Зелената партия иска инспекция от ЕК за строежа на завод

От Зелената партия отново алармират за един особено сериозен екологичен проблем на община София
11 мар 2008 10:38,

От Зелената партия отново алармират за един особено сериозен екологичен проблем на община София, а именно проблема с преработката на твърдите битови отпадъци (ТБО).

Новото ръководството на столичната община начело с генерал Бойко Борисов вече три години нищо не направи по този въпрос. От средата на миналата година започна да се прокрадва информация, че ще се строи инсталация за брикетиране на ТБО или завод за директно изгаряне – инсинератори, казват от Зелената партия.

Те напомнят, че „в края на месец февруари в България пристигнаха представители на Европейската комисия начело с Карстен Расмусен. В българската преса излезе съобщение, че представителите на европейската комисия са посетили две от площадките, посочени в „Стратегията за управление на отпадъците на София” и те са ги оценили като подходящи за бъдещия завод за боклук.

Ние сме доста учудени от това тяхно становище, защото съгласно нашето законодателство, а предполагаме че е така и в европейското, оценката дали дадена площадка е подходяща за изграждане на завод за боклук се определя от специалисти по определени критерии, с извършване на определени проучвателни дейности и по определена технология, дадена в това законодателство, казват от партията.

Господин Расмусен, съгласно пресата е заявил, че „София трябва да избира между две технологии-да се прави от отпадъците гориво за циментовите заводи и топлоцентралите или да бъдат изгаряни”.

За нас е много тревожен факт, че заявлението на г-н Расмусен се покрива с лансираното напоследък намерение на столичния кмет Борисов и особено опита за налагане на изгарянето едва ли не като единствено решение на проблема с ТБО. В случая нямаме две технологии, а една изгаряне, защото изработката на брикети от отпадъците е операция подготвяща отпадъците пак за изгаряне.

В София Зелената партия, обществените организации, специалистите и обществеността сме против изгарянето на ТБО под каквато и да е форма и вид. От три години се опитваме да осигурим присъствието на представители на общината в провежданите от нас дискусии, кръгли маси и други форми на общуване по тези въпроси, но общината отказва да участва, споделят зелените.

Те са против изгарянето на битови отпадъци преди всичко, защото се отделя голямо количество въглероден двуокис, които е основен виновник за промяната на климата.

По тази въпрос има някои решения и на европейската комисия, взети в началото на миналата година. Изреждат и други причини, като заявяват че в директивите на Европейския съюз е залегнала забрана, след 2012 година да се унищожават биоразградимите съставки на отпадъците.

Те трябва след съответните преработки да бъдат върнати в природата във вид на торове. В заключение заявяват, че съгласно информация от столичната община, заводът за преработка на твърдите битови отпадъци на София ще бъде строен с пари от Европейските фондове.

От партията искат да бъде извършена инспекция от страна на Европейската комисия на всичко, извършено до момента по въпроса с определяне на площадките за построяване на завода-съответствието им с изискванията на българските нормативни документи и европейските директиви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание