8 юли на стадион Васил Левски в София. Снимка: Dnes.bg

В началото на юли българската публика за първи път ще види на живо Guns N`Roses, в рамките на очертаващия се като доста интересен фестивал Sofia Rocks 2012. Да, не в оригиналния си състав, но начело с едно от най-големите имена в музиката - Аксел Роуз.

Преди няколко седмици той навърши 50 години, но продължава да бъде едно от най-дискутираните и обичани имена в рока. Освен с чудесните си изпълнения, той е колоритна личност и извън сцената.

През годините често попада със своите изцепки не само в медиите, но и в полицейските сводки.

Още не на върха на славата, Guns N`Roses започват да предизвикват много дискусии и спорове. В парчето "One In A Million" от втория им албум, Аксел напада както чернокожите, така и хомосексуалистите, като казва на „негрите” „да се махнат от пътя му”, а на „педалите”, че "разпространяват болести”.

Oбвинен в насаждане на ксенофобски и хомофобски идеи, той опитва да се защити, но по-късно признава, че песента наистина е написана като атака срещу тези групи. Причината е, че е имал неприятни преживявания с техни представители в младежките си години и особено заради предположенията за насилие към него от страна на баща му, когато е бил още бебе.

Докато бандата подготвя третия си албум, работата по който е забавяна често заради пристрастяването на тогавашния барабанист Стивън Адлър към хероин, Guns N`Roses се отправят на легендарното им турне "Use Your Illusion". То продължава година и половина и е съпътствано от множество инциденти.

Още по темата
По време на техен концерт през 1991 в Мисури, Аксел забелязва човек в публиката, който заснема с камера изпълнението им. Подканва охраната да действа по въпроса, и след като те не го правят, певецът сам се хвърля в публиката и отнема камерата от фена. След което обявява край на шоуто и групата си тръгва.

Побеснелите фенове организират безредици, при които са пострадали близо 60 души, а щетите са оценени на около 200 000 $. На Аксел са повдигнати обвинения за насърчаване на безредици, които водят до санкция и забрана на групата да свири повече в Сейнт Луис.

Подобни безредици се повтарят и на следващи концерти от тура, след като по различни причини Аксел отменя още изпълнения в началото или в средата им, като най-значимите са в Монреал през 1992, когато феновете буйстват по улиците на града след проваления концерт и причиняват щети за над 400 000 $.

По това време Роуз доста често прекалява с алкохола преди шоутата и закъснява за много от тях, като някои от изпълненията на бандата започват с часове по-късно от планираното.

Интересен факт е, че по време на изпълнението им на "November Rain" на 30 ноември, 1992 в Богота, Колумбия започва да вали дъжд над града, който спира с края на парчето.

Скоро след излизането на големите албуми "Use Your Illusion I" и "Use Your Illusion II", проблемите на бандата се задълбочават. Старият приятел на Аксел – Изи Страдлин (Izzy Stradlin), напуска и по-късно посочва като една от причините затова сложната обстановка на работа в бандата, свързана с постоянното закъсняване или отсъствие на фронтмена.
Аксел отново се дъни в следващия албум на групата "The Spaghetti Incident?", съставен от кавъри. Той включва без знанието на останалите членове песента "Look At Your Game, Girl". Тя е написана от Чарлз Менсън – известния американски убиец и лидер на комуната Семейството Менсън, отговорна за поредица убийства в Щатите през 60-те години.

В следващите месеци оригиналният състав на бандата съвсем се разпада, след като Аксел еднолично решава да уволни Гилби Кларк (Gilby Clarke) през 1994, което напълно разваля отношенията между членовете на групата. Първо Слаш през 1996, а по-късно и Мат Соръм (Matt Sorum) напускат Guns. В следващите години Аксел замества старите членове с нови и постоянно отлага излизането на новия албум на бандата. "Chinese Democracy" излезе едва през 2008, след 15 години суша.

По отношение на връзките си Аксел е също толкова неуспешен в опазването им, колкото и в опазването на култовата банда. С няколко от жените, с които е по-дълготрайно обвързан, той се опитва да стигне до брак, но успява единствено с Ерин Евърли. Именно за нея той пише голямото "Sweet Child O` Mine". Тя дори разказва в едно интервю, че в деня преди сватбата им в Лас Вегас, Роуз се появил пред къщата й с оръжие и заплашил, че ще се самоубие, ако не бъде с нея.

Бракът им обаче издържа едва месец. По-късно те се събират за кратко, Ерин забременява, но впоследствие губи бебето. Това оказва сериозен ефект върху Аксел, който по това време вече се надява да установи семейство.

Друга известна негова любов е топ моделът Стефани Сиймор, която участва в клиповете към "November Rain" и "Don`t Cry".

По-късно Аксел има няколко дела в съда за насилие срещу двете, а Евърли заявява, че Аксел е вярвал в даден момент, че двете са били сестри в миналия си живот и сега се опитват да го убият.

Въпреки общите впечатления, Аксел не злоупотребява с наркотици колкото своите рок колеги след като достига върха на славата с бандата си. В първите години на известността си той често прекалява, но с течение на времето се отдръпва от наркотиците и въпреки че не ги отрича, неведнъж казва, че няма да позволи да се пристрасти както повечето големи имена в рок музиката по това време. В началото на 90-те той започва все повече да се интересува от хомеопатична медицина.   

Въпреки всичките си прегрешения, Аксел има и много достойни изяви през годините. След като през 1988 на фестивала "Monsters Of Rock" двама човека загиват, премазани от тълпата от 107 000 души, вилнеещи на "It`s So Easy", Роуз става много внимателен в това отношение и много пъти в по-нататъшната си кариера сам следи и дава указания на охраната за опасни фенове и други проблеми в публиката. Многократно е спирал свои изпълнения за да покаже лично някой проблемен фен, който да порицае и отпрати от шоуто. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
patience преди 12 години
Рокаджия! Ти май нищо не знаеш за гънс.Къде ги търсиш старите кучета като те отдавна си имат други групи.Дизи Рийд все още си е в групата и живот и здраве ще го видим на 8ми.А що се отнася до Аксел - пусни си някое клипче на гънс от 2011 да видиш дали има нужда от кислородна маска.Гънс ен роузес и Иги Поп в един ден - това ще е концерта на 2012!
59
8
 
3
 
! Отговори
рокаджия преди 12 години
Защо няма информация кои ще са участниците в Гънс? - Ако няма поне един от тези: Слаш,Дъф Маккагън,Изи Страдлин,Стивън Адлър,Дизи Рийд,Гилби Кларк,Мат Соръм...то какъв ще е този Гънс...? Пародиен или Бутафорен? А осигурихте ли кислородна маска зад сцената за Аксел? Дано не фърли топа до концерта...Стискам палци!
58
2
 
3
 
! Отговори
фен на Роуз преди 12 години
Браво! Аз мислех, че ще дойде кат стане на 80...Но заслугата е вероятно на Евелина Костова, съпруга на откривателя на Гънс енд Р...Том Зутаут...Свиит чайлд оф майн...на живо! Уау! Невероятно!
57
5
 
11
 
! Отговори
Азис преди 12 години
Не го пускайте тоя в БГ,ще ми пострада имиджа!
56
50
 
1
 
! Отговори
аксел палячото преди 12 години
Това бостанско плашило ли ще идва в София ??? Браво на палячото смешен ! Този *** си остава комирът на смешната превзета рок анд рол ***. По смешни са даже и от чалгарите !!!!!!
55
3
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
Братле .. земи да смениш тревата .. не ти влияе добре .. ; )
54
3
 
3
 
! Отговори
Аксел преди 12 години
На вечно възмутените любители на снимки и картинки, подарявам: албумче с културисти от 1968г.,сватбения си албум от1977г. и блокче за оцветяване.
53
3
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
Не знам как е написано това, но американците слагат месеца първи и 06-02-1962 е втори май 62-ра.
52
2
 
18
 
! Отговори
Валери преди 12 години
М/у другото Аксел е голям чешит и много откачено ***, но в добрия смисъл на думата, бил се е много и то известни личности като Дейвид Бауи например, когото нокаутирва, имам им биографичната книга и в нея са описани нещата за тях от първа ръка в директни интервюта с тях и то в не официални ситуации, например когато членовете на бандата са си у тях и пият здраво като Слаш например и за другите разбира се, авторът на тази книга буквално проследява живота на групата за няколко години.
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Unikalen, skoro go gledah v Chicago. Nqma takuv koncert :)
50
1
 
9
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
06.02.1962 е ШЕСТИ ФЕВРУАРИ, сега е март месец ;)
49
8
 
2
 
! Отговори
??? преди 12 години
"Странно......Преди няколко седмици той навърши 50 години.....да ама не ще ги навърши утре роден е на 06 02 1962 г.
48
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този е станал егати изкуфелия дядка :-) иначе за времето си Гънс бяха яки
47
2
 
10
 
! Отговори
Ди преди 12 години
Между другото снимката СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е НА ДНЕС.БГ Айде да не ви вадя кой и къде я е снимал ;)
46
1
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
точно Аксел е, не се нагласай да се харесаш на хората :))))) смениха я вече снимката изпусна момента
45
1
 
33
 
! Отговори
:) преди 12 години
Преди ден написах, че Софка Маринова не може да пее и е проста и ме досрамява от нея и ме блокираха за два дена...!!!!!!От тоя сайт най-обичат чалга, така че не се учудвам, че са объркали снимката. Как са му написали името вярно на Аксел не знам!?Сега сигурно пак ще ме блокират ...нали е демокрация.
44
7
 
10
 
! Отговори
ALBOBO преди 12 години
Това ако е Аксел Роуз, Аз съм Барак Обама. сменете снимката това е Richard Branson шефа на Virgin. ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА *** журналисти така да ги объркате
43
3
 
18
 
! Отговори
Joey преди 12 години
Въпреки че писах e-mail на редакторите, никои не се преви труда да смени снимката!!! Бездарен и некъдърен сайт, формиран от неграмотни журналисти, на които животът им е Поп Фолк!!!!
42
1
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Насето изпи шеста бира и се усети, че няма да изтрезнее с бира... След седмото кафе се оказа, че е объркал снимките.
41
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Ам' чи готинко преписани избрани абзаци от статията за Гънс в Уикипедия.Пеканов барем да беше избрал някой сайт, който не излиза на първо място в Гугъл, като напишеш "Гънс".Но този днес.бг така или иначе не се бори за награда за серзиона журналистика, камо ли музикална, така че колкото-толкова.